agnieszekp 26.08.05, 11:06 dlaczego zółkną liście gardenii i odpadają pąki? robię wszystko jak należy (....chyba) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marie21 Re: gardenia 29.08.05, 08:52 Gradenia jest bardzo chimeryczną roślinką i takie zmiany, jak piszesz przytrafiają się często, a są związane z nieprawidłowym podlewaniem. Dlatego gardenia zrzuca pąki. Musi mieć cały czas wilgotno, ale nie mokro. Powinna stać na szerokiej podstawce z kamyczkami, do której trzeba nalewać wody, żeby parując ją nawilżała. Też miałam taki okres, że myślałam, że z mojej gardenii nic nie będzie, ale wyszła z tego i dzisiaj ponownie kwitnie. Aha, i nie wolno jej ruszać, obracać itp. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: gardenia 30.08.05, 22:40 gardenia poza tym potrzebuje troszke wiecej zelaza niz inne rosliny. Dobrze jest wiec kupic pozywke z wieksza jego zawartoscia. Trzeba uwazac aby nie przelac ani nie wysuszyc ziemi. Gardenia dopoki paki sie nie rozwina lubi byc pryskana (woda) a przynajmniej moja :) Niektorzy uwazaja ze gardenii sie nie pryska, moja jednak lubi a zwlaszcza letnie kapiele raz na miesiac w wannie- ale to juz na wlasne ryzyko :) teraz stoi na patio i dobrze rosnie. Lada dzien otworzy sie jaki pak.. (nie pisze tego na zlosc) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: gardenia 03.09.05, 17:11 Rany korzystajcie z wyszukiwarki, poniżej jeden z tekstów, który pierwszy wpadł mi w ręce. Gardenia jest rośliną która podobnie jak azalie najeloiej rośnie w chłodnym i wilgotnym miejscu i z tego powodu nie nadaje suie do uprawy w mieszkaniu, ale na chłodnej werandzie w rozproszonym świetle. Teraz jest sucho i gorąco i zdziwił bym się gdyby teraz kwitła. Słonce upał i suche powietrze to jest to czego ta roślina nie lubi najbardziej, no poza oczywiście podlewaniem kranówą oraz posadzeniem do normalnej ziemi dla kwiatów doniczkowych. Resztę uwag poniżej Witam na forum Gazety! Do tego rodzaju należy około 200 gatunków stale zielonych drzew i krzewów z widnych lasów lub sawann w tropikalnych rejonach Afryki i Azji. W klimacie śródziemnomorskim uprawiane w parkach i ogrodach, u nas należy je uprawiać w uprawiać w szklarni lub w mieszkaniu. Jest rośliną bardzo trudno znosząca suche powietrze w zimie i brak świeżego powietrza latem. Na dodatek należy ją uprawiać w bezwapiennym podłożu (jak dla roślin wrzosowatych)Miejsce powinno być widne, ale roślina powinna stać w rozproszonym świetle. Nie należy jej zalewać ani nadmiernie przesuszać. Przesadzać lub nawozić głównie wczesną wiosną. Podczas wzrostu podlewać obficie miękką wodą i stosować i co 3-4 tygodnie nawozić najlepiej nawozem dla roślin wrzosowatych. Zimą utrzymywać podłoże lekko wilgotne, roślina powinna stać w chłodnym i widnym miejscu. Objawy, które Pani opisuje są spowodowane zbyt zasadowym odczynem podłoża. Gardenie należy podlewać miękka woda i uprawiać w kwaśnym podłożu. Zamieranie pąków może być również spowodowane przestawianiem rośliny lub wystawianiem jej na ostre słońce. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś