Dodaj do ulubionych

Rododendrony, które nie kwitną

10.06.05, 16:08
Czy ktoś wie, co jest przyczyną, że kupione i posadzone na wiosnę
rododendrony nie zakwitły, a tylko wypuściły (bujne)liście? Posadzone w
glebie o kwośnym odczynie, nawiezione itp.). Będę wdzięczna za pomoc i
opinie...
Obserwuj wątek
    • waldi_333 Re: Rododendrony, które nie kwitną 11.06.05, 18:44
      Zakwitną na drugi rok,tak się u mnie działo.
      Już taka błysnęła mi myśl o wykopaniu i kupieniu nowych.
      Ale w tym roku zakwitły wspaniale.
      Podlewałem co 2.tygodnie nawozem do azalii,rododendronów,hortensji- tylko do
      sierpnia.
      • agus38 Re: Rododendrony, które nie kwitną 13.06.05, 22:12
        Dzięki. Czekam do przyszłego roku ....
        • amadyn Re: Rododendrony, które nie kwitną 13.06.05, 22:26
          Prawdopodobnie nie zawiązały w ubiegłym roku pąków kwiatowych. Twój rododendron
          wytworzy w tym roku pąki, które na wiosnę przyszłego roku rozkwitną.
          amadyn
    • jerzy.wozniak Re: Rododendrony, które nie kwitną 15.06.05, 07:27
      Wielokrotnie już na forum wspominałem że ogrodnik musi być cierpliwy bo rośliny
      nie mają motorka w tyłeczku jak my i u nich wszystko idzie innym rytmem. Każda
      roślina po posadzeniu musie odchorować ten zabieg i trwa to zależnie od gatunku
      i rodzaju roślin (jednoroczne , byliny itd.) od tygodni do nawet kilku lat. W
      tym czasie przyrosty są słabe i zwykle brak kwitnienia lub jest tez ono bardzo
      mierne. Po posadzeniu roślin należy uzbroić się więc w cierpliwość i nie
      wymagać, aby (jak to jest w sąsiednim poście) kilkucentymetrowy perukowiec
      zasłonił nam słońce wspaniałymi owocostanami. Cierpliwości, czekanie,
      patrzenie, odpoczynek, poddanie się rytmowi natury – to cała przyjemność z
      ogrodnictwa, szybko to się dzieje w grach komputerowych!
      Jurek
      • agus38 Re: Rododendrony, które nie kwitną 15.06.05, 22:44
        Ogólnie jestem cierpliwa. Przeraża mnie jednak gigantyczny przyrost zieleni w
        rododendronach ... Jeśli to ma się przełozyć na kwitnienie w roku przyszłym
        będę szczęśliwa.
        • jerzy.wozniak Re: Rododendrony, które nie kwitną 16.06.05, 08:22
          Właściwie nie ma się co cieszyć bo to znaczy, że podłoże jest bardziej żyzne
          niż trzeba. Tak się to źle skalda, że jeśli coś rośnie w zielone to zwykle
          kwitnie słabo lub wcale, proponuję wiec nie nawozić krzewów, a na zimę je
          opatulić, młode pędy szczególnie te „jesienne” przemarzają bowiem najszybciej.
          Nadmierny wzrost tkanek zielonych sprzyja również infekcjom grzybowym no i jak
          zdanie temu pisałem przemarzaniu pędów. Wiosną okryj je agrowłókniną, gdyż
          młode liście wyparowują znacznie więcej wody niż te stare i w lutowym i
          marcowym słoneczku może im grozić tak zwana susza fizjologiczna.
          Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka