Dodaj do ulubionych

Różne style ogrodów

08.06.05, 11:06
Witam,
Będę w tym wątku prowadził tematy związane z róznymi sylami w ogrodach. Będę
opisywał ogrody japońskie, francuskie, angielski, skalne i wodne. Będzie to
cykl ciekawych publikacji wraz z zdjęciami. Celem tego wątku jest
dostarczenie Państwu inspiracji przy urządzaniu ogrodów. Zainteresowanych
prosze o zadawanie pytań. Pozdrawiam
Filip
Korespondencja e-mailowa mile widziana.
Obserwuj wątek
    • katimai5 Re: Różne style ogrodów 08.06.05, 11:43
      Bardzo by mi się przydała inspiracja na 1,40h działki (nie zagospodarowanej )
      oprócz tego że dookoła ogrodzenia rosną małe świerki
      działka jest prostokątna na 1/4 stoi domek a za domkiem mam 0k 3m/4m dziurę
      (wybraliśmy z tamtąd ziemię pod taras)
      no i teraz co zrobić z tą dziurą
      zaznaczę, że teren jest podmokły (popada to gdzie niegdzie właśniw wokół tej
      dziury robią się kałuże)
      dzięki

• filipp10 Re: Różne style ogrodów 08.06.05, 13:48
        Witaj,
        Możliwie szybko zaczne publikować różne wypowiedzi . Duże doświadczenie
        zawodowe na pewno przełoży sie na jakość artykułów.
        Pozdrawiam.
    • filipp10 JAPONIA I CHINY 08.06.05, 14:10

Chiny

- kraj Kwitnącej Wiśni – ogrody nazwane przez Marka Polo ósmym cudem świata,
      - dwa ważne czynniki: woda i kamień,
      - naśladowanie przyrody, religia i symbolizm,
      - różne rodzaje ogrodów (Ogród Cesarski),
      - zasady Feng-Shui,
      - różne elementy kompozycji ( Brama księżycowa, mosty, drogi-kobierce do
      chodzenia,)
      - dobór gatunkowy roślinności (śliwy, wiśnie, jaśminy, róże, sosny, jałowce,
      cedry , bambusy, bananowce, wierzby ).

Japonia

- naśladowanie i kopiowanie ogrodów chińskich – dostosowanie ich do własnych
      potrzeb (30h – 30cm), przejęcie także Bonsai i Suiseki,
      - powrót do swojej kultury i filozofii religii,
      - ważne trzy elementy: woda, człowiek, kamień widoczne nie tylko w ogrodach,
      ale także w sztuce użytkowej (Ikebana),
      - harmonia z przyrodą (połączenie ogrodu i mieszkania - przesuwane drzwi, widok
      na cały ogród ),
      - symbolizm i filozofia,
      - różne rodzaje ogrodów ( kontemplacja, rozrywka ),
      - najciekawszy ogród – pagórkowaty , Ogród Zen ( przyklasztorny – ogród
      kamienny i żwirowy ),
      - elementy dopełniające ( latarnie, mosty, misy z wodą , pawilony –
      herbaciane ),
      - ogrody współczesne ( ambasada Kanady ).

WSTĘP

Ogrody japońskie i chińskie są zupełnie odmienne od ogrodów Europejskich. Ich
      głównym założeniem jest naśladownictwo przyrody, przejmowanie od niej
      wszystkich najbardziej charakterystycznych i ciekawych elementów. Ogrody
      wschodu są odzwierciedleniem filozofii, kultury i religii. Ich nieodłącznym
      elementem jest symbolizm, który dla zwykłego Europejczyka jest niezrozumiały.
      Ogrody te ukazują sposób myślenia i pojmowania świata przez Japończyków i
      Chińczyków. Filozofia i zasady jakimi kierowali się ich twórcy przy
      projektowaniu mają odzwierciedlenie również w innych elementach zdobniczych,
      takich jak, np.: ikebana (artystyczne układanie kwiatów) czy bonsai.

Ogrody japońskie i chińskie, które pojawiały się w innych częściach kuli
      ziemskiej, kopiowały jedynie pewne elementy składowe tych założeń. Nigdy nie
      przekazywały, ani nie odzwierciedlały tego co prawdziwe ogrody wschodu –
      symbolicznego pojmowania przyrody a tym samym Świata.

Charakterystyka ogólna ogrodów

- ogród składa się z nieparzystej liczby elementów (tzn. jest „nie skończony”),
      - nie ma w nim linii prostych i powierzchni trawiastych,
      - tworzy jednolitą całość,
      - dominuje minimalizm i prostota, brak ozdobników,
      - kompozycja jest prosta i czytelna,
      - posiada ona dwa aspekty: pierwszy – zewnętrzny, wizualny i drugi – ukryty,
      symboliczny, który przekazuje sens istnienia.

Rola poszczególnych elementów w kompozycji ogrodów chińskich

Ogrody Chin kontrastują z ogrodami zachodu pod względem religijnego wyrazu
      nadawanego ogrodom określonych cywilizacji. Od zarania dziejów do X wieku
      ogrody rozwijały się jako przejaw władzy świeckiej i duchowej. W ogrodach o
      charakterze dekoracyjnym największe znaczenie miała woda, góry, chatki lub
      pawilony służące do medytacji. W latach 907 – 960 większą rolę zaczęły odgrywać
      drzewa i kwiaty. Ale Taoizm i Buddyzm nadal miały wpływ na sztukę.

W O D A

Jest ona jednym z najważniejszych elementów ogrodu. Zgodnie z filozofią
      taoistyczną podobnie jak góry i skały miała być ona szkieletem kompozycyjnym.
      Woda przybierała różne formy w ogrodzie np.: rzeka, strumień - symbolizujące
      życie natury. Woda ma za zadanie tchnąć życie w otaczający ją krajobraz. Jest
      źródłem życia, zapewnia wegetację roślin. Była tak kształtowana, aby osoba,
      która podziwiała ją nie widziała jej końca. Ten sam element wykorzystano w
      ogrodach naturalistycznych – tzw. Rzeka Angielska. Takie ukształtowanie koryta
      zbiornika wodnego miało symbolizować połączenie z innym światem. Częstym
      zabiegiem stosowanym w ogrodach Chińskim było zastępowanie wody naturalnej
      sztuczną. Osuszano i sztucznie kształtowano łożyska strumieni, potoków, jezior
      i stawów. Potem wypełniano je kamieniami, które odpowiednio rozmieszczano i
      przysypywano piaskiem. Woda w ogrodzie zarówno naturalna jak i sztuczna
      wzbogacała całość kompozycji. Nieodłącznym elementem dużych płaszczyzn wodnych
      był lotos. Woda w prowincji północnej Chin miała mniejsze znaczenie, niż w
      ogrodach położonych na południu kraju .

G Ó R Y

Góry, czyli bloki skał wydrążonych i „usianych” szczelinami odgrywały jeszcze
      większą rolę niż woda. Są one bardzo cennymi elementami kompozycji ogrodowej.
      Mogą występować w różnych postaciach: od małych, pojedynczo ułożonych lub w
      grupach. Mogą tworzyć groty, pieczary, tunele ( prowadzące do stromych urwisk),
      czy góry. Ale wszystko powinno swoim wyglądem przypominać naturalne formy
      przyrody.
      Bardzo ceniono kamienie i głazy o regularnym kształcie. Głazy umieszczano w
      pozycji poziomej, pionowej lub pośredniej. Leżące kamienie zazwyczaj były
      małych rozmiarów i używano ich w większej ilości. Tworzono w ten sposób całe
      góry, groty i tunele. Najbardziej ceniono bloki wapienne (wyżłobione naturalnie
      przez wodę).

D R O G I

Były one elementem dopełniającym kompozycję ogrodu. Zazwyczaj: wąskie i kręte,
      wytyczane swobodnie i w taki sposób, aby idąc nimi można było oglądać
      wszystkich najciekawszy zakątków ogrodu z jednego miejsca. Droga wijąca się
      wśród skał, mogła być wykonana z bruku lub mozaiki - drobnych kamieni,
      układanych w różne zmniejszające się wzory (rodzaj wąskiego kobierca).

ROŚLINNOŚĆ

KWIATY I DRZEWA

Roślinność, uważano za nietrwały element kompozycji dlatego odgrywała
      drugorzędną rolę w ogrodzie. W ogrodach Chińskich nie było trawników i nigdy
      nie sadzono ani nie strzyżono roślinności w systematycznych układach np. rabaty
      lub klomby. Uważano, że rośliny powinny się kojarzyć z ulotnymi myślami, co
      było zgodne z filozofią buddyjską. Chińczycy w różny sposób wykorzystywali
      symbolikę w swoich ogrodach. Tworzyli oni na przykład pewne grupy roślin, które
      w porze roku np. lato-zima miały stworzyć określony efekt plastyczny. Takie
      zamierzone działania wymagały od projektanta ogrodu dobrej znajomości materiału
      roślinnego.

Chińczycy zajmowali się także hodowlą i kształtowaniem drzew – BONSAI. Znalazły
      one zastosowanie głównie w małych ogrodach. Nie należy ich jednak stawiać w
      domu – zgodnie ze sztuką Feng – Shui . Sztukę tą przejęli i rozwinęli
      Japończycy. Najbardziej ceniono drzewa i krzewy kwitnące oraz zimozielone. Ale
      w sposób szczególny traktowano śliwy (symbolizowały nadejście wiosny i
      budzącego się życia). Hodowano je dla kwiatów, a nie dla owoców. W sposób
      symboliczny łączono ze sobą śliwę, sosnę i bambus - „Trzej Przyjaciele Zimy ”.

Pięć reguł rządzących wyobrażeniem drzewa śliwowego

1.Pień powinien mieć wygląd starego człowieka, którego ciało jest pochylone i
      zmęczone wiekiem.

2. Główne gałęzie powinny być sękate, symbolizujące kolana i łokcie.

3. Martwe gałęzie i gałązki powinny ukazywać się w pewnym określonym porządku.

4. Ich czubki powinny sprawiać wrażenie siły, bo tylko energia jest godna
      podziwu.

5. Kwiaty powinny być cudowne i pełne uroku, nie powinny być zbyt gęste.
      Kontrast pomiędzy sękatymi gałęziami stanowiący szkielet drzewa, a delikatnymi
      kwiatami powinien być wyraźnie zaznaczony, aby uwidocznić ich symboliczny
      charakter.

ORCHIDEA - stała się symbolem kobiecego czaru, a jej zapach przywołuje na myśl
      zachowanie dystyngowanej osoby.

CHRYZANTEMA - „ ta, która opiera się morzu ” symbolizuje długie życie. W
      ogrodach kwiatowych zajmowały one naczelne miejsce. Sadzono je w dużych
      skupiskach. Hodowali je ze specjalną starannością starsi filozofowie i pisarze.

PIWONIA - kwiat królewski, który symbolizował bogactwo, zdrowie i radość.

Zapraszam do współpracy.
    • filipp10 Inspiracje 08.06.05, 14:17
      Witam,
      W tym linku znajdziecie kilka inspiracji do zakładania ogrodów.
      Kącik różany a może wykorzystacie skały i cegłe? A moze zamiast trawnika
      wyłożymy gres? A może ogród będzie częścią domu, miejscem zabaw dla dzieci?
      Szukajcie inspiracji, nie sadzmy pospolitych roślin i trawnika. Czy wiecie, że
      są magnolie żółte ? Chcę rozbudzić Waszą wyobraźnię. Pozdrawiam .
      Filip
      • poppy3 Re: Inspiracje 08.06.05, 20:22
        Och, inspiracje są świetne, tylko taki ogród musi być z góry przemyślany i na
        efekt czeka się wiele lat (chyba, że kogoś stać na kupno dużych drzew, ale i
        tak taki ogród jest zbyt "świerzy" (nie wiem, czy nie "świeży" chyba się
        zaznajomię z tym forum o ortografii ;-)
        W każdym razie jeszcze słówko o feng-shui. Według tego, co ja czytałam, symbole
        roślinne lub gadżety bierze się z tego kraju, w którym się mieszka, tzn nie
        powinno się przenosić chińskich symboli tutaj, tylko dopasować polskie do zasad
        feng-shui. Tak, że ogród może być całkiem swojski, a jednak według zasad feng-
        shui. To do mnie trafia, mimo że takie egzotyczne ogrody są przepiękne. Mi się
        jednak marzy pięć starych, rosochatych wierzb, każda o swojej osobowości :-)
        Najważniejsza jest zasada równowagi jing i jang, nie zaś elementy z innej
        kultury. Tak mi się to widzi. Naśladowanie natury również bardzo mi się podoba.
        Ja bardzo lubię "pospolite" rośliny, a trawnik mam bo dzieci i krety muszą
        gdzieś się wyszaleć :-) byle nie na moich rabatkach gdzie mam polne maki,
        rumianki, bodziszki, żeniszki itd :-) czyli w skrócie to, co tu wcześniej
        rosło, ale nie tylko.
        Ogród taki jak chiński wydaje mi się bardzo statyczny, co rok podobny,
        kompozycja przemyślana w najdrobniejszym szczególe - uwielbiam popatrzeć, ale w
        swoim kocham zmiany i niespodzianki, roślinki cebulowe co rok zmieniają
        miejsce, czasem mi się mylą i przyznam, że gdybym zaczęła myśleć o zasadach
        feng-shui w ogrodzie, trochę utraciłabym radości z tych zmian, więc wolę feng-
        szui w domu :-)
        Napisz coś o ogrodach angielskich, takich bliższych sercu i klimatowi :-)

Aczkolwiek wiele polskich ogródków ma swoje ciekawostki np pośrodku wielka
        Matka Boska, wśród kwiatów, często sztucznych i krasnoludków.....na pewno
        sztucznych.
        pozdrawiam
    • filipp10 <a href="http://public.fotki.com/jjaappoonniiaa/propozycje_" targe 08.06.05, 14:18
      Tu znajdziecie pierwsze inspiracje....
      • filipp10 LINK DO INSPIRACJI 08.06.05, 14:18
        public.fotki.com/jjaappoonniiaa/propozycje_ogrodw/
        • cenia5 Re: LINK DO INSPIRACJI 09.06.05, 13:22
          Niedawno kupilam sobie a raczej kupiono mi malego swierka klujacego w formie
          kulistej o ktorym zawsze marzylam. Chcialabym zrobic z nim jakas kompozycje. Z
          czym najlepiej sie komponuje taki świerczek? MOze bordowy berberys i
          trzmielina. Byloby fajne zroznicowanie kolorow. Chcialabym tą kompozycję zrobic
          z przodu domu na srodku niewielkiego trawniczka.
          • filipp10 Re: LINK DO INSPIRACJI 09.06.05, 13:51
            Witaj,
            Dokolał bym połączenia Twojego swierku z klonem o czerwonych lisciach i do
            tego żółta trzmielina i srebrny czyścieć. Kontrast na tle zielonego trawnika
            może wyglądać interesująco.
            • cenia5 Re: LINK DO INSPIRACJI 09.06.05, 16:42
              czy chodzi o klon palmowy?
              • filipp10 Re: LINK DO INSPIRACJI 10.06.05, 07:28
                Tak, oczywisćie chodzi o klon palmowy.
            • cenia5 Re: LINK DO INSPIRACJI 09.06.05, 17:27
              Zeby fajnie wymyslec kompozycje to chyba trzeba miec zdolnosci plastyczne hmm?
              • filipp10 Re: LINK DO INSPIRACJI 10.06.05, 07:30
                Witaj, zawsze przy urządzaniu ogrodu polecam skontaktowac sie z kims kto
                zajmuje sie projektami, inaczej moze wyść kicz. Pamiętajmy o tym że ogód
                powinien byc zawsze urządzony ze smakiem i z wszytkimi regułami w tym obszarze.
    • morgana_le_fay yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy 09.06.05, 17:44
      Łomatko! Mój ogród to by chyba nie zniósł tak naukowego podejścia. Tu feng
      shui, tam druga Japonia, style śródziemnomorskie, a w samym środku bezczelnie
      łopian wyrasta pod rękę z marchwią zwyczajną! I żadne Ole! Tylko Łoj Dana dana!
      • filipp10 Re: yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy 10.06.05, 07:30
        Bardz sie cieszę ze każdą opinię. Właśnie... celelm tego postu jest
        sprowokowanie ludzi ....
    • anna_bis Re: Różne style ogrodów 09.06.05, 19:32
      Super filipp10 !!!
      Będę wchodziła na ten wątek, bo dawno potrzebowałam wzorów na zagospodarowanie
      ogrodu.
      Trochę już go urządziłam,ale jeszcze czeka mnie dużo pracy.
      Mam go dopiero 3 lata.
      • utalia Re: Różne style ogrodów 10.06.05, 01:06
        A ja bym tego kulistego swierka skontrastowala jakims jalowcem o pokroju wzwyz
        np. jalowiec pospolity odm. Gold Cone" a do tego jakis plozacy jalowiec w
        kolorze srebrno-niebieskim np odm.`Blue Carpet`
        • filipp10 Re: Różne style ogrodów 10.06.05, 07:32
          utalia napisała:

> A ja bym tego kulistego swierka skontrastowala jakims jalowcem o pokroju
          wzwyz
          > np. jalowiec pospolity odm. Gold Cone" a do tego jakis plozacy jalowiec w
          > kolorze srebrno-niebieskim np odm.`Blue Carpet`

Widizsz, ja podałem tylko propozycje, decyzje ostateczne należy do ciebie
          • jack9 Re: Różne style ogrodów 10.06.05, 07:49
            > utalia napisała:
            >
            > > A ja bym tego kulistego swierka skontrastowala jakims jalowcem o pokroju
            > wzwyz
            > > np. jalowiec pospolity odm. Gold Cone" a do tego jakis plozacy jalowiec w
            >
            > > kolorze srebrno-niebieskim np odm.`Blue Carpet`

Z jałowcem 'Blue Carpet' nie komponowałbym niczego co rośnie wolno jak świerk
            kłujacy 'Glauca Globosa' - wyobraźcie sobie -> Blue Carpet przyrasta co roku o
            40-60 cm na szerokość po kliku latach tworząc roslinę o 3 m średnicy a świerk
            kłujący co roku powiększa sie o 10-15 cm - myśle że dość szybko znika pod
            pędami jałowca
      • filipp10 Re: Różne style ogrodów 10.06.05, 07:31
        Basiu, bardzo sie cieszę że zainteresowały Cię te tematy. Pozdrawiam.
    • cenia5 no to jeszcze pytanie 10.06.05, 12:01
      Odnieśnie zywopłotu. Jak na razie - mój ogróad ma tylko 1 rok - jestem widoczna
      jak "na patelni". Mam tylko na 20m żywopłot z tui i więcej nie mam zamiaru tego
      sadzić. Chciałabym trochę zróznicować żywopłot. Z jednej strony rosnie kilka
      swierków, wiec tam już żywopłotu nie bedzie. Pozostala jeszcze jedna
      nasloneczniona storna gdzie jesienia posadzilam cyprysiki Lawsona, ktor dosc
      mocno zbrazaowialy i tak sie zastanawialam zeby moze zrobic w tym miejscu
      zywoplot nieformowany z róznych krzaczkow. No i pytanie brzmi: jakie krzaczki
      moga wziac udzial w takim zywoplocie. Mam juz pecherzenice i kolkwicje.
      W zeszlym roku posialam kochie i niestety to byl moj blad bo rozsiala sie
      okropnie i teraz nie moge sie tego pozbyc!
      • filipp10 Re: no to jeszcze pytanie - zywopłot 10.06.05, 13:24
        Witam,
        Proponuje klony pięknie wyglądają. Można wsadzić kaline. Forsycja która
        swietnie nadaje sie do cięcia też dobrze wygląda. Może gdzieniegdzie bez.
        Dławisz na pergoli ? (dławisz intensywnie rośnie). Berberysy tez jako nizsza
        rślina dobrze wyglądają. Pozdrawiam
        • utalia Re: no to jeszcze pytanie - zywopłot 10.06.05, 22:58
          "Widizsz, ja podałem tylko propozycje, decyzje ostateczne należy do ciebie",
          nieza bardzo zalaoalam o co Ci chodzilo Filippie?????
          Natomiast nie zgodze sie, ze Blue Carpet nie nadaje sie z tym klujacym.
          Wszystko zalezy od pozostawienia odpowiedniej odleglosci pomiedzy roslinami.
          Czyli takiej jaka potrzebuje roslina o juz doroslych wymarach. Utalia
          • przemyslaw_b1 Re: no to jeszcze pytanie - zywopłot 11.06.05, 00:52
            Co do nieformowanych żywopłotów to proponuję Tawuły. Mam tu na
            myśli 'Greifsheim' - wczesno kwitnąca o zwisających pędach, 'Van Houte'a'
            kwitnąca później (jeszcze teraz) oraz późno wiosenna - 'Snowmoud'. Myślę, że
            utworzona skupina z tych odmian sama w sobie może być ciekawa, kiedy będą
            kwitnąć każda po kolei. Wszystkie kwitną na biało. Także można je połączyć dla
            ocieplenia Lilakiem kwitnącym na zdecydowany fiolet lub fioletowo- niebiesko.
            • filipp10 Tawuły 13.06.05, 07:58
              Prawda, tawuły sa bardzo ladnymi roślinami,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka