kwoj1 12.05.05, 16:29 Mój trawnik wymaga szybkiej wertykulacji, niestety z powodu wyjazdu będę mogła to zrobić dopiero w czerwcu. Czy to nie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Wertykulacja 15.05.05, 07:48 Wertykulacja tak jak aeracja to zabiegi, które można wykonać przez cały rok, jedynie skaryfikacje należy (ze względu na możliwość uszkodzeń już rosnącej trawy) wykonać jak najwcześniej zwykle po stopieniu śniegu. Tu może warto przypomnieć że: Wertykulacja to nacinanie darni specjalnymi nożami talerzowymi na dość znaczną (10cm) głębokość. Najlepiej wykonać ją wczesną wiosna aby woda, powietrze i nawozy mogły jak najszybciej zasilić korzenie traw po zimie – ale można ja w zasadzie wykonać podczas całego sezonu. Aeracja to nakłuwanie darni za pomocą urządzeń mechanicznych, lub za pomocą kolców przypiętych do butów. Umożliwia dostęp powietrza do korzeni i rozluźnia zbyt zbitą glebę. Można ją wykonać przez cały sezon. Ale tu uwaga większość urządzeń mechanicznych to nie aeratory ale sakryfikatory o czym nie wiedza ci co tłumaczą ich nazwy. Mają one obrotowe druty które wyczesują na nie nakłuwają darń. Skaryfikacja czyli wyczesywanie to zabieg stosowany wiosna w celu usunięcia z trawnika obumarłych źdźbeł trawy tak zwanego filcu. Ponieważ można podczas niego uszkadzać młode źdźbła stosujemy go raczej tylko na początku sezonu. Do skaryfikacji używane są urządzenia mechaniczne (czasem dołączane także do np. kosiarki) oraz tak zwane grabie do wyczesywania. Jednak te ostatnie to dla osiłków ponieważ zabieg ten jest bardzo męczący. Na koniec uwaga na nazwy! Ich nie czytacie bo w sklepach jest to dokładny kogel- mogel czyli aerator jest wertykulatorem zaś grabie do wyczesywania wertykulatorem. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: Wertykulacja 19.05.05, 10:10 Nigdy tego nie robilem a trawa rosnie ale pomyslalem panie ekspercie ze gdyby wymyslec jaks maszyne ktora to robi - to TO bylby wielki pozytek przynajmiej dla mnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
akinka6 Re: Wertykulacja 19.05.05, 15:22 Ja mam wertykulator i trawnik po jego zastosowaniu wygląda naprawdę b.dobrze. Ale mam też pytanie - może ktoś będzie wiedział - gdzie można w Warszawie naostrzyć noże w wertykulatorze (pożyczałam kilku osobom i już trochę się stępiły). Odpowiedz Link Zgłoś