giwia 01.12.05, 11:09 jak , chocby tu na maleńkim naszym forum zając się wsyszikiwaniem , wymianą i uprawą dawnych odmian roslin , dyskutuje sie o terminologii. Ogrodnicza odmiana tzw polskiego piekla? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
florian05 Re: No i zamiast pomysleć 01.12.05, 14:58 Najpierw pomyśl, potem zrób. 1. 2. 3. a b c W jakiej kolejności proponujesz podejmować działania? Najpierw powymieniać rosliny, a potem zacząć je nazywać? Zdziwiony, :-) F.O. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: No i zamiast pomysleć 01.12.05, 15:12 Propozycja jednakowej nazwy dla wszystkich odmian jabłoni padła w tamtym wątku. Nie wypadało jej zignorować. Teraz temat będziemy drążyć w dwóch wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: No i zamiast pomysleć 01.12.05, 18:26 Dlaczego nikt mnie nie rozumie? Już wytłumaczyłam "tam" właśnie, że chciałam spolszczyć nazewnictwo. "Heirloom" jakoś mi nie leży. Taka ze mnie porąbana patriotka (dlatego też staram się pisać bez ortów...) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: No i zamiast pomysleć 01.12.05, 18:42 No i przecież zamiast "heirloom" mamy polską nazwę "dawna odmiana", co znaczy chyba to samo co np. "odmiana sukcesyjna". W dodatku każdy od razu wie, że chodzi o odmianę dawniej stosowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
giwia czy ja propaguję nazwę Heirloom??? 02.12.05, 11:02 wyrażnie w poscie " stwórzmy listę..." piszę,że jest polski termin " dawne odmiany"!!!!!!!!!! Chcę tylko propagowac ideę Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: czy ja propaguję nazwę Heirloom??? 02.12.05, 11:40 Jest też termin "stare odmiany". I po co tyle wykrzykników? Masz jakiś sensowny powód? Odpowiedz Link Zgłoś
giwia do NNike 02.12.05, 15:39 Mam , bo kolejna osoba pisze,'Heirloom to przecież po polsku dawne odmiany" mimo,ze jasno to napisałam na początku Nnike, jak Cię kocham ( choc nie znam) przestanmy sie czepiac nieważnych drobiazgow! Więcej o roslinach ,mniej o formie postów, OK? Odpowiedz Link Zgłoś