niko4110 23.11.05, 14:11 Witam, Całkiem niedawno zasadziłam Tuje szmaragd w dużej ilości. Poradźcie proszę jak je pielęgnować? kiedy i czy przycinać? no i co z podlewaniem zimą: podlewać czy nie? z góry dziękuję za wszystkie rady, Pozdrawiam, Niko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pogotowieogrodnicze niko4110 23.11.05, 14:58 wody zywotnikom nigdy nie za mało natomiast najważniejszy bedzie przełom zimy/wiosny kiedy ziemia bedzie zamarznięta a zapanują temp >15C i silne wiatry (może dojść do wysuszenia).Wtedy dobrze działa osłanianie,zraszanie lub oprysk Paroilem 95 SC(srodek parafinowy)=ograniczenie transpiracji Odpowiedz Link Zgłoś
enlilu Re: Tuja Szmaragd - pielęgnacja 23.11.05, 23:31 niko4110 napisała: > > Całkiem niedawno zasadziłam Tuje szmaragd w dużej ilości. > Mam nadzieję, że kupiłaś te tuje w pojemnikach. :-) > > Poradźcie proszę > jak je pielęgnować? kiedy i czy przycinać? no i co z podlewaniem zimą: > Tuje "Szmaragd" doskonale dają sobie radę w polskich warunkach. Raczej nie należy ich przycinać, bo mają naturalny ładny pokrój wąskostożkowaty i dorastają do około 4-5 metrów wysokości. W zimie żywotników się nie podlewa ale jesienią należy zadbać żeby miały dostateczną ilość wilgoci w glebie. Ewentualnie po zamarznięciu wierzchniej warstwy ziemi można wyściółkować wokół tui korą, igliwiem czy trocinami. :-) Enlilu Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: Tuja Szmaragd - pielęgnacja 24.11.05, 00:48 Enlilu napisał:" W zimie żywotników się nie podlewa" Zima zimie nie równa.Jeśli jest bezmrożna i sucha należy podlewać,szczególnie mlodzież!Jak zakupiłaś w pojemnikach i przed wsadzeniem dobrze nasączyłaś bryły korzeniowe,nieco delikatnie rozlużniłaś,zasypałaś,podlałaś uczciwie,to powinny sobie poradzić.Jak z gołym korzeniem to dbaj o wilgoć w bezmrożne dni i je ściółką okryj,tak,żeby w miarę podlewania gleba była przykryta,ale woda nie uciekała z w dołka.Tak rób tylko w bezmrożne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
niko4110 Re: Tuja Szmaragd - pielęgnacja 24.11.05, 14:06 Dzięki za porady. Jednego nie rozumiem, jak jest taka pogoda jak teraz - w nocy mały mróz w dzień lekko na plusie - podlewać jeszcze czy nie? Pozdrawiam, Niko Odpowiedz Link Zgłoś