ap77 19.03.05, 19:08 Czy mozna to uprawiac w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jack9 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 20:00 Oczywiście...;) www.krzewy.pl/Matsudana/Matsudana.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 21:36 Tak tam juz poczytalam, ale czy na pewno w Polsce bez przeszkod to urosnie? Czy mozna trzymac ja w domu? Gdzie w Warszawie dostane ta odmiane (szukalam m.in w Horturusie i Zabiencu -oferta internetowa i nie ma?) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
amatorka37 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 23:01 nie wiem jak tam u Ciebie ale u nas w gdyni mozna ja kupic w OBI zobacz moze jesli jest u Was OBI ( a raczej na pewno jest :) )to pewnie tam bedzie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 23:22 ap77 napisała: > Tak tam juz poczytalam, ale czy na pewno w Polsce bez przeszkod to urosnie? > Czy mozna trzymac ja w domu? Gdzie w Warszawie dostane ta odmiane (szukalam > m.in w Horturusie i Zabiencu -oferta internetowa i nie ma?) > > Ania Na pewno urośnie - mam kilka jak będziesz miała problemy z zakupem napisz do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Wierzba mandzurska? 20.03.05, 08:58 Ja kupilam gałązki na rynku 3 lata temu i w wazonie bardzo silnie sie ukorzenily. Przesadzilam do ziemi i teraz mam juz calkiem pokazny krzew (bo to ponoc nie jest drzewo). W tym roku scielam pierwsze galazki do wazonu, juz swoje, nie musze kupowac. Posadz kilka galezi obok siebie i owijaj je wokol, gdy podrosną... utworzą pien, bardzo ladnie pozniej to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 20.03.05, 09:32 Zrobiłem podobnie jak Samanta.Z małej gałązeczki wsadzonej do doniczki wyrosły gługie pędy.Zrobiłem z nich warkoczyk.Wszystkie boczne małe pędy z warkoczyka obcinałem i tak powstał mały pień drzewka.Do tej pory doniczka była w namiocie foliowym.Urosła ponad metr.Przezimowała w namiocie.Wiosną wysadziłem do gruntu.Obecnie jest dość ładnym drzewkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Wierzba mandzurska? 20.03.05, 11:41 Dzieki za odp. Ja wlasnie widzialm ja wczoraj w ...Tesco, ale mam watpliwosi co do roslin z supermarketow (nie tyle o jakosc mi chodzi, tylko warunki przechowywania-temperatura). Byla po 8 zl, i to dosc spora. Odpowiedz Link Zgłoś
amatorka37 Re: Wierzba mandzurska? 22.03.05, 19:29 skoro wyrasta nawet z galazki fajne drzewko to mysle ze i to z Tesco sie przyjmnie :D powodzonka Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re:Do amatorki37 22.03.05, 21:18 Idz na jakiś deptak.Tam teraz sprzedają takie krzywe gałązki.Zafunduj sobie na Swięta i wstaw do wazonu.Po swiętach będzie już miała korzonki.Wtedy posadzisz do doniczki a potem do gruntu.Wesołych i spokojnych Swiąt zyczy Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
sseter Re: Wierzba mandzurska? 21.03.05, 13:14 Witam! U mnie rośnie w donicy na balkonie i pięknie się rozrosła. Na zimę nawet jej nie ocieplam (to jej druga zima), w tej chwili ma już pączki...Polecam, jest bardzo dekoracyjnym drzewkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 18:33 Czesc! No wiec zakupilam wierzbe (1, 5 . badylki) na Swieta i juz puszczaja korzonki w wazonie!!!! Kiedy wysadzic to to do gruntu? I jak to jest z tym zaplotem? Czy zaplesc do polowy i gore zostawic swobodna czy jakos odginac "korone" na boki? Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 21:52 Jeżeli są już spore korzonki możesz wsadzić na stałe miejsce lub chwilowo do doniczki i jak się lepiej ukorzeni do gruntu.Tą doniczkę możesz trzymać /jak masz/ w namiocie foliowym ,szybciej się ukorzeni. Jeśli masz sporego badylka to możesz od dołu obciąć małe gałązki i wyprowadzić prosty pień.Ja miałem bardzo mała gałazkę dlatego ja zaplotłem.Z formowaniem korony nie bedzie problemu,lubi być przycinana. Wiosną i tak niektóre końcówki najcieńsze przemarzają i trzeba je obciąc.Powodzenia Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 22:34 zyga5 napisał: > Jeżeli są już spore korzonki możesz wsadzić na stałe miejsce lub chwilowo do > doniczki i jak się lepiej ukorzeni do gruntu.Tą doniczkę możesz trzymać /jak > masz/ w namiocie foliowym ,szybciej się ukorzeni. Jeśli masz sporego badylka to > możesz od dołu obciąć małe gałązki i wyprowadzić prosty pień.Ja miałem bardzo > mała gałazkę dlatego ja zaplotłem.Z formowaniem korony nie bedzie problemu,lubi > być przycinana. > Wiosną i tak niektóre końcówki najcieńsze przemarzają i trzeba je > obciąc.Powodzenia Zygmunt. Dzieki Zygmunt! Mam trzy grube badyle-po ok. 1,80! No i nie wiem czy zaplatac? Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 22:58 Zrób Sobie eksperyment . Jedną najmniejszą zapleć a pozostałe dwie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Wierzba mandzurska? 06.04.05, 07:45 W związku z wierzbą mandżurską mam właśnie pytanie. Moje "badyle" od Świąt stały w wodzie i wypuściły już kilkucentymetrowe korzonki oraz listki. Z Waszych opisów wywnioskowałam, że należy ściąć całą górę ( te poskręcane łodygi ) i posadzić do ziemi. Czy dobrze rozumuję? Trochę mi szkoda, bo tak ładnie wygląda. Jeśli jednak trzeba uciąć to do jakiej długości? Proszę o pilną odpowiedź, bo już się nie mieści w pojemniku na wodę i chciałabym ją wysadzić do gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Wierzba mandzurska? 06.04.05, 08:54 Wierzba mandżurska rośnie jak chwast. Nic jej nie zaszkodzi. Przed posadzeniem przytnij tylko cienkie gałązki. Te grubsze zostaw. Potem im bardziej będziesz cięła, tym bardziej będzie rosła. Ja swoją tnę bez litości. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 06.04.05, 09:11 Możesz już posadzić do gruntu,ale ja z doświadczenia wiem,że lepiej się ukorzeniają w poczatkowej fazie w doniczce i ciepłym miejscu.Po wyjeciu z wody trochę by cierpiała w gruncie ,bo jest jeszcze w nocy zimno a w dzień słońce suszy.Wybór nalezy do Ciebie.Na pewno przeżyje.A co do cięcia to jak basia961 napisała,ona to lubi.Tylko czy Ty chcesz mieć krzew czy drzewko.Jak drzewko to go musisz uformować przycinając dolne gałązki.Powodzenia Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Wierzba mandzurska? 09.04.05, 08:51 Wszystko by się zgadzało gdyby nie to ze jest to wierzba babilońska (Salix babylonica) dawniej nazywana wierzbą mandżurską i opisywana jako Salix matsudana. Jak mówią systematycy należy używać nazwy obecnej zaś starą traktować jedynie jako synonim i nie używać jej w obecnych opisach. Co prawda jacyś nieliczni systematycy uważają wierzbę mandżurską za północną odmianę wierzby babilońskiej, ale ostatnie badania tego nie potwierdzają. Wierzba babilońska to popularna wierzba płacząca (są też odmiany o prostych normalnych gałęziach nie zwieszających się i grubszych), zaś jej odmiana o pogiętych gałązkach to wierzba babilońska odmiana Tortuosa. Pamiętajmy, że końce cienkich gałązek często przemarzają i należy je wiosną usuwać. Należy też dodać, że we wschodniej części kraju drzewa te przemarzają podczas surowych zim nawet do cna! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Wierzba mandzurska? 13.04.05, 22:06 Czesc! A co jesli, wierzba stojaca w waznie, puscila duze korzenie, ale jeszcze jej nie wsadzilam, a ona przekwitla? I jakos nie wypuszcza juz listkow? Czy mogla uschnac stojac w wodzie, czy to normalne? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Wierzba mandzurska? 14.04.05, 09:38 Spróbuj ją maksymalnie ściąć i posadzić do ziemi . Jaa tak zrobiłam i póki co jest wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś