Dodaj do ulubionych

funkie - miłośnicy, co z wami?

10.09.05, 11:02
Oświadczam,że ja jeszcze żyję i dobrze się mam. W tej chwili mam 97 odmian zlokalizowanych i kilka "podejrzanych".
Zaczynam nowy wątek, bo tamten za długi i przedawniony.
Poza tym nie tylko rozrasta się ilościowo roslinność...ale też w domu nas przybędzie i to być może lada dzień :)
Obserwuj wątek
    • tomkoy Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 12.09.05, 20:11
      Ech, chyba na nic ten apel. Miłośników funkii niet.
    • hanka31 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 12.09.05, 23:27
      A cóz to odpowiadac , tylko pozazdroscic takiej ilosci ja mam tylko 15
      zidentyfikowanych i 5 nie wiem co to za czort. Ale ostatnio nabyłam odm June,
      oraz Great Expentation i Kross Regal i jestem szczesliwa/.
    • hanka31 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 12.09.05, 23:44
      AHa i najwazniejsze , ciesze sie ze przybedzie nowy lub nowa miłosniczka / po
      Tatusiu / funkii.
      • blackcat Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 13.09.05, 16:37
        Witam,
        Jestem miłośnikiem funkii choć nie mam wielu odmian ok 8, kilka z nich w
        donicach i właśnie jedna z nich zaczęła chorować jest to dość popularna funkia
        falista ma suche plamy na obrzeżach liści a dolne liście usychają. Proszę o
        podpowiedź co się dzieje i jak jej pomóc. Dzięki
        Agnieszka
    • hanka31 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 13.09.05, 23:13
      A ja tak sobie mysle ze albo ma za sucho albo po prostu juz jesien sie czai za
      rogiem.U mnie tez niektóre w gruncie maja juz zólte liscie.
      • venus22 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 14.09.05, 02:06
        tez jestem fanka, to zdaje sie chodzi o Hosta, tak?
        mam kilka odmian i sporo sie rozroslo.

Gratulacje dla mamusi przyszlej fanki lub fana funki :)

Venus
        • ciociaklementyna Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 14.09.05, 02:24
          venus22 napisała:

> tez jestem fanka, to zdaje sie chodzi o Hosta, tak?
          > mam kilka odmian i sporo sie rozroslo.

No wlasnie, myslalam, co za czort ta funkia, nigdy nie slyszalam. Zajrzalam do
          Googla, a to poczciwa hosta. Tez mam coraz wiecej i zazdrosnym okiem patrze na
          ogrody, gdzie sa inne odmiany.
          Gratulacje dla tatusia i najlepsze zyczenia dla przychowku.
          ck
      • blackcat Do hanka31 - dziękuję bardzo 14.09.05, 10:05
        Też sobie pomyślałam o jesieni i tego będę się trzymać. Dziękuję.
        Agnieszka
    • lamia68 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 14.09.05, 21:03
      Kiedy rozmnażać rozrosnięte funkie, czy teraz czy na wiosnę ?
      • venus22 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 14.09.05, 21:34

Rozdzielalam i na wiosne i na jesieni doprawdy zadnej roznicy nie widzialam..
        nawet teraz bede przesadzac i rozsadzac swoje :)

kolana juz troche odpuscily :) bo wczoraj zrobilam w koncu w kopaniu przerwe.

Venus

• ciociaklementyna Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 14.09.05, 22:44
          venus22 napisała:

>
          > Rozdzielalam i na wiosne i na jesieni doprawdy zadnej roznicy nie widzialam.

W zeszlym roku, w samym srodku lata (a tu sa straszne upaly) sasiad poprosil
          mnie o hosty. Wykopalam cala kepe, ktora on porozdzielal na pojedyncze roslinki
          i posadzil.
          Podlewal starannie. Do konca roku wygladaly troche mizernie, ale na wiosne
          wyrosly pieknie i gesto.
          Wiec mozna je rozsadzac kiedy sie chce, choc na pewno najlepiej teraz i na
          wiosne.
          ck
          • tomkoy Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 15.09.05, 06:37
            Wątek nieco ożył...
            Odpowiadam
            1. Ma byc mały fan w terminie do 23 września (ale z tymi terminami to-wiadomo :) )no i w ogóle mam nadzieję,że bedzie to fan, bo rożnie z ta mlodzieża dzisiaj bywa.
            2. Kiedyś wiedziałem co to funkia, ale hosta nie.
            3. Można rozsadzać i na jesieni i na wiosnę, termin majowy jest wygodniejszy dla odmian duzych. W fazie pąka po prostu łatwiej dzielić. Oddzielamy najlepiej nożem na części tak, aby był pęd z korzonkami.
            • leda16 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 03.06.06, 20:33
              Ale chyba lepiej po zakończeniu kwitnienia?
    • tomkoy Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 15.09.05, 06:47
      A teraz moje odmiany:
      JADE CASCADE
      www.forestfarm.com/plants/h/hoja046.jpg
      davesgarden.com/pics/jody_1083584101_336.jpg
      davesgarden.com/pics/jody_2002-06-10_1023756989792.jpg
      ALEX SUMMERS
      www.plantdelights.com/Catalog/Images/sld13671.jpg
      www.pottingshed.org/plants/hosta/2005_hosta_photos/alexsummers.jpg
      www.hostalibrary.org/a/alex4.jpg
      • jk63 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 24.10.05, 11:47
        cześc Tomkoy mam prośbę napisz jak długo czekałeś na funkie od Milana , czy
        kupowałeś po 3 z każdego gatunku , czy po jednej , ile funkii wchodzi do
        przesyłki za 15 euro , jak długo czekałeś na przesyłkę i w jakim stanie rośliny
        doszły do Ciebie. Chciała bym skontaktować się z Milanem i zamówić nowy
        katalog , czy trzeba wcześniej rezerwować określone gatunki bo sa w małych
        ilościach? kiedy najlepiej złożyć zamówienie? jk63
        • tomkoy Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 04.03.06, 19:32
          Nie odpowiedziałem-przepraszam, ale wą tek zmartwiał. Nie zaglądałem więc później...:(
          • jk63 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 07.03.06, 10:05
            pomyślałam że powiększenie rodzinki spowodowało że nie masz czasu na forum , a
            swoją drogą jak tam Wasze maleństwo? brałam pod uwagę także to że straciłeś
            zapał do funkii.Żartowałam ha! ha! w Twoim przypadku jest to chyba niemożliwe
            funkiofobia jest raczej chorobą nieuleczalną prawda? Wracając do tematu z
            zeszłego roku napisz proszę jaki był dokładny koszt zakupów na Słowacji bo
            słyszałam że są spore koszty bankowe . Mam jednak tak wielką ochotę na coś
            nowego że chyba zaszaleję . Pozdrowienia dla Ciebie i całej rodzinki /jak tam
            żona czy też zarażona?/ Jola
            • lamia68 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 07.03.06, 14:48
              Kupiłan na wiosne zeszłego roku chyba 8 różnych odmian. sadzonki w woreczkach
              foliowych, po 3 zł. Wsadziłam, w ciagu lata pokazało sie kilka marnych listków
              chyba 4 sadzonek. Gdzie reszta ? Czy teraz mi sie pokażą ?
              W sumie miałabym ok. 10 odmian.
              • kenyp Przyjmiecie nowego? 12.03.06, 16:26
                Witam. Zafascynowany jestem funkiami. Posiadam zaledwie 17 odmian. Czy moge sie
                do Was przylaczyc?
              • stachon000 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 14.03.06, 18:36
                cześc jeśli nie wypuściły w zeszłym roku to rczej wątpliwe żeby to zrobiły teraz
          • stachon000 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 14.03.06, 19:21
            gratuluję pokażnej kolekcji funki co jest dla mnie pocieszające że nie tylko u
            mnie są takie objawy zamiany hobby z ogrodnictwa na kolekcjonerstwo
            funkomanię,ale myślę że twój dorobek jest godny pozazdroszczenia i ciężki do
            pobicia.jeśli możesz to napisz w jaki sposób odbywa się zakup na słowacji.czy
            przysyłają pocztą? płaci się w koronach czy w złotówkach? jeśli w złotówkach to
            jak przeliczają kurs? czy przysyłają dokładnie te odmiany
            które się zamawia?
        • leda16 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 03.06.06, 20:45
          Katalog botaniczny masz tutaj: www.hostalibrary.org/c/c.html. Co do
          mnie, to swoich host nie kataloguję, tylko się nimi cieszę :). Preferuję duże
          odmiany, bo i lepiej wyglądają w dużym ogrodzie.
    • kenyp Stliletto 13.03.06, 14:49
      Mam pytanie do Was. Mam stiletto zielone z biala lamowka.
      Ale w zeszlym roku niby tez jako Stiletto kupilem rozlinke o identycznym pokroju
      tylko bez lamowek z brzegu... Nie orientuje sie ktos z Was co to za odmiana?
      Wiem ze to mzoe byc trudne ale moze ktos natrafil na takie 'Stiletto'?
      • stachon000 Re: Stliletto 14.03.06, 18:47
        gdzieś wyczytałem że niektóre odmiany wybarwiają się po paru latach może tak
        jest w tym przypadku
    • kenyp Striptease 13.03.06, 14:57
      chialbym miec ta odmiane... chocby ze wzgledu na nazwe :)
      W zeszlym roku widzialem ja na allegro poszla za ok 50 zl.. dla mnie to troszke
      za duzo.
      Moze ma ja ktos? albo jakies doswiadczenia i obserwaceje z ta odmiana?
      Chetnie bym wszedl w jej posiadanie.
      • best-seler1 Funkie - super rośliny 02.06.06, 20:15
        Odkrywam w ogródkach ciągle nowe odmiany.Są wspaniałe. Mam troszkę świeżo
        kupionych sadzonek. Niestety wczorajszy grad baaardzo poniszczył im liście. Nie
        wiem czy takie młode roślinki dadzą sobie radę.Mam pytanie: U mnie gleba nie za
        bogata. Czym je zasilić i kiedy? Gdzie znaleźć namiary na Milana? Kto go zna? A
        może ktoś z Was chce się podzielić (mazowieckie)?
        • joasia72 Re: Funkie - super rośliny 02.06.06, 20:55
          Tu masz stronkę Milana
          www.hostazahrada.sk/
          Prowadzą sprzedaż wysyłkową ale gdybyś się wybierała znalazłam w atlasie Słowacji Záhradníctvo HOSTA.

mapy.atlas.sk/aquariusnet/frm_uvod.asp
          W okienko wklejamy Žiar nad Hronom i Hl’adaj!
          Na mapce widać nawet ulicę Jesenského, to najdłuższa równoległa do oznaczonej
          na czerwono, w prawo przed rzeczką „Lutilsky potok”.

Pozdrawiam
          Joanna
          • figaro1 Re: Funkie - super rośliny 03.06.06, 20:13
            Witam miłośników, też kocham funkie, mam ok. 20 odmian, w zeszłym roku
            wzbogaciłam kolekcję w firmie, która jest dwie wsie dalej ode mnie ( pod
            KRakowem), w tym roku ma naprawdę dużą ofertę funkii. Prowadzi głównie sprzedaż
            wysyłkową, sadzonki są nieduże, ale zdrowe i najdroższe są po kilkanaście
            złotych. Firma nazywa się ECOM, ma stronę pod adresem: www.kwietnik.com.pl i
            ogłasza się w każdej prasie ogrodniczej. Polecam, są też inne byliny, również
            rzadkie, w dużym wyborze. Kilka fajnych odmian sprzedaje też Polan w KRakowie,
            ale nie wysyłają.
            Wydaje mi się, że nie ma sensu kupowanie funkii na allegro, bo przeważnie są
            bardzo, bardzo drogie. Żeby w sumie dość znana i już zwyczajna
            odmiana "Stiletto" kosztowała 50 zł, to naprawdę niebywałe.
            • mirzan Re: Funkie - super rośliny 03.06.06, 21:10
              Żeby w sumie dość znana i już zwyczajna
              > odmiana "Stiletto" kosztowała 50 zł, to naprawdę niebywałe.

U mnie Stiletto po 5 zet.
              • ena17 do figaro1 03.06.06, 23:13
                Dzieki za stronke gdzie mozna kupic funkie ,teraz juz chyba zbankrutuje,,,,,,,,,
                A co do allegro to fakt ze zdzieraja ,ostatnio kupowalam funkie i co dostalam ?
                malutenka sadzoneczke z 3 listkami ,a pisalo bardzo duza i ladna sadzonka ha ha
                akurat.
                • anezob3 Funkie 05.06.06, 13:27
                  Mieszkam w bloku(wspólnota) mamy kawałek "ziemi" posadziłam 3 funkie i inne
                  rośliny czyt.kwiatki,rosną pięknie nie ma dnia żebym do nich nie zaglądała,
                  niestety nikt nie chce finansować i pomagać w pielęgnacji zielonego ogródka
                  przed oknami"na spółki narzekały jaskółki" ale i tak kocham FUNKIE.Pozdrawiam
    • kalin_a Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 05.06.06, 14:12
      ja od niedawna zarażona chorobą zwaną funkomanią:)
      a że dopiero zaczynam ma 2 odmiany jeda dostałam w spadku więc nie znam nazwy ,
      drugą (kłącze) kupiłam pod jedną nazwą ale rośnie zupełnie inna więc też staram
      się zidentyfikować.
    • milaw Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 09.06.06, 16:25
      Kupiłam w kwietniu - na bazarze holenderskie funkie, w eleganckich kartonikach,
      po 4 zł za sztukę. Niestety, w środku bladziutkie, pojedyncze listeczki i suche
      korzonki. Pełna wiary, posadziłam do dobrej ziemi do doniczek i zaczęły
      powolutku się regenerować. Teraz już ładnie wyglądają. Zadołuję je do ogrodu a
      we wrześniu posadzę na stałe miejsce.
      • ena17 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.06.06, 08:50
        A ja w chwili obecnej posiadam 25 odmian,ale to napewno nie koniec,hostomania
        szaleje...........
        • best-seler1 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.06.06, 10:04
          WOW! Pękam z zazdrości!...........i tak nie miałabym gdzie wsadzić takiej
          ilości. I wiesz jak się nazywają? Brawo!
          • ena17 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.06.06, 12:20
            Tylko 2 odmian nieznam ,a pozostale kupowalam z etykietkami ,chociaz bywaly i
            pomylki zwlaszca jak kupuje sie w woreczkach ,i po niedzieli powinnam dostac
            jeszcze 3 szt.tak wiec ilosc znow sie powiekszy.
    • malgoska13 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.06.06, 12:20
      ja mam jedną i nawet nie sądziłam że jest ich aż tyle....
      moja ma 4 lata i pieknie się rozrosła, nie wiem co to za gatunek, ma piekne
      zielone liście z białym paskiem w środku ia kwiaty kwitną na fioletowo.
      • ena17 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.06.06, 12:36
        To pewnie bedzie Hosta Undulata, po naszemu falista .
        • brynia2 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.06.06, 13:22
          Ena, ale z Ciebie hościarka, tyyyyle odmian.... :-)))
          • ena17 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.06.06, 19:00
            Taka mala na razie,,,,
            • figaro1 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.07.06, 20:09
              Czy moglibyście mi doradzić w kwestii funkii?
              Mam m.in. odmianę Sum and Substance, posadziłam ją w zeszłym roku, rzeczywiście
              liście ma ogromne i złoto- żółte. Wyczytałam że lubi słońce, więc posadziłam ją
              w jasnym, od godz. 10 nasłonecznionym miejscu, obok mniejszej hosty - So Sweet.
              No i ta So Sweet jest śliczna, a Sum and Substance brązowieją liście na
              brzegach, tak jak rok temu i ma typowe objawy poparzenia. Zaznaczam, że miejsce
              jest z żyzną ziemią, dbam by było wilgotne i nie polewam liści wodą. W
              literaturze nt. funkii piszą, ze ta odmiana nie może rosnąć w cieniu.
              Pozdrawiam miłośników, niech się odezwą.
              • ena17 Re: funkie - miłośnicy, co z wami? 10.07.06, 21:15
                Ja mam mała sadzonke zakupiona w tym roku, posadziłam ją w miejscu półcienistym
                ,słońce ma tylko z rana do godz.11.00 i liśćie są zdrowe żółte i nie poparzone
                ,moja rada przesadz ją w miejsce bardziej cieniste,jeżeli potrzebuje słonca to
                tylko dla lepszego wybarwienia liści .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka