agus38 10.06.05, 16:08 Czy ktoś wie, co jest przyczyną, że kupione i posadzone na wiosnę rododendrony nie zakwitły, a tylko wypuściły (bujne)liście? Posadzone w glebie o kwośnym odczynie, nawiezione itp.). Będę wdzięczna za pomoc i opinie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldi_333 Re: Rododendrony, które nie kwitną 11.06.05, 18:44 Zakwitną na drugi rok,tak się u mnie działo. Już taka błysnęła mi myśl o wykopaniu i kupieniu nowych. Ale w tym roku zakwitły wspaniale. Podlewałem co 2.tygodnie nawozem do azalii,rododendronów,hortensji- tylko do sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
agus38 Re: Rododendrony, które nie kwitną 13.06.05, 22:12 Dzięki. Czekam do przyszłego roku .... Odpowiedz Link Zgłoś
amadyn Re: Rododendrony, które nie kwitną 13.06.05, 22:26 Prawdopodobnie nie zawiązały w ubiegłym roku pąków kwiatowych. Twój rododendron wytworzy w tym roku pąki, które na wiosnę przyszłego roku rozkwitną. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Rododendrony, które nie kwitną 15.06.05, 07:27 Wielokrotnie już na forum wspominałem że ogrodnik musi być cierpliwy bo rośliny nie mają motorka w tyłeczku jak my i u nich wszystko idzie innym rytmem. Każda roślina po posadzeniu musie odchorować ten zabieg i trwa to zależnie od gatunku i rodzaju roślin (jednoroczne , byliny itd.) od tygodni do nawet kilku lat. W tym czasie przyrosty są słabe i zwykle brak kwitnienia lub jest tez ono bardzo mierne. Po posadzeniu roślin należy uzbroić się więc w cierpliwość i nie wymagać, aby (jak to jest w sąsiednim poście) kilkucentymetrowy perukowiec zasłonił nam słońce wspaniałymi owocostanami. Cierpliwości, czekanie, patrzenie, odpoczynek, poddanie się rytmowi natury – to cała przyjemność z ogrodnictwa, szybko to się dzieje w grach komputerowych! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
agus38 Re: Rododendrony, które nie kwitną 15.06.05, 22:44 Ogólnie jestem cierpliwa. Przeraża mnie jednak gigantyczny przyrost zieleni w rododendronach ... Jeśli to ma się przełozyć na kwitnienie w roku przyszłym będę szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Rododendrony, które nie kwitną 16.06.05, 08:22 Właściwie nie ma się co cieszyć bo to znaczy, że podłoże jest bardziej żyzne niż trzeba. Tak się to źle skalda, że jeśli coś rośnie w zielone to zwykle kwitnie słabo lub wcale, proponuję wiec nie nawozić krzewów, a na zimę je opatulić, młode pędy szczególnie te „jesienne” przemarzają bowiem najszybciej. Nadmierny wzrost tkanek zielonych sprzyja również infekcjom grzybowym no i jak zdanie temu pisałem przemarzaniu pędów. Wiosną okryj je agrowłókniną, gdyż młode liście wyparowują znacznie więcej wody niż te stare i w lutowym i marcowym słoneczku może im grozić tak zwana susza fizjologiczna. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś