Dodaj do ulubionych

Wierzba mandzurska?

19.03.05, 19:08
Czy mozna to uprawiac w Polsce?
Obserwuj wątek
    • jack9 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 20:00
      Oczywiście...;)

www.krzewy.pl/Matsudana/Matsudana.htm
      • ap77 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 21:36
        Tak tam juz poczytalam, ale czy na pewno w Polsce bez przeszkod to urosnie?
        Czy mozna trzymac ja w domu? Gdzie w Warszawie dostane ta odmiane (szukalam
        m.in w Horturusie i Zabiencu -oferta internetowa i nie ma?)

Ania
        • amatorka37 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 23:01
          nie wiem jak tam u Ciebie ale u nas w gdyni mozna ja kupic w OBI
          zobacz moze jesli jest u Was OBI ( a raczej na pewno jest :) )to
          pewnie tam bedzie
          pozdrawiam
        • jack9 Re: Wierzba mandzurska? 19.03.05, 23:22
          ap77 napisała:

> Tak tam juz poczytalam, ale czy na pewno w Polsce bez przeszkod to urosnie?
          > Czy mozna trzymac ja w domu? Gdzie w Warszawie dostane ta odmiane (szukalam
          > m.in w Horturusie i Zabiencu -oferta internetowa i nie ma?)
          >
          > Ania
          Na pewno urośnie - mam kilka
          jak będziesz miała problemy z zakupem napisz do mnie
    • samanta5 Re: Wierzba mandzurska? 20.03.05, 08:58
      Ja kupilam gałązki na rynku 3 lata temu i w wazonie bardzo silnie sie
      ukorzenily. Przesadzilam do ziemi i teraz mam juz calkiem pokazny krzew (bo to
      ponoc nie jest drzewo). W tym roku scielam pierwsze galazki do wazonu, juz
      swoje, nie musze kupowac. Posadz kilka galezi obok siebie i owijaj je wokol, gdy
      podrosną... utworzą pien, bardzo ladnie pozniej to wyglada.
      • zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 20.03.05, 09:32
        Zrobiłem podobnie jak Samanta.Z małej gałązeczki wsadzonej do doniczki wyrosły
        gługie pędy.Zrobiłem z nich warkoczyk.Wszystkie boczne małe pędy z warkoczyka
        obcinałem i tak powstał mały pień drzewka.Do tej pory doniczka była w namiocie
        foliowym.Urosła ponad metr.Przezimowała w namiocie.Wiosną wysadziłem do
        gruntu.Obecnie jest dość ładnym drzewkiem.
        • ap77 Re: Wierzba mandzurska? 20.03.05, 11:41
          Dzieki za odp. Ja wlasnie widzialm ja wczoraj w ...Tesco, ale mam watpliwosi co
          do roslin z supermarketow (nie tyle o jakosc mi chodzi, tylko warunki
          przechowywania-temperatura). Byla po 8 zl, i to dosc spora.
          • amatorka37 Re: Wierzba mandzurska? 22.03.05, 19:29
            skoro wyrasta nawet z galazki fajne drzewko to mysle ze i to z Tesco
            sie przyjmnie :D powodzonka
            • zyga5 Re:Do amatorki37 22.03.05, 21:18
              Idz na jakiś deptak.Tam teraz sprzedają takie krzywe gałązki.Zafunduj sobie na
              Swięta i wstaw do wazonu.Po swiętach będzie już miała korzonki.Wtedy posadzisz
              do doniczki a potem do gruntu.Wesołych i spokojnych Swiąt zyczy Zygmunt.
    • sseter Re: Wierzba mandzurska? 21.03.05, 13:14
      Witam! U mnie rośnie w donicy na balkonie i pięknie się rozrosła. Na zimę nawet
      jej nie ocieplam (to jej druga zima), w tej chwili ma już pączki...Polecam, jest
      bardzo dekoracyjnym drzewkiem :)
      • ap77 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 18:33
        Czesc!
        No wiec zakupilam wierzbe (1, 5 . badylki) na Swieta i juz puszczaja korzonki w
        wazonie!!!! Kiedy wysadzic to to do gruntu? I jak to jest z tym zaplotem? Czy
        zaplesc do polowy i gore zostawic swobodna czy jakos odginac "korone" na boki?
        • zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 21:52
          Jeżeli są już spore korzonki możesz wsadzić na stałe miejsce lub chwilowo do
          doniczki i jak się lepiej ukorzeni do gruntu.Tą doniczkę możesz trzymać /jak
          masz/ w namiocie foliowym ,szybciej się ukorzeni. Jeśli masz sporego badylka to
          możesz od dołu obciąć małe gałązki i wyprowadzić prosty pień.Ja miałem bardzo
          mała gałazkę dlatego ja zaplotłem.Z formowaniem korony nie bedzie problemu,lubi
          być przycinana.
          Wiosną i tak niektóre końcówki najcieńsze przemarzają i trzeba je
          obciąc.Powodzenia Zygmunt.
          • ap77 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 22:34
            zyga5 napisał:

