mali_na 29.01.05, 12:38 Podobno życie tych okazałych roślin podtrzymuje specjalny system? Utrzymuje odpowiednią wilgotność itp Panie Jurku wie pan coś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Agorowe bambusy 31.01.05, 08:37 Bo ja wiem czy można go nazwać specjalnym. Raczej to wymysł tych co je tam za ciężką forsę wstawili. Rośliny uprawiane w biurach mają zwykle komputerowe sterowanie zarówno oświetlenia jak i podlewania czy nawilżania. Jest to zrobione głownie po to aby sprzątaczki nie podlewały ich z sercem czy wodą od zmywania podłogi jak to się często kiedyś zdarzało. Po prostu taki system zwalnia od opieki właściciela obiektu, a pracownik firmy ma obowiązek od czasu do czasu sprawdzić jak całość się sprawuje. W najnowszych rozwiązaniach systemy takie są podłączone do monitoringu firmy i stan roślin oraz parametry otoczenia i podłoża można sprawdzić nie wychodząc z za biurka. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Agorowe bambusy 02.02.05, 11:27 Czy to oznacza,że mogę pokusić się o hodowanie takich roślin w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: Agorowe bambusy 04.02.05, 13:31 mali_na napisała: > Czy to oznacza,że mogę pokusić się o hodowanie takich roślin w domu? Takich jak w Agorze - z trudem - o ile nie masz czegoś w rodzaju ogrodu imowego. Phyllostachysy raczej słabo znoszą warunki domowe, lepszy byłby wybór gatunków tolerujących brak cyrkulacji powietrza, wilgotności dostatecznego oświetlenia itp. Zajrzyj tu: www.bamboosourcery.com/indoor.cfm U nas do dostania Bambusa vulgaris (raczej w marketach), Pseudosasa japonica, Pleioblastusy (okazyjnie) Pozdrawiam pm Odpowiedz Link Zgłoś