jolana2 10.10.05, 09:12 Jak postępować z tą rośliną-kto wie?Gdzie wysadzić,jak pielęgnować? Help! Yolana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: HEBE 10.10.05, 19:36 Pisałem już o tym kilka razy, poszukaj przez wyszukiwarkę. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
jolana2 Re: HEBE 11.10.05, 21:55 Że też sama o tym nie pomyślałam.Dzięki za podpowiedź.Jak rozgryzę bardziej to moje nowe "urządzenie",pewnie wejdzie mi w krew odruch-radź sobie sam. Dzięki za trop-pozdrawiam -Yolana- Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: HEBE 11.10.05, 23:44 Jolana2, z wyszukiwarką na tym forum czasami można zwariować. Najlepiej wpisywać jak najprościej np. w okienku: hebe - zaznaczyć w treści i OK. Jak szukam odpowiedzi J.Woźniaka to z odnalezionych wybieram tylko jego posty, ale często można dowiedzieć się czegoś ciekawego także od praktyków, czyli wszystkich innych forumowiczów. o hebe znalazłam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=15333046&a=15350440 pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
jolana2 Re: HEBE 12.10.05, 10:01 Dziękuję,Joasiu,za"instrukcję obsługi".Nauczę się.Miło mi,że nie potraktowaliście nowicjusza z góry.Serce roście,patrząc na...wspaniałych forumowiczów.Dzięki,jesteście wielcy. Pozdrawiam -Yolana- Odpowiedz Link Zgłoś
malinarak Re: HEBE 11.10.05, 10:31 Witam,może to pomoże ? polki.wp.pl/kat,1663,katn,Ro¶liny,wid,357335,wiadomosc.html?ticaid=157a Odpowiedz Link Zgłoś
jolana2 Re: HEBE 11.10.05, 21:49 Dzieki,Malinko,za ten link.Jestem bogatsza o tę wiedzę.Z tego co piszą znawcy,będzie z tą roślinką trochę zachodu,ale może nam się uda. Pozdrawiam -Yolana- Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: HEBE 13.10.05, 07:32 Pewnie również wyczytałaś, że hebe nie nadaje się do gruntu. Ja w zeszłym roku popełniłam ten błąd ( niestety sprzedawca nie poinformował mnie o tym ) i straciłam piękny okaz. Zmarniał pod pierwszym śniegiem. Póki co nie odważyłam się drugi raz kupić tej roślinki, może kiedyś.... Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: HEBE 16.10.05, 16:35 mnie też przemarzło hebe, mimo że sprzedawca mówił że jak najbardziej, można do gruntu, a bylo takie piękne Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: HEBE 24.10.05, 14:10 I nie dziwota, ze przemarzlo. Wg mojej ogrodniczej ksiazki nowozelandzkie hebe moze znosic temperatury od minus 7 do minus 12. Moje hebe maksymalnie doswiadcza -8/-9 stopni a i to sporadycznie. W Polsce z pewnoscia bywa zimniej. Byc moze udawaloby sie w lagodniejszym klimacie zachodniej Polski ? Sle wiosenne pozdrowienia z dolu globusa. Odpowiedz Link Zgłoś
jolana2 Re: HEBE 24.10.05, 22:16 Jak ci tam u dołu globusa,Antypodusie?U ciebie wiosna,a więc pewnie ukorzeniasz sadzonki Hebe?Ja muszę się martwić,jak uratować Hebe przed polską zimą,żeby mi nie przemarzło.Liczę na łagodność klimatu Zachodniej Polski,gdzie mieszkam. Pozdrawiam w barwach polskiej,złotej jesieni. :-) Yolana Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: HEBE 25.10.05, 08:35 Jolano2, Rzeczywiscie, w naszej okolicy antypodalna wiosna w pelni, ale ja nic nie ukorzeniam tylko walcze z plaga slimakow - patrz watek "slimaczy". Z jednej strony wszyscy sie ciesza, ze wreszcie po 2 latach suszy zaczelo padac - dawno nie mialam tak soczystego zielonego trawnika , z drugiej zas az zal patrzec na smutnie zwisajace kwiaty i opadajace platki mojej ulubionej rozy (ma pewnie ze 30 lat),ktora w tym roku zupelnie rewelacyjnie zakwitla! Jak bede miala troche czsu postaram sie wkleic pare ogrodowych zdjec. Przesylam sloneczno-deszczowe pozdrowienia (300 slonecznych dni w roku) Odpowiedz Link Zgłoś
hebbbe Re: HEBE 29.10.05, 09:15 Kupiłam hebe...i fioletowe i różowawe w zeszłym roku.Do gruntu sie nie nadaje ale pieknie zimuje w moim garażu.Rośnie jak na drożdża !!!!! Jest piekne ale mysle że nie bedze tak duże jak w cieplejszym klimacie.W lecie wystawiam go w maju na pole dopiero jak juz nie ma przymrozków.I lubi strone południową : o))) tylko uwaga zeby nie przesuszyc. Odpowiedz Link Zgłoś