> Jeżeli są już spore korzonki możesz wsadzić na stałe miejsce lub chwilowo do
            > doniczki i jak się lepiej ukorzeni do gruntu.Tą doniczkę możesz trzymać /jak
            > masz/ w namiocie foliowym ,szybciej się ukorzeni. Jeśli masz sporego badylka
            to
            > możesz od dołu obciąć małe gałązki i wyprowadzić prosty pień.Ja miałem bardzo
            > mała gałazkę dlatego ja zaplotłem.Z formowaniem korony nie bedzie
            problemu,lubi
            > być przycinana.
            > Wiosną i tak niektóre końcówki najcieńsze przemarzają i trzeba je
            > obciąc.Powodzenia Zygmunt.

Dzieki Zygmunt!

Mam trzy grube badyle-po ok. 1,80!
            No i nie wiem czy zaplatac?
            • zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 02.04.05, 22:58
              Zrób Sobie eksperyment . Jedną najmniejszą zapleć a pozostałe dwie nie.
    • cereusfoto Re: Wierzba mandzurska? 06.04.05, 07:45
      W związku z wierzbą mandżurską mam właśnie pytanie. Moje "badyle" od Świąt
      stały w wodzie i wypuściły już kilkucentymetrowe korzonki oraz listki. Z
      Waszych opisów wywnioskowałam, że należy ściąć całą górę ( te poskręcane
      łodygi ) i posadzić do ziemi. Czy dobrze rozumuję? Trochę mi szkoda, bo tak
      ładnie wygląda. Jeśli jednak trzeba uciąć to do jakiej długości?
      Proszę o pilną odpowiedź, bo już się nie mieści w pojemniku na wodę i
      chciałabym ją wysadzić do gruntu.
      • basia961 Re: Wierzba mandzurska? 06.04.05, 08:54
        Wierzba mandżurska rośnie jak chwast. Nic jej nie zaszkodzi. Przed posadzeniem
        przytnij tylko cienkie gałązki. Te grubsze zostaw. Potem im bardziej będziesz
        cięła, tym bardziej będzie rosła. Ja swoją tnę bez litości.
        • zyga5 Re: Wierzba mandzurska? 06.04.05, 09:11
          Możesz już posadzić do gruntu,ale ja z doświadczenia wiem,że lepiej się
          ukorzeniają w poczatkowej fazie w doniczce i ciepłym miejscu.Po wyjeciu z wody
          trochę by cierpiała w gruncie ,bo jest jeszcze w nocy zimno a w dzień słońce
          suszy.Wybór nalezy do Ciebie.Na pewno przeżyje.A co do cięcia to jak basia961
          napisała,ona to lubi.Tylko czy Ty chcesz mieć krzew czy drzewko.Jak drzewko to
          go musisz uformować przycinając dolne gałązki.Powodzenia Zygmunt
          • cereusfoto Re: Wierzba mandzurska? 06.04.05, 09:21
            Dziękuję za rady.
    • jerzy.wozniak Re: Wierzba mandzurska? 09.04.05, 08:51
      Wszystko by się zgadzało gdyby nie to ze jest to wierzba babilońska (Salix
      babylonica) dawniej nazywana wierzbą mandżurską i opisywana jako Salix
      matsudana. Jak mówią systematycy należy używać nazwy obecnej zaś starą
      traktować jedynie jako synonim i nie używać jej w obecnych opisach. Co prawda
      jacyś nieliczni systematycy uważają wierzbę mandżurską za północną odmianę
      wierzby babilońskiej, ale ostatnie badania tego nie potwierdzają. Wierzba
      babilońska to popularna wierzba płacząca (są też odmiany o prostych normalnych
      gałęziach nie zwieszających się i grubszych), zaś jej odmiana o pogiętych
      gałązkach to wierzba babilońska odmiana Tortuosa. Pamiętajmy, że końce cienkich
      gałązek często przemarzają i należy je wiosną usuwać. Należy też dodać, że we
      wschodniej części kraju drzewa te przemarzają podczas surowych zim nawet do cna!
      Jurek
      • ap77 Re: Wierzba mandzurska? 13.04.05, 22:06
        Czesc!

A co jesli, wierzba stojaca w waznie, puscila duze korzenie, ale jeszcze jej
        nie wsadzilam, a ona przekwitla? I jakos nie wypuszcza juz listkow? Czy mogla
        uschnac stojac w wodzie, czy to normalne?

Ania
        • cereusfoto Re: Wierzba mandzurska? 14.04.05, 09:38
          Spróbuj ją maksymalnie ściąć i posadzić do ziemi . Jaa tak zrobiłam i póki co
          jest wszystko OK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka