Dodaj do ulubionych

Ekologiczne, , sprawdzone, skuteczne

11.06.02, 09:23
Witajcie milośnicy roślin i zwierząt!

Mam dla Was propozycję: wpisujcie do tego wątku sprawdzone metody walki z....
Metody ekologiczne, niechemiczne, niezabójcze, a przy tym skuteczne.
Pojawiło się już sporo takich na tym Forum, wpiszmy je w jeden wątek.

Mamy już sposób na ślimaki - pojemniczki z piwem, w którym się topią
(skuteczne, zabójcze) , albo z otrębami, które uwielbiają (skuteczne, nie
zabójcze - trzeba je tylko wynieść gdzieś daleko)

I mamy sposób na szerszenie - rozgnieciony czosnek, którego zapachu nie znoszą
i się wynoszą.

Co dalej? kto następny????
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Ekologiczne, , sprawdzone, skuteczne 11.06.02, 19:35
      Witam na forum Gazety!
      Co do skuteczności to poddaję w wątpliwość informacje o czosnku na szerszenie.
      Co prawda dorosłe owady karmią swoje młode owadami, a same zwykle spijają sok z
      roślin to jednak nie maja rozwiniętego węchu i pokarm zdobywają za pomocą
      wzroku. Czy widzieliście szerszenia przy torciku oblepionym przez osy i inne
      owady? Nie to co mu przeszkadza smród czosnku? W czym?
      Oczywiście jak mi napiszecie o mechanizmie chemicznym który je zniewala tak że
      uciekają to uwierzę inaczej - nie.
      Pozdrawiam, a watek mi się oczywiście podoba, bo jest wiele sprawdzonych
      metod „ekologicznych”, chociaż zwykle przesadzamy co do ich skuteczności.
      Jurek
    • ptasik Re: Ekologiczne, , sprawdzone, skuteczne 16.06.02, 19:11
      Witam
      Bardzo mnie się podoba ten wątek założony przez Pi.Asię. Mam nadzieję, że tym razem uda nam się zebrać w jednym miejscu
      rewelacyjne metody do zastosowania w naszych ogrodach i domach , właśnie niechemiczne, niezabójcze a skuteczne.

Czosnek pod każdą postacią - to jest arcydzieło matki natury do zastosowania pod wieloma postaciami w naszych ogrodach.
      Sadzony w truskawkach "odstrasza" choroby i robale
      Rozgnieciony ząbek wsadzony do doniczki rośliny podatnej na choroby grzybowe podnosi jej szanse na nie złapanie grzyba a
      przypadkach lekkich chorób lub w ich początkowych fazach leczy takie rośliny.
      Wywar z rozgniecionego czosnku to dobry preparta do oprysków roślin ogrodowych szczególnie podatnych na choroby grzybowe,
      pryskałam też tym bób oblepiony mszycami - działało.

Następnym razem napiszę o swoich doświadczeniach z pokrzywami
      Pozdrawiam
      Katula

PS. Jakimś cudem tak namieszałam, że ten post wstawiłam w wątku o ulubionych roslinach, ot taki chochlik, przepraszam
      • piasia Re: Ekologiczne, , sprawdzone, skuteczne 17.06.02, 07:52
        Ha!
        Znalazłam w jakiejś prasie, że super skuteczną metodą na latające w domu
        robactwo są .... pocięte liście pomidorów! Ustawione w miseczkach przy oknie
        odstraszą komary i muchy!
        Ponoć naukowcy już wyodrębnili jakąś substancję czynną z tych liści i pracują
        nad skondensowanym "odstraszaczem".
        Zanim opracują - ratujmy się liśćmi - ale ostrożnie, bo mogą uczulać! Po
        przejściu przez szklarnię z pomidorami omal nie zadrapałam się na śmierć.

I jeszcze wrzucę tu informację o ekologicznym "żywym plastrze" - babce
        szerokolistnej.
        Wyrzućcie polo - i prestoplasty! Zapomnijcie o jodynie, wodzie utlenionej i
        spirytusie (no, o spirytusie może nie).
        Na skaleczenia - najlepszy świeżo zerwany liść babki. Zawsze pod ręką! Łatwy w
        obsłudze! Zapobiega ropieniu, przyśpiesza gojenie. NIE SZCZYPIE!!!!!!
        Sprawdzona skuteczność!
        • ptasik CEBULA 26.06.02, 21:10
          Witajcie
          Któregoś dnia w ogrodzie strasznie mnie pogryzły jakies paskudztwa, swędziało, piękło, robiły się bable.
          Mechanicznie podeszłam po cebulę, przekroiłam ją, odrobinę ścisnęłam , posmarowałam pogryzione i miejscai po chwili mnie oświeciło - muszę Wam o tym powiedziec, to naprawdę działa i poza tym, że pachnie cebulą, na pewno nie niesie żadnych szkodliwych skutków
          Ulga murowana, naprawdę polecam
          Pozdrawiam
          Katula
    • elaos Re: Ekologiczne, , sprawdzone, skuteczne 28.06.02, 13:13
      Podobno pokrzywa zalana wodą i po odstaniu jakiś czas jest świetnym nawozem.Nie
      znam tylko dokładnego przepisu - chyba trzeba to przed użyciem rozcieńczać
      • maciekwiercinski Re: Ekologiczne, , sprawdzone, skuteczne 30.06.02, 01:05
        Witam!

Ja sprawdziłem dwie metody:

1. bacilius turringens świetnie niszczy wszelkie robactwo od paru lat już nie
        stowalem a gąsienic nie mam żadnych... nawet mszyce zniknęły, choć miało na
        nie nie dzialać...
        Była gradacja biedronek: pewnie zeżarły wszystkie...

2. trichoderma viride dostałem zarodniki z Kórnika ( temu panu
        greanpeaceowcowi, co się podpisuje na czerwono wyjaśniam, że duża litera nie
        wynika z mojej atencji wobec miejsca gdzie drób przebywa, ale jest nazwą
        miejscowości gdzie rozmaici szkodnicy spiskują jak jeszcze "zaśmiecić" naszą
        przyrodę coraz nowszymi egzotami)i nie mam problemów z chorobami grzybowymi...
        zniknęły nawet takie, co rosły na zmurszalych pniakach...

Myslę, że dobrze mi się udało wprowadzić te zarazki do mojego ogrodu, przez nie
        truję siebie( ani mojego portfela) rozmaitymi świństwami, których akwizycja
        trudni się pan podpisujący na czerwono...
        Dzięki czemu mam stałą epidemię wsród robactwa i grzybów...

Pozdrawiam!

Maciek

PS jak widać ja z przyrodą prowadzę wojnę nawet biologiczną...
        Jeszcze żeby jaki herbicyd i ptako-bójca żywy się znalazł, Tassman, co Ty na to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka