ew.sa 15.11.02, 22:14 czy to ,że zrobiło sie cieplej oznacza ,że można jeszcze sadzić? Kwiaty cebulkowe, krzewy i iglaki? Czy już jednak za późno? Pozdrawiam wszystkich ciepłolubnych! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: sadzić? 17.11.02, 19:43 Witam na forum Gazety! Tak jak już wielokrotnie pisałem rośliny w pojemnikach zarówno drzewa jak i krzewy można sadzić właściwie przez cały rok gdy tylko podłoże nie jest zmarznięte. W wypadku zaś bylin i roślin cebulowych to wygląda to nieco inaczej. Byliny w pojemnikach należy sadzić do końca października, podobnie jak rośliny cebulowe. Z tego prostego powodu ze powinny się one ukorzenić jeszcze przed zmarznięciem podłoża. Co prawda niektóre książki polecają sadzenie bylin sprzedawanych w pojemnikach przez cały rok podobnie jak drzewa i krzewy, ale ja jestem tradycjonalistą i nie sadził bym ich już o tej porze. Zaś co do cebul to kilka wątków wstecz opisałem co maja robić spóźnialscy – cebule do donicy i do piwnicy z nimi (10C), w takich warunkach ukorzenią się po kilku tygodniach i wówczas można je zadołować w ogrodzie (jeśli oczywiście ziemia nie zmarzła), lub przenieść w takie miejsce gdzie temperatura nie przekracza 5C. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś