158r 24.03.05, 08:55 no własnie chodzi o maliny.Czy mogę je przyciąć na wiosnę?W tej chwili stoją "badyle".Jestem bardzo początkującym ogrodnikiem a raczej ogrodniczką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zyga5 Re: malina- przycinanie 24.03.05, 09:16 To zależy jaką masz odmianę.Są owocujące wcześnie tzn.chyba czerwiec-lipiec.One owocują na pędach które wyrosły w ubiegłym roku.Pozostałe które już owocowały można wyciąć.Są też odmiany owocujące dwa razy/wcześniej i później/.Są też odniany które owocują dopiero od sierpnia-września do przymrozków.Nie trzeba ich praktycznie opryskiwać bo w tym okresie owady się już nie rozmnażają.Te właśnie ścina się jesienią i nie zostawia żadnych.Owocują na pędach jednorocznych,np.Polka,Polana a ostatnio bardzo duże owoce Pokusy.Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lambert Re: malina- przycinanie 24.03.05, 12:35 my mamy maliny owocujace na jesieni (Autumn Bliss) , i te przycinamy zgodnie z instrukcja, wszystkie galazki do poziomu ziemi w lutym teraz juz widac wschodzace zielone listki Odpowiedz Link Zgłoś
158r Re: malina- przycinanie 24.03.05, 15:31 Dziękuje Wam bardzo. Mam te maliny które owocuja na jesieni /nie wiem co to za odmiana/ , czyli muszę je szybko przyciąć a raczej wyciąc bo na nivh owoców juz nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: malina- przycinanie 25.03.05, 06:10 Mam maliny "Polana". Nie wycinam wszystkiego, tylko to co uschło. Owoce mam bardzo wcześnie na tych ubiegłorocznych pędach. Wycinam je dopiero po owocowaniu. Wiosną malina wypuszcza nowe pędy i te owocują pózniej ale bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
aguska4 Re: malina- przycinanie 25.03.05, 20:24 najlepiej wyciąc je teraz tak na 10-20 cm nad ziemią, wtedy owocują długo i obficie,poza tym ładnie się rozkrzewią i będzie ich więcej, jeśli się je zostawi mogą zaowocować ale kiepsko, więc nie warto, śmiało tnij:) Odpowiedz Link Zgłoś