Dodaj do ulubionych

zakładanie ogrodu

07.04.05, 11:08
Proszę o pomoc,
W tej chwili na całej, naszej przydomowej działce rośnie trawa. W tym roku
chcemy posadzić drzewa, krezwy byliny. Mam już koncepcję i plan co i gdzie i
jakiego kształtu mają być przyszłe rabaty. Gorzej z praktyką. Proszę o pomoc:
- jaka powinna być kolejność prac (ale tak łopatologicznie, krok po kroku):
- jak kładzie się agrowłókninę i czy jest ona konieczna (Pan w ogrodniczym
twierdzi, ze bez niej "ani rusz")
- jak i kiedy kładzie się obrzeże rabat (u nas będzie to takie zielone
obrzeże z tworzywa, z rolki; chyba, że podpowiecie coś innego i taniego)

Serdecznie i z góry dziękuję wszystkim dobrym i pomocnym duszom.
Ewa
Obserwuj wątek
    • basia961 Re: zakładanie ogrodu 07.04.05, 12:26
      1)Przyszłe rabaty wyznacz przy pomocy,np. sznurka. Obrys obkop szpadlem. Zerwij
      darń. Teraz tak: jeśli masz w ogrodzie dobrą ziemię to sadź byliny. Jeśli
      kiepską to zdejmij warstwę i nasyp w to miejsce ziemię ogrodniczą, przekop obie
      warstwy. Jeśli chcesz wysypać rabatę korą lub innym "ozdobnikiem", musisz zaraz
      po zdjęciu darni zdjąć trochę ziemi tak żeby kora się zmieściła - też zajmuje
      miejsce. Plastikowe obrzeża rabat wbijasz delikatnie we właściwe miejsce (będzie
      miękko, bo wcześniej przekopana ziemia) na wysokość darni, tak żeby nie
      zaczepiać kosiarką. Obrzeża z drewnianych kołeczków układasz we wcześniej
      wykopanym dołku i dokładnie ubijasz koło nich ziemię. Te obrzeża są bardziej
      ozdobne i mogą, a nawet powinny wystawać ponad darń. Mają jeden minus - szybko
      pruchnieją w ziemi, łamią sie i trzeba je co jakiś czas wymieniać. Można też
      zrobić obrzeża z kamieni, elementów betonowych - palisada taka jak kostka brukowa.
      2) Krzewy i drzewa - po zdjęciu darni trzeba wykopac dół. Wielkość dołu zależy
      od rośliny. Ogólnie - pod drzewa większe niż pod krzewy. Do dołu trzeba wsypać
      ziemię odpowiednią dla danego gatunku. Korzenie rośliny nieco "rozluźnić",
      wstawić do dołu i zasypać. Ziemię trzeba dobrze ubić. Roślina powinna być nie
      głębiej niż wtedy kiedy rosła w pojemniku.
      3) Każdą roślinę po posadzeniu należy dobrze podlać
      4) Nie wiem do czego miałaby ci być potrzebna włóknina. Trawnik już masz -
      przykrywa się nią nasiona żeby lepiej wschodziły. W razie przymrozków przykryj
      delikatne rośliny papierem - to wiosną zupełnie wystarczy. W ogrodzie ozdobnym,
      o tej porze roku włóknina nie jest specjalnie potrzebna. Ja jej nie stosuję i
      nic złego się nie dzieje.
      Pozdrawiam
      • mojaewa Re: zakładanie ogrodu 07.04.05, 12:43
        Basiu, dziękuję.
        Proszę podpowiedz mi jeszcze czy to obrzeże wkopujemy przed, czy po sadzeniu
        roślin. A może kolejność nie ma znaczenia.
        Pan z ogrodniczego twierdził, że bez agrowłókniny "ani rusz" bo dzięki niej nie
        trzeba martwić sie o podlewanie i pielenie.
        Pozdrawiam i ponownie dziękuję,
        Ewa
        • zyga5 Re: zakładanie ogrodu 07.04.05, 13:29
          U mnie wszystkie ścieżki na działce ograniczone są kostką z kamieni.Natomiast
          wnętrze ścieżek wykonane jest z drobnych kamyczków /odsiewanych z piasku/ prawie
          jednakowej wielkości.A pod tymi kamyczkami była kładziona agrowłóknina .Nie
          pozwala ona wyrosnąć żadnym chwastom.Zobacz To:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=21485703
          • basia961 Re: zakładanie ogrodu 07.04.05, 17:25
            Agrowłóknina to taka sama tkanina, czy jak to nazwać, która w krawiectwie nazywa
            się fizelina i służy do usztywniania. Agrowłókniną można przykryć świeżo posiany
            trawnik - trzyma wilgoć i nasiona szybciej kiełkują. Można też zabezpieczać
            rośliny przed zimnem. Przez agrowłókninę wszystko pięknie przerasta o czym
            przekonałam się gdy nie zdjęłam jej w porę z kiełkującego trawnika. U nas, w
            lubelskich sklepach ta właśnie tkanina nazywana jest "agrowłóknina". Do ochrony
            ścieżek przed chwastami polecają folię ogrodniczą, taką jaką wykłada się zagon
            truskawek. Miałam ścieżki tak zrobione , folia + kamyczki, perz jednak potrafił
            sobie poradzić i z nią.
            Kiedy wkładasz obrzeża zależy jakie one są. Plastikowe taśmy można włożyć na
            końcu, kamienie - bez znaczenia. Palisada betonowa i drewniane kołki (rolbordy
            czy jakoś tak) trzeba umieścić w dołku (takiej "fosie" jak krawężniki) więc na
            początku roboty, po zdjęciu darni.
            • zyga5 Re: zakładanie ogrodu 07.04.05, 22:11
              Na te ścieżki używałem agrowłókniny czarnej/jest grubsza od białej/.Folia nie
              przepuszcza wody.Zygmunt
              • basia961 Re: zakładanie ogrodu 08.04.05, 06:44
                Folia nie przepuszcza wody ale to u mnie nie jest problemem. Ogród mam suchy jak
                na pustyni. Piękny, drobny piasek. A dodatkowo, choć wydaje się to niemożliwe,
                deszcze omijają teren na którym mieszkam. Niedaleko mnie jest las (ok.1km), za
                lasem sztuczny zalew, duży zbiornik. Chmury kłębią się nad lasem, widać że w
                Lublinie ulewa, w Mętowie - pada, na Żabiej Woli - urwanie chmury. A u mnie,
                pomiędzy szalejącymi żywiołami - ani kropli. Tubylcy z dziada-pradziada mówią że
                tak wpływa sąsiedztwo zalewu, przed jego budową tak nie było. Teraz na deszcz
                czekamy jak w Etiopii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka