elalug 22.11.05, 13:21 pokazcie jakies ozdoby na swieta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antares777 Garden party 22.11.05, 20:19 Czyli tłumacząc na nasze: spotkanie w ogrodzie Bywałem na różnych, o różnych słyszałem, o wielu media kablowały. Filozofia ich jest jedna, chociaż w dwóch odmianach: spotykają się tam ludzie znajomi i nie, i znajomi znajomych też, gawędzą, podjadają, popijają, zawierają znajomości. Odmiana pierwsza (programowa): gospodarz zaprasza wybrane przez siebie towarzystwo zakładając w domyśle, że ktoś przyprowadzi ze sobą znajomego (ale takiego, za którego wstydzić się nie będzie musiał). Gospodarz zapewnia zagryzki i popitki i inne takie dla urozmaicenia. Odmiana druga (improwizowana): znajomi skrzykują się i umawiają na spotkanie w określonym miejscu i o określonym czasie. Każdy przynosi co tam ma odpowiedniego na tę okoliczność i dzieli się tym z innymi. Dopuszcza się, że ktoś przyniesie samą swą gębę (jako coś do żarcia), ale jest to usprawiedliwione, jeśli ma w zamian coś innego do zaofiarowania (jest uznaną postacią, da koncert gry na syntezatorze gębowym czy coś podobnego) Tak nakazuje ETYKIETA. Przyjście na przyjęcie bez niczego jest traktowane na równi z ŻEBRACTWEM i odpowiednio do tego oceniane (praktykowane również). Przyjście na party WYŁĄCZNIE z żądaniem, kończy się najczęściej spuszczeniem po brzytwie (albo po podobnie działającym instrumencie). elalug napisała: > pokazcie jakies ozdoby na swieta (i nic więcej) Analizując to zdanie od strony gramatycznej można stwierdzić, że jest to NIECHLUJNIE napisane zdanie ROZKAZUJĄCE, bez poszanowania rozmówcy. 1/ że zdanie - bo zawiera czasownik, 2/ że rozkazujące - świadczy o tym forma użytego czasownika, 3/ że niechlujnie - bo rozpoczyna się od małej litery i nie jest zakończone znakiem wykrzyknika (!) 4/ że bez szacunku dla rozmówcy - bo nie zawiera zwrotu grzecznościowego "proszę" - lub analogicznie działającego. Najpierw moje oświadczenie: jestem głuchy na jakiekolwiek rozkazy, a osoby w ten sposób wyrażające chęć zaspokojenia swoich pragnień równam z żebrakami. (i jest mi zupełnie obojętne, jaki mają do takich osób inni uczestnicy forum). Po drugie, moje schizofreniczne (to się udziela) przypuszczenie - a jako schizofreniczne z deklaracji, nie mogące pociągać za sobą skutków w postaci pretensji o to, że się myliłem - że za nickami: "elalug" i "nelena" kryje się ta sama osoba. Pomachiwajki Stary zgred Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: Garden party 22.11.05, 22:33 Pokażcie, prosze na forum Ogrody, wątek przerzucony stamtąd Odpowiedz Link Zgłoś
antares777 Re: Garden party 23.11.05, 00:09 ptasik napisała: > Pokażcie, prosze na forum Ogrody, wątek przerzucony stamtąd Hmmm.... Z całym szacunkiem, ale nie jestem w stanie zinterpretować :( Może jakaś podpowiedź? :) Pomachiwajki Stary zgred Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Garden party 28.11.05, 23:21 CAŁKIEM słuszny wywód Antaresie :) ! Ola Odpowiedz Link Zgłoś