Dodaj do ulubionych

Trawy ozdobne c.d.

07.02.06, 09:12
Mam w ogrodzie tylko tzw. "trawe morska" (nie znam jej nazwy ale jest bardzo
popularna) i ta doskonale sie trzyma.
Jesienia dosadzilem "pile japonska" - to jest taka malutka trawa okrywowa o
jasnozielonych listkach ze srebrnym brzegiem.
Widzialem zdjecia Waszych sa piekne.
W zwiazku z tym chcialbym sie dowiedziec czy te okazy wyhodowaliscie z nasion
czy zostaly zakupione w pojemnikach.
Jak dlugo trzeba czekac zeby cos takiego uroslo z nasionka oraz gdzie dostane
gotowe dorodne sadzonki?
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 10:43
      Wszystkie moje trawy zostały wyhodowane z sadzonek zakupionych w sklepach
      ogrodniczych. Kilka zdobyłem drogą wymiany. Większość z nich rośnie bardzo
      szybko. Nie wiem jak z nasion , ale z sadzonek można już po trzech latach
      uzyskać dosyć duży okaz ( miskanty ).
      amadyn
      • kubek4 Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 10:57
        Czy Twoje trawy mozna bez problemu dzielic jesli sie rozrosna?
        • amadyn Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 11:07
          kubek4 napisał:

> Czy Twoje trawy mozna bez problemu dzielic jesli sie rozrosna?

Wszystkie trawy można rozmnażać przez dzielenie.
          amadyn
          • kubek4 Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 11:15
            Dziekuje serdecznie.
            Teraz wiem gdzie mam szukac moich okazow:-)
            Te ze sklepu w doniczkach sa bardzo male i zabiedzone.
            Czy moze wiesz gdzie mozna kupic wieksze dorodne okazy tak zeby w pierwszym
            roku juz zdobily ogrod?
            Przy okazji chcialem napisac, ze mam licha ziemie i teren dobrze nasloneczniony
            czy musze je podlewac bardzo czesto?
            • kubek4 Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 11:18
              Jeszcze jedno.
              Czy trawy na zime trzeba okrywac, czy raczej nie jest to konieczne?
            • amadyn Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 11:31
              Niestety większość oferowanych sadzonek w sklepach jest bardzo małej
              wielkości.Ja też musiałem zadowolić się małymi sadzonkami. Niektóre z nich ,
              które kupiłem w sklepach internetowych , były wręcz mikroskopijnych rozmiarów.
              Nie wiem gdzie można dostać większe okazy. Ziemia pod ich uprawę nie musi być
              bardzo żyzna. Wystarczy raz w roku ( na wiosnę ) zasilić jakimś nawozem
              sztucznym ( np."Azofoska "). W czasie suszy musisz co pewien czas podlać,
              szczególnie miskanty, które lubią w okresie wegetacji wilgotną glebę. W nieco
              suchszej też dadzą sobie radę , ale nie będą tak dorodne.
              amadyn
    • wiosna20051 Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 11:28
      trawy to moje ulubione roslinki. mysle, ze czasem niedocenione, a przeciez
      doskonale uzupelniaja puste miejsca, maja efektowny pokroj i pieknie kwitna.
      mam ich calkiem sporo, kiedys umiescilam pare zdjec w ogrodach - foto.
      kupuje je w postaci sadzonek - niestety nie mam "reki" ani czasu na wysiewanie.
      polecam tez turzyce, sa takie, ktore rosna w suchszych miejscach.

pozdrawiam
      wiosna

www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm
      • amadyn Re: Trawy ozdobne c.d. 07.02.06, 11:39
        Jak większość roślin , tak i trawy należy w pierwszych dwóch latach , po
        posadzeniu okrywać. Później ten zabieg nie jest potrzebny , oprócz trawy
        pampasowej, która wymaga dobrego okrycia i ochrony przed wilgocią. Trawa ta
        ginie zimą nie z powodu mrozu , ale z nadmiaru wilgoci w glebie.
        amadyn
        • basia961 Re: Trawy ozdobne c.d. 08.02.06, 05:22
          "Większe, dorodne okazy" można kupić w OBI. Cena jest wtedy też większa i dorodna.
          • kubek4 Re: Trawy ozdobne c.d. 08.02.06, 09:24
            Pamietasz moze ile kosztowala trawa w OBI?
            • basia961 Re: Pamiętam 10.02.06, 06:54
              W sezonie były trawy w doniczkach ok.30cm średnicy, wysokie rozrośnięte po
              prawie 100zł sztuka.
              Po sezonie w doniczkach ok.15cm, liche, wysuszone i połamane, na wyprzedaży po 10zł.
              Ogólnie w OBI są najdroższe rośliny świata. Jeśli w normalnej cenie to z
              "felerkiem".
        • wiosna20051 Re: na pewno? 08.02.06, 09:47
          amadyn napisał:

> oprócz trawy pampasowej, która wymaga dobrego okrycia i ochrony przed
          > wilgocią. Trawa ta ginie zimą nie z powodu mrozu , ale z nadmiaru wilgoci w
          > glebie.

o! mialam trawe pamapasowa, ktora nieokryta przez zime umarla. a gleby u mnie
          piaszczyste, wiec raczej nie sa zbyt wilgotne.
          a jesli tak, to na czym polega zabezpiecznie w zimie przed wilgocia?

pozdrawiam
          wiosna

• amadyn Re: na pewno? 08.02.06, 17:00
            O zimowaniu trawy pampasowej trzeba już pomyśleć w trakcie sadzenia. Powinna być
            posadzona w miejscu gdzie nie zatrzymuje się woda jesienią i zimą podczas
            roztopów. Najlepiej jest posadzić ją na wzniesieniu , np na usypanym i dobrze
            zdrenowanym żwirem , kopcu ( nawet do wys. 1m ). Zimą , po pierwszych
            przymrozkach , związujemy liście lub obcinamy je na wysokość 30-40cm od nasady
            rośliny. Kępę nakrywamy dużą skrzynią bez dna. Do środka wkładamy 20 cm warstwę
            stroiszu. Resztę przestrzeni skrzyni wypełniamy suchymi liśćmi lub pociętą
            słomą. Skrzynię nakrywamy wiekiem. Na skrzynię nakładamy folię , która powinna
            być tak rozłożona by jej brzegi wystawały poza obręb skrzyni, tworząc wokół niej
            kołnierz. Brzegi foli przykopujemy by nie rozwiał jej wiatr i nie podsiąkała pod
            nią woda.
            amadyn
            • wiosna20051 Re: na pewno? 09.02.06, 12:43
              dzieki za szczegolowe info. w tym roku jeszcze raz sie skusze.
              ale wilgoci u mnie na piachach nie ma.

pozdrawiam
              wiosna

• daisy265 Re: na pewno? 10.02.06, 15:29
                Ojjj!
                A ja mam trawę pampasową wychodowaną z nasionek, ale przykryłam ją tylko
                stroiszem ze świerkowych gałązek. Ciekawa jestem, czy przetrwa, bo mrozy były
                niemałe tej zimy. Czyli rozumiem, że śnieg, który zalega na okryciu trzeba
                zdjąć. Ale czy wtedy nie dokuczy jej bardziej mróz? No, zobaczymy na wiosnę,
                mam nadzieję, że przeżyje... ;)
                Pozdrawiam, daisy.
        • kawa124 kontakt 17.03.06, 08:44
          Amadynie!
          Jest, jest, jest

JM
    • leda16 Re: Trawy ozdobne c.d. 11.02.06, 20:15
      Kubek4, ja Ci chętnie dam dużą ilość trawy ozdobnej, biało-zielonej, tylko
      przyjedź i wykop ją sobie. Trawę możesz oglądać w
      fotogalerie.pl/tematyka/27 "Mój Ogród", bo tutaj nie potrafię wkleić
      zdjęcia. Ogród jest w blisko Krakowa.
      • brynia2 Re: Trawy ozdobne c.d. 12.02.06, 00:02
        Najpiękniejsze są na tej stronie
        fotogalerie.pl/galeria/milka3388;jsessionid=5E7AD3EAB3555DA97866F9F84127E542
        • brynia2 Re: do Ledy 12.02.06, 00:06
          Pod jakim tytułem są fotki traw?
          • leda16 Re: do Ledy 12.02.06, 08:40
            "Mój Ogród" w Fotogaleriach. Ta trawa jest na kilku zdjęciach, a zdjęcia aż z
            2004 r. W 2005r. nastąpiło sporo zmian. Nie ma tam osobnego zdjęcia traw.Trawy
            są zgrupowane głównie przy oczku wodnym. Obecnie mam jeszcze w nadmiarze
            wydmuszycę, /której nie ma na tych zdjęciach/ też bardzo ekspansywną ok. 40
            cm.wysokości i sinoniebieskim kolorze i czyściec wełnisty.
          • brynia2 Re: do Ledy 12.02.06, 08:45
            Już mam fotogalerie.pl/fotka/2441871103973550541
        • pinkink1 Gaja 12.02.06, 04:53
          brynia2 napisała:

> Najpiękniejsze są na tej stronie

Znakomite i zdjecia i stwory.
          A jakie ta suczka /wyzlica?/ Gaja ma spojrzenie--(och, musze sobie wreszcie
          sprawic psa!)
        • 2030d Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 13:58
          no całkiem ładne te trawy przedstawiłaś zwłaszcza ta czarna z białym krawatem Mieszaniec z orientalnym teżtakie mam dwa lisogrot
          • brynia2 Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 14:05
            Lisogrocie, wiedziałam, że Ci się spodobają ;-)))
            • 2030d Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 14:15
              poprostu mam kota i kotke jeszcze mają białe skarpetki
              • brynia2 Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 15:15
                A moja jest cała czarna, jak smoła. Uwielbia brykać po zielonej soczystej trawie.

Przeglądam różne strony z trawami ozdobnymi, niektóre są śliczne, zwłaszcza
                pampasowe.
                • 2030d Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 15:48
                  pompasowych jeszcze niemam mimo kilkakrotnego siania ,ale myśle że w tym roku mi uda się tylko się przyłoże troche lisogrot
                  • brynia2 Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 16:28
                    Tzn. że uzyskanie pampasowych z własnego siewu jest cholernie trudne? Ciekawe,
                    czy komuś z forum udało się to? Może ktoś taki odezwie się w tym wątku, cichutko
                    na to liczę.
                    • leda16 Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 18:09
                      Ja się odezwę, ale zniechęcająco. Trawa pampasowa nie nadaje sie do uprawiania
                      w Polsce. Parę lat temu przywiozłam półmetrowej wysokości trawę prosto z
                      Londynu. Dopóki wykopywałam ją na zimę, jakoś się odradzała. W końcu zrobiła
                      się za duża na przechowywanie w mieszkaniu i zostawiłam ją w gruncie. Od tej
                      pory co roku była gorsza a po ub. zimie plątały sie gdzieś tam w ogrodzie trzy
                      rachityczne żdziebełka tej trawy. Nigdy nie da sie uzyskać w Polsce, pięknych
                      pióropuszy, tak typowych dla tej trawy w klimacie brytyjskim ani nawet tej
                      wysokości. Dlatego polecam raczej wszelkiej odmiany miscanty, variegaty i trawy
                      o biało-zielonym bądź żółto-zielonym ubarwieniu. Niektóre gatunki miscanta
                      kwitną w Polsce i dają pióropusze podobne do gęstego prosa. W moim ogrodzie
                      zakwitł w ub. roku kilkuletni miscant-zebrinus.
                      • brynia2 Re: Trawy ozdobne c.d. do BRYNI 2 12.02.06, 19:23
                        Leda, bardzo dobrze, że odezwałaś się. Takie wskazówki, które wynikają z
                        własnych doświadczeń są lepsze niż nie jedna książka. Fajnie, że napisałaś o
                        takich, które nadają się do naszych polskich ogrodów, będę miała to na uwadze.
                        Właśnie taka wiedza jest najbardziej pomocna, to jest moje skromne zdanie.
                        • 2030d Re: Trawy ozdobne c.d. 12.02.06, 19:31
                          LEDA faktycznie raczej z tą trawą pompasową dam sobie spokój a tak mi się podoba
                          • leda16 Re: Trawy ozdobne c.d. 13.02.06, 07:51
                            Mnie też :). Zachwycona byłam obrazkiem w książce oczywiście. W Londynie też ta
                            trawa cudownie wygląda.Ale niestety, polska rzeczywistość skrzeczy.
                            Ps. Nikt nie chce moich traw?
                            • kubek4 Re: Trawy ozdobne c.d. 13.02.06, 09:10
                              Dziekuje za zaproszenie.
                              Przed chwila je dopiero przeczytalem i jestem pelen podziwu nie tylko dla traw.
                              Nie chce Ciebie straszyc ale z zaproszenia skorzystam:-)
                              • leda16 Re: Trawy ozdobne c.d. 13.02.06, 18:02
                                Cieszę się, bo trawa piękna i szkoda by mi było ją wyrzucić. Ten czyściec
                                wełnisty też sobie weźmiesz i wydmuszycę. Wydmuszyca jest szalenie trudna do
                                wykopania, bo tworzy podziemne rozłogi nieraz o kilkadziesiąt cm. odległe od
                                źdźbła macierzystego, ale jakoś damy jej radę :). Do oddania mam też kilka
                                omanów wspaniałych. Oman możesz oglądać na mojej b.zaniedbanej
                                www.mojogrod.prv.pl/ w galerii lato 2003. To ten z prostokątnego zdjęcia
                                wysoki na 150 cm. soliter, o żółtych, postrzępionych kwiatach. Po rośliny
                                możesz przyjechać jak temperatura skoczy do +10C. wszystkie mają karpy, a
                                uschłe nadziemne części usuwam dopiero wiosną, więc potrafię dokładnie
                                sprecyzować co gdzie rośnie. W lecie już powinna być taka jak moja. Na omany
                                należy przywieźć wiaderko, które w ogrodzie napełni się wodą i wrzuci do niej
                                karpy. Są strasznie wrażliwe na przesuszenie.
                                • amatorka37 Re: Trawy ozdobne c.d. 14.02.06, 11:10
                                  Witajcie chciałabym cos niecoś dodać o trawie pampasowej.Mieszkam w Rumi (tuz
                                  koło Gdyni)i u nas widziałam ta trawę w dwóch ogrodach obok siebie,postaram się
                                  na dniach zrobic fotke jak wygląda teraz,ale podaję link gdzie są fotki
                                  wcześniejsze i trawka wygląda super:)
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=29878360&a=29878360
                                  • brynia2 Re: Trawy ozdobne c.d. 14.02.06, 13:09
                                    A, to ciekawych rzeczy się dowiedziałam o pampasówkach. W sklepach internetowych
                                    nie podają takich informacji, a w/g mnie klient powinien być poinformowany.
                                    Amatorko, wybierz się wiosną do tych ludzi i porozmawiaj o sadzonkach, może już
                                    wkrótce spełnią się Twoje marzenia. Będę trzymać kciuki za pomyślne pertraktacje.
                                  • leda16 Re: Trawy ozdobne c.d. 14.02.06, 19:14
                                    To poczekajmy do lata 2006 na następne zdjęcia tej trawy ;). Ci ludzie mają
                                    ogród zimowy? Jedyne wytłumaczenie widzę w tym, że do gruntu została wsadzona w
                                    donicach i w listopadzie jest przenoszona do jakiejś szklarni.Inaczej nie ma
                                    cudów.
                                    • amatorka37 Re: Trawy ozdobne c.d. 15.02.06, 08:03
                                      Trawka stala jeszcze po sylwestrze,to wiem na pewno,bo jechalismy do kuzynki,a
                                      droga wiedzie tuz kolo tej posesji :)I wygądała cudnie taka osniezona,wbrew
                                      pozorom stała niewzruszona :D Jesli mi sie uda to juz dziś będa zdjęcia.Pozdrawiam
                                      • amatorka37 Re: Trawy ozdobne c.d. 16.02.06, 07:02
                                        trawka stoi jak stała zimy sie nie boi zaczepiłam właścicielkę i podpytałam
                                        grzecznie i dowiedziałam sie ,że;
                                        trawkę zakupiono w niemczech
                                        rosnie juz tam parę lat
                                        nie jest nigdzie chowana na zime
                                        nie jest również specjalnie osłaniana (lekkie kopczykowanie ale widac bardzo
                                        lekkie bo ja nic tam nie widziałam)
                                        ode mnie dodam jeszcze że trawka rosnie sobie przy ulicy którą do bazy zjezdża
                                        sobie sprzęt cięzki,a do tego przestrzeń dość otwarta (celowo takie ujęcie
                                        zrobiłam)więc wiatr sobie może po niej hulać do woli,a ona wciąz stoi :D
                                        a oto link do fotek które jak sprawdziłam juz są :)
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=29878360&v=2&s=0
                                        • brynia2 Re: Trawy ozdobne c.d. 16.02.06, 10:32
                                          No to, pierwsze koty za płoty. Trawom w zimowej szacie się przyjrzałam, jednak
                                          rewelacyjna jest letnia kreacja
                                          • amatorka37 Re: Trawy ozdobne c.d. 16.02.06, 12:34
                                            no bez dwoch zdan piekniejsza jest latem ale teraz tez ma swój urok i ozywia
                                            nasz szary krajobraz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka