16.11.05, 18:09
jakie szkodniki sprawiały Wam najwieksze problemy w tym roku?

Janusz
Obserwuj wątek
    • joasia72 Re: Szkodniki 17.11.05, 00:55
      W ogrodach jest dużo organizmów uznanych przez nas za szkodniki. Często tylko dla tego, że wygryzły dwie dziury w liściu róży. Jeżeli populacja szkodnika psuje tylko efekt estetyczny to jeszcze można przeżyć ale gdy przez swe nasilenie zagraża zdrowiu rośliny - reagujemy.
      W moim ogrodzie plagą są ślimaki - pomrowy, uwielbiają funkie, wspomniana już nasionnica trześniówka na czereśni, wszędobylska mszyca ale z tą poradziły sobie biedronki - kilka razy tylko spłukiwałam wodą jak było ich za dużo. W kwiatach czereśni też coś było (Licinek tarniniaczek?) - ptaki wybierałay jak najęte.
      Poza tym dość dużo chrabąszcza majowego składajacego jaja. Za 2-3 lata pewnie zechcą zjeść mój trawnik pędraki.

Po czym stwierdzać stan zagrożenia dla roślin? Licinek raczej mi nie zaszkodził - przeprowadził naturalne przerzedzenie zawiązków.

Joanna
      • pogotowieogrodnicze Joasia72 17.11.05, 10:35
        na slimaki można stosować pojemniki z piwem po "daszkiem" z listewkami po
        których wejdą
        na nasionnice pomogą feromony
        na licinka oprysk tuż lub w trakcie nabrzmiewania pąków Mospilan 2gr/10l wody
        na pędraki Pyrinex ,feromony były w wykazie w tamtym roku teraz nie widze
        (podlewanie 0,5% w czasie deszczu)

Janusz
    • jk63 Re: Szkodniki 17.11.05, 04:27
      witam moim największym problemem są ślimaki ,na moim ogródku występuje kilka
      gatunków pożerają mi funkie ,pierwiosnki , cyklameny a nawet cebulowe:
      szafirki, szachownice, hiacynty.Nie potrafie sobie z nimi poradzić a nie
      przepadam za stosowaniem chemii na ogródku. Drugi szkodnik który sprawia mi
      kłopoty to opuchlak który żeruje na rododendronach i ciemierniku {ale tylko na
      tym o czerwonych kwiatach} podobno dobry na nie jest preparat z nicieniami może
      ktoś z was go stosował ,interesuje mnie jego cena i skuteczność.Mam nadzieję że
      ktoś się do mnie odezwie pozdrawiam wszystkich miłośników funkii Jola
      • pogotowieogrodnicze jk63 17.11.05, 10:47
        slimaki zbieramy do piwa (jak w watku Joasi)
        opuchlaki zwalczamy Larvanem-em nicień(Heterorhabditis bacteriophora)firmy
        Koppert B.V. preparat do nabycia na giełdach
        kwiatowych(przedstawicielstwa),tylko trzeba sie umówic ze znajomymi(dawka
        najmniejsza na 100m2)opryskiwaczem bez filtrów na wilgotną glebę

Janusz
      • kropka Re: Szkodniki 17.11.05, 12:02
        na ślimaki najlepszy jest jeż.
        W pełni ekologiczny, sympatyczny, niewymagający i co najwazniejsze nienażarty :)
    • arenaria Re: Szkodniki 17.11.05, 09:25
      Najwięcej szkód wyrządziły mi drutowce,uważam ,ze są w pewnym sensie gorsze od
      gryzoni,w każdym razie w moim ogrodzie.
      • pogotowieogrodnicze arenaria 17.11.05, 10:50
        Do zwalczania drutowców najlepsze są pułapki z pokrojonych ziemniaków oraz chemia
        Diazinon 10GR lub droższy Marshall "suscon"(zabezpiecza na 2-3 sezony

Janusz
      • pogotowieogrodnicze Arenaria-osiewniki 19.11.05, 23:06
        jaka jest u Ciebie gleba lekkka czy ciężka?

Janusz
    • arenaria Re: Szkodniki 17.11.05, 12:10
      Pułapki z ziemniaków stosowałam ,ale te wstrętne robale i tak wolały moje
      ukochane łubiny ,ale dzięki za sugestie dotyczące chemii.
    • beta12 Re: Szkodniki 17.11.05, 23:09
      Na ślimaki używałam jakieś niebieskie kryształki i była to skuteczna ale
      trucizna.Zwabiała je i traktowały to jako pokarm chyba.Pzdr.
      • gebo13 Re: Szkodniki 17.11.05, 23:20
        beta12 napisała:

> Na ślimaki używałam jakieś niebieskie kryształki i była to skuteczna ale
        > trucizna.Zwabiała je i traktowały to jako pokarm chyba.Pzdr.
        Masz rację,to działa,ale nie zobaczysz u siebie ani jednej żabki!!
        Też mam problem ze ślimakami.Musiałabym im chyba skrzynkę piwa na tydzień
        postawić,a to już nie przejdzie! Zimują u nas jeże,podchodzą nawet do miseczki
        suni,ale taka ilość ślimaków,to im bokiem wychodzi!hehehe
      • pogotowieogrodnicze beta12 18.11.05, 08:12
        ten niebieski preparat to Mesurol Schneckenkorn 04 GB
        jest jeszcze zalecany Anty-Ślimak Spiess 04 GB

Janusz
        • joasia72 Re: beta12 18.11.05, 09:28
          Ślimaki wolałabym nie truć bo jak trafi się jeż (na co mocno liczę) to po
          zjedzeniu takiego faszerowanego ślimaka też może zdechnąć. Stosowałam
          posypywanie popiołem ale po deszczu przestawało działać. Żwirek miałam taki
          okrągły i nie przeszkadzał ślimakom. Na drugi sezon dam im piwa i ewentualnie
          będę zbierać pod deskę.
          Co do pędraków to Larvanem chyba na nie też działa. Można go kupić tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=28481500&a=30909169
          Czy Pyrinex zawiera pyretroidy, które nie są selektywne i zabijają także inne
          owady? Jeśli tak poszukam czegoś innego.

Joanna

• pogotowieogrodnicze joasia72 18.11.05, 09:56
            dzięki Tobie zajrzałem na strone ROLEKO i widze że wreszcie oferuje male
            opakowania na 15 m2
            To super bo bedę mogł wreszcie złozyć duze zamowienie(opakowanie trzeba zuzyc cale)
            Pyrinex nie jest pyretroidem jest związkiem fosforoorganicznym w trawniku oprócz
            pedrakow zniszczy dzdzownice ktore tez nie sa tam mile widziane(kaprofity a na
            nich chwasty)
            jeszcze raz dziękuje

janusz
            • joasia72 Re: joasia72 18.11.05, 20:15
              Prawdę mówiąc jeśli Pyrinex ma zniszczyć dżdżownice to go nie chcę. A kaprofity dżdżownic to przecież najwartościowszy nawóz. Chwastami zbytnio się nie przejmuję, mój trawnik nie musi być angielski, stokrotki sama dosiałam.

Joanna
              • joasia72 Re: joasia72 20.11.05, 20:35
                W grudniowym Działkowcu jest artykuł na temat biologiczego zwalczania szkodników w uprawach pod osłonami. Na razie tylko o mszycach.

Joanna
              • przemoaj5 Re: joasia72 - trawnik 21.11.05, 10:51
                Co do trawnika angielskiego:
                Byłem w angli i przd domami zadko sa angielskie trawniki. Anglicy zbytnio nie
                przykładają sie do ogrodów... byłe niemile zaskoczony.
                Pozdrawiam
                Przemo Jakubowski
                • joasia72 Re: joasia72 - trawnik 21.11.05, 15:21
                  Przypomniało mi się, że czytałam gdzieś o tym, że angielski ogrodnik o świcie czesał trawnik taką wielką szczotką do zamiatania w celu wyczesania rosy ze źdzbeł trawy i rozgarnięcia dżdżownicowych kupek:)
                  Dopiero później kosił trawę.
                  Ja niestety nie mam ogrodnika na etatcie i mój trawnik będzie polski stokrotkowy i będzie go coraz mniej.

pozdrawiam
                  Joanna
            • haraposkutya Chemiczny Ali 21.11.05, 10:42
              Jeżeli komuś przeszkadzają dżdżownice w trawie, i to do tego stopnia, że robi im Hiroshimę, powinien sobie swój ogród wybetonować. Taka nawierzchnia będzie doskonale korespondować z zawartością jego czaszki.
              • nnike Re: Chemiczny Ali 21.11.05, 10:51
                haraposkutya napisał:

> Jeżeli komuś przeszkadzają dżdżownice w trawie, i to do tego stopnia, że robi i
                > m Hiroshimę, powinien sobie swój ogród wybetonować. Taka nawierzchnia będzie do
                > skonale korespondować z zawartością jego czaszki.

POPIERAM!
                • pogotowieogrodnicze Nnike 21.11.05, 18:34
                  po co ten spam ?????

Janusz
                  • nnike Re: Nnike 21.11.05, 18:57
                    pogotowieogrodnicze napisał:

> po co ten spam ?????
                    >
                    > Janusz

Nie dość, że sam spamer, to jaki zadziorny!
                    Nie spamuję. Wyrażam poparcie. WOLNO MI!
                    A Ty sobie poczytaj najpierw:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Spam
                    • pogotowieogrodnicze Re: Nnike 24.11.05, 09:24
                      www.rbgkew.org.uk/climbersandcreepers/home.html
          • beta12 Re: beta12 04.12.05, 22:10
            NA ślimaki coś mówili o potłucznych talerzach ,szkle po ktorym ślimaki mają
            problem się wdrapywać,dookoła chronionych roślin.Niewiem czy to prawda ale
            może.Pzdr.
    • dory7 Re: Szkodniki 18.11.05, 10:36
      Witam.Dysponuję / niestety/ małym ogródkiem, więc u mnie taki numer przechodzi.
      A więc: ślimaki zbieram " ręcznie"i wynoszę je na pobliski, porośnięty
      zielskiem nieużytek.Mszyce też traktuję ręcznie a następnie dokonuję oprysku
      wodą+ szare mydło.
      A jeszcze dodam, że ślimaki to smakosze chyba bo zeżarły uprawę bardzo ostrej
      papryczki. Pewno to była zagrycha do piwa, co to w sąsiedztwie dają...:D
      Pozdrawiam.
    • korall Re: Szkodniki 21.11.05, 17:36
      Witam, dwie sprawy na początek, no trzy:)
      1) róża pnąca, piękna, stara, kupiona z domem, zaczęła zbierać szkodniki gdy
      dogodziłam jej nawozem do róż .... mszyce tępię bez problemu, teraz jest też
      mączniak (spryskany jesienią) i obfitość małych, zielonych, skaczących przy
      poruszeniu (ponoć tępić na wiosnę). Pytanie - czy nawozić?
      2) bez po przekwitnięciu żółknie , zasycha a liście mają na brzegach wycinanki ?
      3) kilkadziesiąt iglaków rośnie ok. a sosny padają, tzn. żółkną, opadają i
      koniec.
      Z góry dziękuję za rady.
      • pogotowieogrodnicze korall 21.11.05, 18:27
        > 1) róża pnąca, piękna, stara, kupiona z domem, zaczęła zbierać szkodniki gdy
        > dogodziłam jej nawozem do róż .... mszyce tępię bez problemu, teraz jest też
        > mączniak (spryskany jesienią) i obfitość małych, zielonych, skaczących przy
        > poruszeniu (ponoć tępić na wiosnę)
        skoczek rózany składa jaja na pędach jednorocznych jeżeli je przytniemy na
        wiosne i spalimy to pozbędziemy sie częściowo problemu a całościowo jeżeli przed
        ruszeniem pąków zastosujemy Paroil 95 SC
        > 2) bez po przekwitnięciu żółknie , zasycha a liście mają na brzegach wycinanki
        to jest działanie opuchlaka lilakowca ktory tez uszkadza korzenie w kwietniu
        2006 nalezy zastosować (nicienia) Larvanem(firma Koppert ma przedstawicielstwa
        na giełdach kwiatowych) lub chemię w postaci Diazinonu 10GR
        > 3) kilkadziesiąt iglaków rośnie ok. a sosny padają, tzn. żółkną, opadają
        sosny jeżeli nie maja na pniach wycieków żywicy(przypłaszczek granatek) mogły
        zrzucic igły w wyniku suszy(sosna odtwarza igły)Zywotnośc igieł sosny od 1 -13lat
        .Częsciej zrzucaja sosny piecioigielne
        pozdrawiam
        Janusz
      • enlilu Re: Szkodniki 24.11.05, 19:38
        korall napisała:
        >
        > 1) róża pnąca, piękna, stara, kupiona z domem, zaczęła zbierać szkodniki gdy
        > dogodziłam jej nawozem do róż
        >
        Wygląda na to, ze zakłóciłaś mozolnie kształtującą się równowagę. ;-)
        >
        > ... i obfitość małych, zielonych, skaczących przy poruszeniu.
        >
        Jest drobny szczegół. :-) Skoczki różane mają barwę raczej bladą (są białe lub
        białożółte).
        >
        > Pytanie - czy nawozić?
        >
        Teraz już za późno. Z moich skromnych doświadczeń z różami wielkokwiatowymi
        wynika, że bardzo dobrze reagują na letnie doglebowe nawożenie azotem i
        dolistne Florovitem.
        Enlilu
        • pogotowieogrodnicze tata.tatara (kto mi maże liście klejem)? 02.12.05, 13:13
          Z opisu wynika że na Twoich roślinach pojawiły sie szkodniki z grupy czerwców
          (miseczniki lub tarczniki).Przyjrzyj im sie dokładnie szczególnie w okolicy
          nerwu głównego na wierzchniej stronie liścia(brązowe tarczki).Lepka ciecz
          występuje tez w wypadku zranienia.
    • gucio_itd Slimaki 03.12.05, 16:38
      > Dobrym sposobem na zwalczanie slimakow jest posypanie wokol zagrozonej
      rosliny, lub wokol grzadki niepalonego wapna ( bez oprzesady!). Po prostu
      usypuje sie jakby obrecz i kazdy slimaczek dotykajacy tej ochrony sie z lekka
      przypala i to jezeli go nie zabije, to jest zacheta do obrania innej drogi...
      • pogotowieogrodnicze Oświadczenie 16.12.05, 22:23
        Pewnie Wielu z Was ucieszy się z mojej decyzji.Kończe działalność w szerszym
        zakresie na TYM FORUM które ostatnio nawet polubiłem.Nawał pracy jaki mnie
        czeka w 2006 roku wyklucza taką obecność.Jeżeli bedziecie szukać pomocy z mojej
        strony to tylko w tych dwóch wątkach.1.Choroby 2.Szkodniki.Obiecuje odpowiedzieć
        w ciągu 24 godzin. W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia
        chciałbym życzyć WSZYSTKIM UCZESTNIKOM FORUM >OGRODY< dużo zdrowia szczęścia
        pomyślności i wspaniałych chwil wsród przepięknych roślin w Nowym 2006 Roku
        • enlilu Re: Oświadczenie 16.12.05, 23:18
          >
          > Pewnie Wielu z Was ucieszy się z mojej decyzji.Kończe działalność w szerszym
          > zakresie na TYM FORUM które ostatnio nawet polubiłem.
          >
          Zmartwiłeś mnie wyjątkowo. :-( Z kim ja teraz będę mógł poważnie podyskutować o
          ochronie roślin? Szkoda. Mam jednak nadzieję, że to nie jest nieodwołalna
          decyzja.
          Enlilu
          • nnike Re: Oświadczenie 17.12.05, 00:07
            Gdy zaspokoi potrzeby forumowych klientów, wróci po nowych ;)
            A za życzenia dziękuję i przesyłam wzajemne :)
            • pogotowieogrodnicze W natarciu 05.01.06, 12:38
              Dla wszystkich którzy wykupią Newsletter informacja o aktualnie żerującym
              szkodniku krzewów w ogrodach
              • mathias_sammer Re: W natarciu 05.01.06, 12:41
                Wykupilem:)
                • enlilu Re: W natarciu 05.01.06, 13:41
                  mathias_sammer napisał:

> Wykupilem:)
                  >
                  To poinformuj. ;-)
                  Enlilu
              • nnike Re: W natarciu 05.01.06, 14:22

> Dla wszystkich którzy wykupią Newsletter informacja o aktualnie żerującym
                > szkodniku krzewów w ogrodach

No, a za część zysku, wypadałoby wykupić reklamę na forum...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka