Dodaj do ulubionych

czerwony dywan przed ludobójcą

10.01.25, 01:09
    ,,prezydent Andrzej Duda zwrócił się do rządu o zapewnienie możliwości udziału
    w obchodach premiera Izraela Benjamina Netanjahu, gdyby ten wyraził taką wolę
    [...]
    Zapewnienie bezpiecznego udziału przywódcom Izraela w uroczystościach
    27 stycznia 2025 roku, polski rząd traktuje jako wpisujące się w oddanie hołdu
    narodowi żydowskiemu
''

Że Duda Andrzej wystąpił o azyl dla mordercy, gdyby znalazł się na terytorium Polski, to nie dziwi. W końcu to, że tego zbrodniarza ściga MTK, Duda ma gdzieś, bo nie będą mu tu w obcych językach.

Ale że polski rząd przyłączy się do tego apelu — tego bym się nie spodziewał. Hołd ofiarom zagłady narodu sprzed ponad 80 lat można oddać inaczej, niż ściskając rękę sprawcy podobnej zagłady narodu dokonywanej dzisiaj. Panie Tusku, panie Sikorski, jak po takim uścisku umyją panowie rękę?

,,Premier Izraela Benjamin Netanjahu nie planuje obecnie udziału w obchodach
    80. rocznicy wyzwolenia Auschwitz - poinformował w czwartek portal Times of Israel
''

I to jest jedyna dobra wiadomość w tej awanturze.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • superspec2 Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 01:33
      Dla mnie Tusk to mniejsze zło ale to nadal zło.
    • negativum Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 05:39
      https://pbs.twimg.com/media/Gg3uHM8WEAArAnT?format=jpg&name=medium
    • hordol Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 10:11
      stefan zle ulokował swoje uczucia i oto mamy jego kolejny z rzędu zawód miłosny
      • adam.eu Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 12:30
        hordol napisała:

> stefan zle ulokował swoje uczucia i oto mamy jego kolejny z rzędu zawód miłos
        > ny

Twoja stwierdzenie nie tylko przekracza tematykę politycznego forum, ale również obraża innego forumowicza.
        • stefan4 Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 12:42
          adam.eu:
          > hordol napisała:

Dziękuję za informację, co hordol napisała. Ale są posty, których nie widzę, i one mnie nie obrażają.

- Stefan
        • hordol Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 21:37
          A w czym ta obraża? Jeśli już to tylko złośliwa ironia
    • adam.eu Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 12:23
      Tu moim zdaniem Tusk powinien przynajmniej milczeć, zapewne chciał się podlizać Trumpowi.
      • stefan4 Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 12:40
        adam.eu:
        > Tu moim zdaniem Tusk powinien przynajmniej milczeć, zapewne chciał się podlizać Trumpowi.

Zapewne. Ale skuteczność polityczna takiego podlizywactwa jest mocno niepewna; a w sytuacji niepewnej lepiej jest przynajmniej starać się zachować twarz. Tusk sporo już zrobił, żeby ją stracić.

Powinniśmy apelować do Trzaskowskiego, żeby wyraźnie stwierdził, że nie we wszystkich sprawach popiera główną linię swojej partii. W szczególności, że wspomnienie o ludobójstwie sprzed 80 lat nie jest dla niego usprawiedliwieniem dla łamania postanowienia MTK dotyczącego ludobójstwa właśnie się dokonującego.

Dla mnie to jest kwestia wyboru, czy w drugiej turze zagłosuję na Trzaskowskiego, czy zostanę w domu. Przypuszczam, że nie tylko dla mnie.

- Stefan
        • adam.eu Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 13:03
          stefan4 napisał:

> Dla mnie to jest kwestia wyboru, czy w drugiej turze zagłosuję na Trzaskowskieg
          > o, czy zostanę w domu. Przypuszczam, że nie tylko dla mnie.

Osobiście staram się chodzić na wybory, a jak nie mam na kogo głosować to oddać głos nieważny. I tu mam pretensje do Komorowskiego, bo popierał nie podawanie liczny głosów nieważnych. A tymczasem głos nie ważny , to też szczególny głos. Ktoś, komu chciało się iść na wybory nie mając kandydata. To byłby sygnał, że na scenie politycznej jest miejsce dla innej partii politycznej albo wzmocnienie braku akceptacji dla kandydatów w II turze.

Jeżeli nie wyjadę w terminie wyborów z Polski, a przymierzam się od tamtego roku, to wybieram się na pierwszą i drugą turę.
          Pewne wytłumaczenie to mam takie, że znam jednego zwolennika PISu, co ma zaplanowany powrót z zagranicznego wyjazdu na 2 czerwca.

• obrotowy tego nie wiadomo. 10.01.25, 15:20
        adam.eu napisał:
        > Tu moim zdaniem Tusk powinien przynajmniej milczeć, zapewne chciał się podli
        > zać
        Trumpowi.

tego nie wiadomo.
        zapewne jednak jakies powazne powody mial - podejmujac tak kontrowersyjna decyzje.
        • adam.eu Re: tego nie wiadomo. 10.01.25, 17:40
          obrotowy napisał:

> tego nie wiadomo.
          > zapewne jednak jakies powazne powody mial - podejmujac tak kontrowersyjna decyz
          > je.

Nie wiadomo, że powinien co najmniej milczeć?

Jakie to inne poważne powody niż strach przed wujkiem Trupem miałby mieć Tusk?
          • obrotowy mozna jedynie spekulowac 10.01.25, 17:45
            adam.eu napisał:
            > Jakie to inne poważne powody niż strach przed wujkiem Trupem miałby mieć Tusk?

mozna jedynie spekulowac: - Tusk chce stworzyc okazje Putinowi dla przyjazdu - by mogl spotkac sie z Trumpem i obgadac zakonczenie wojny na Ukrainie ?
            • adam.eu Re: mozna jedynie spekulowac 10.01.25, 17:47
              Szukasz sztucznych powodów.
              • obrotowy Mam to w d. 10.01.25, 21:45
                adam.eu napisał:
                > Szukasz sztucznych powodów.

mam to w d...

aktualnie rzadzi Trump.
                • adam.eu Re: Mam to w d. 12.01.25, 08:55
                  obrotowy napisał:

> aktualnie rzadzi Trump.

Tak, ale to nie powód, abyś wszystkich zachęcał lub zmuszał do robienia mu laski.

• stasi1 Re: Mam to w d. 12.01.25, 09:11
                  Jeszcze nie rządzi
    • hrasier_2 Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 12:51
      Przecież było od dawna wiadome, że Netanyahu nie przyjedzie, nie może ryzykować, by ktoś w Polsce
      decydował o jego areszcie. Cała afera z listem prezydenta Dudy została zrobiona na pokaz.
      • dunajec1 Re: czerwony dywan przed ludobójcą 10.01.25, 15:01
        Tak mi sie przypomnial Sienkiewicz, "..jak Kali ukrasc to dobrze, jak Kalemu to zle..."
        Jak zydzi byli zabijani to zle a jak zydzi zabijaja to dobrze.
    • j-k [...] 10.01.25, 16:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • niepoprawnylogin1980 Re: czerwony dywan przed ludobójcą 12.01.25, 07:49
      Wolał nie ryzykować:)
      Może pamięta co spotkało katsę z mosadu:)
      www.rp.pl/swiat/art15156551-agent-mossadu-w-polskim-areszcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka