19.11.02, 15:59
Chciałabym wiedzieć jak opiekować sie Skimmią - nigdzie nie znalazłam opisu
tej ciekawej rośliny.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Skimmia 21.11.02, 18:14
      Witam na forum Gazety!
      Sikimie to kilka gatunków wiecznie zielonych krzewów i drzew występujących w
      lasach od Himalajów, Azji, Chin i Japonii. Uprawiane ze względu na efektowne
      liście, kwiaty i owoce. W naszym klimacie część z nich może przemarzać podczas
      mroźniejszych zim. Ich charakterystyczną cecha są podłużne wiecznie zielone
      liście oraz piękne kwiatostany, z których wiosną tworzą się wierzchołkowe
      wiechy gwiazdkowatych kwiatów, u niektórych gatunków mocno pachnące. Niektóre
      gatunki są dwupienne tj. występują samce i samiczki a mięsiste, kuliste,
      czerwone lub czarne owoce pojawiają się tylko na roślinach żeńskich. Są to
      bardzo dekoracyjne rośliny i na dodatek wytrzymałe na niesprzyjające warunki
      środowiska. Znoszą cień, zatrucie atmosfery, i nawet podstawowe błędy w
      pielęgnacji. Uwaga na dzieci gdyż owoce nie nadają się do jedzenia. – Ale tu
      uwaga dla redaktorów wciągających moje artykuły do swych wypocin nie są
      trujące!! Mogą co najwyżej spowodować szybka kupkę która nazywacie
      rozwolnieniem. Jedynie, czego nie lubią to bezpośredniego nasłonecznienia i
      suchych piaszczystych stanowisk, są bowiem roślinami lasów i takie tez
      stanowisko należy zapewnić im w naszych ogrodach. Jedynie niektóre mieszańce i
      odmiany ogrodowe jak na przykład S. x confusa 'Kew Green' znosi pełne
      nasłonecznienie i suchą glebę. Najlepsze jest umiarkowanie żyzne, próchniczne,
      wilgotne, i dobrze przepuszczalną podłoże.
      Skimie można rozmnażać z nasion lub sadzonek półzdrewniałych odcinanych
      późnym latem i ukorzenianych w podgrzewanych od spodu mnożarkach. W uprawie
      znajdują się następujące gatunki - S. antiquetilia, S. x confusa 'Kew Green',
      S. japonica. Należy dodać, że szczególnie tej ostatniej wyhodowano wiele
      pięknych odmian ogrodowych i aż szkoda, że rośliny te są u nas tak mało
      popularne. Szczególnie, że nadają się do uprawy pojemnikowej, a ze względu na
      zimotrwałe liście są cennym i bardzo dekoracyjnym uzupełnieniem ubogiej oferty
      roślin zimozielonych do dekoracji balkonów i tarasów.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • mblawyer Re: Skimmia 25.11.02, 10:28
        Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje, jednak nadal nie wiem jak
        pielęgnować skimmię w domu. kupiłam ją tydzień temu w doniczce jako rośline
        pokojową. mieszkanie mam pn-wsch. ponadto nie chciałabym trzymać jej blisko
        okna ale na komodzie w głębi mieszkania. skoro znosi dobrze cień to może
        przetrwa? a jak ją podlewać, nawozić? będę wdzięczna o dalsze info.
        pozdrawiam
    • jerzy.wozniak Re: Skimmia 29.11.02, 21:07
      Witam na forum Gazety!
      Czasem skimie są uprawiane jako rośliny doniczkowe podobnie jak np. Hebe, która
      ma podobne warunki uprawy. Skimie lubią chłód i wilgotne powietrze i nie bardzo
      nadają się do uprawy w mieszkaniu. Jeśli już je trzymamy to powinny mieć widne
      miejsce ( w głębi pokoju może być zbyt ciemno! Zależy to jednak od tego w która
      stronę skierowane jest okno) i co najważniejsze, położone z dala od kaloryfera.
      W miejscu gdzie dobrze rosną paprotki lubiące widne miejsca, lub azalie
      doniczkowe to tam dobrze będzie się czuła również skkimia. Jednak na okres
      wegetacyjny lepiej ja przenieść do ogrodu. Ziemia powinna być stale lekko
      wilgotna i umiarkowanie żyzna. Nawożenie przeprowadzamy tylko w okresie
      wegetacji a nawozy powinny być nawozami do np. różaneczników.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka