jedzie 23.05.05, 22:04 od niedawna mam dzialke. Jest na niej przerażająco dużo czerwonych mrówek. Jak je zwalczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aranea Re: czerwone mrówki - pomocy 25.05.05, 20:55 Moi sąsiedzi zaczęli podlewanie swojej działki moczem, który rozcieńczyli 10 razy. Twierdzą, że mrówki się wyniosły. Byc może do mnie. Spróbuj. Sposób tani i na pewno nieszkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
elkka1 Re: czerwone mrówki - pomocy 25.05.05, 21:07 dobrze jest tez posypac sola polac wrzatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: czerwone mrówki - pomocy 26.05.05, 08:15 W każdym wątku o mrówkach przewija się wrzatek. Jak to ma działać? Przecież mrowiska polewaniem nie da się zniszczyć (niszczyłby je byle deszcz). Wrzątkiem można co najwyżej zabić te mrówki które bezpośrednio polejemy. Innym polewanie nie zaszkodzi. Nie wiem jak jest z solą, jeśli przeniosą ja do środka mrowiska, to moze się uda. Niszczenie tylko tych mrówek które są na zawnątrz nie przyniesie efektu. Dobrym preparatem jest proszek na mrówki firmy Globol. Posypuje się wokół mrowiska, nie za dużo. Mrówki przenoszą truciznę do środka i całość ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzie Re: czerwone mrówki - pomocy 26.05.05, 09:52 Dzieki z odpowiedzi. Metody z moczem raczej nie wyprobuje :) Sol niszczy rosliny. Dlatego pewnie kupie prosze Globol. Niestety mrowiska nie zlokalozowalam, mrowy zasuwaja po drzewkach. Posypie im trasy, moze poskutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: czerwone mrówki - pomocy 26.05.05, 10:05 Posypać trzeba wokół mrowiska, inaczej mrówki padną zanim doniosą truciznę. Moczu też próbować nie będę, już wolę mieć mrówki. Pozdrowienia, Basia Odpowiedz Link Zgłoś