ellap
28.09.05, 21:35
Mam jeszcze parę problemów, mam nadzieje że nie za dużo pytań jak na jeden dzień:).
1. Chciałabym posadzić żywopłot, najlepiej zimozielony. Mam na nigo trochę więcej niż 1,5 metra miejsca, ale wolałabym stanowczo węższy. Kierunek wschód-zachód, może z lekkim odchyleniem na południowy wschód. Myslałam o tujach, ale mam wątpliwości. Od południa będą zacieniane przez topole i brzozę sąsiada, rosną ok 3 metry od ogrodzenia . Poza tym planujemy wymienić siatkę na dość szczelny płot drewniany co jeszcze bardziej zacieni tuje (będą rosły po północnej stronie). Czy nie będzie im za ciemno? Wiem że lepszy byłby żywopłot cisowy, ale nie ma fortuny do wydania i nie chce czekać 30 lat aż osiągnie 2 metry. Może jakieś inne propozycje?
2. Mam w ogrodzie zrobione lekkie skarpki, na których założyłam rabaty bylinowe. Na górze ładnie rosną sucholubne roślinki (santolina, lawenda, szałwia) Problem w tym że gleba jest gliniasta, zasklepia sie nawet jak trochę wyschnie i źle wsiąka w nią woda. Przy podlewaniu spływa z skarp i stoi na dole. Jakie byliny można tam posadzić? Wysokość do 20 cm, kolory żółty, niebieski, różowy biały. Aha i poza skarpami mam dość wilgotno. Woda gruntowa wiosną ok 1m latem najnizej 2-2,5 metra. Zimą potrafi stać na działce całkiem duże bajoro. Stanowsko półcieniste(cień od drzew) i drugie zacienione tylko od zachodu.
3. Aby trochę poprawić strukturę gleby mam zamiar przekopać ja z trocinami i korą. Podobno musi być przekompostowana z dodatkiem mocznika. Gdzie sie kupuje takie wynalazki jak mocznik? W centrach ogrodniczych? (bo chyba nie w firmach sprzedających odczynniki) A w ogóle warto kopać czy poczekać na prawdziwy kompost który pewnie dojrzeje w przyszłym roku???
Pozdrawiam
Ela