Dodaj do ulubionych

Wertykulacja

12.05.05, 16:29
Mój trawnik wymaga szybkiej wertykulacji, niestety z powodu wyjazdu będę mogła
to zrobić dopiero w czerwcu. Czy to nie za późno.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Wertykulacja 15.05.05, 07:48
      Wertykulacja tak jak aeracja to zabiegi, które można wykonać przez cały rok,
      jedynie skaryfikacje należy (ze względu na możliwość uszkodzeń już rosnącej
      trawy) wykonać jak najwcześniej zwykle po stopieniu śniegu. Tu może warto
      przypomnieć że:
      Wertykulacja to nacinanie darni specjalnymi nożami talerzowymi na dość znaczną
      (10cm) głębokość. Najlepiej wykonać ją wczesną wiosna aby woda, powietrze i
      nawozy mogły jak najszybciej zasilić korzenie traw po zimie – ale można ja w
      zasadzie wykonać podczas całego sezonu.
      Aeracja to nakłuwanie darni za pomocą urządzeń mechanicznych, lub za pomocą
      kolców przypiętych do butów. Umożliwia dostęp powietrza do korzeni i rozluźnia
      zbyt zbitą glebę. Można ją wykonać przez cały sezon. Ale tu uwaga większość
      urządzeń mechanicznych to nie aeratory ale sakryfikatory o czym nie wiedza ci
      co tłumaczą ich nazwy. Mają one obrotowe druty które wyczesują na nie nakłuwają
      darń.
      Skaryfikacja czyli wyczesywanie to zabieg stosowany wiosna w celu usunięcia z
      trawnika obumarłych źdźbeł trawy tak zwanego filcu. Ponieważ można podczas
      niego uszkadzać młode źdźbła stosujemy go raczej tylko na początku sezonu. Do
      skaryfikacji używane są urządzenia mechaniczne (czasem dołączane także do np.
      kosiarki) oraz tak zwane grabie do wyczesywania. Jednak te ostatnie to dla
      osiłków ponieważ zabieg ten jest bardzo męczący.
      Na koniec uwaga na nazwy! Ich nie czytacie bo w sklepach jest to dokładny kogel-
      mogel czyli aerator jest wertykulatorem zaś grabie do wyczesywania
      wertykulatorem.
      Jurek
      • kwoj1 Re: Wertykulacja 18.05.05, 20:31
        Dziękuję bardzo, wreszcie wszysko jasne.
        • q.bek Re: Wertykulacja 19.05.05, 10:10
          Nigdy tego nie robilem a trawa rosnie ale pomyslalem panie ekspercie ze gdyby
          wymyslec jaks maszyne ktora to robi - to TO bylby wielki pozytek przynajmiej
          dla mnie:-)
          • akinka6 Re: Wertykulacja 19.05.05, 15:22
            Ja mam wertykulator i trawnik po jego zastosowaniu wygląda naprawdę b.dobrze.
            Ale mam też pytanie - może ktoś będzie wiedział - gdzie można w Warszawie
            naostrzyć noże w wertykulatorze (pożyczałam kilku osobom i już trochę się
            stępiły).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka