dorose 24.02.06, 20:45 Tulipanowiec i ciecie. Mam w ogrodzie starego Tulipanowca, w jakim okresie mozna przyciac to drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
litorija Re: Tulipanowiec 24.02.06, 22:55 nie wydaje mi się żeby przed kwitnieniem..ale dokładnie nie wiem niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Tulipanowiec 04.03.06, 16:52 Pooglądałam zdjęcia tulipanowców w internecie i się rozmarzyłam, głównie nad tymi pięknymi kwiatami, ale jak przeczytałam kiedy zakwitają po raz pierwszy, to mi zapał minął :-( Odpowiedz Link Zgłoś
m.arcy Re: Tulipanowiec 06.03.06, 14:05 Zapytaj tu: kurowscy@pinus.net.pl Pan zna sie na rzeczy i pomocny jest. Kupowałam u niego katalpę i tulipanowca i mówił, że któreś się tnie tak jak brzozę, czyli bardzo wcześnie. Nie pamiętam niestety, które:-( ale ja mylę nawet imiona swoich dzieci;-) Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Tulipanowiec 06.03.06, 22:55 katalpa wypuszcza liscie dopiero w maju, wiec zakladam, ze chodzi wlasnie o nia. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Tulipanowiec 07.03.06, 06:38 Katalpy się nie tnie. To wielkie, szybkorosnące drzewo. Ozdobne z liści, kwiatów i owoców - strąków które są na drzewie obok kwiatów. Cięcie pozbawia roślinę tej "strąkowej" ozdoby. Samo cięcie roślinie nie szkodzi, tyle że roślina po cięciu wygląda nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.arcy Re: Tulipanowiec 07.03.06, 10:02 Pisząc o cięciu, miałam na myśli odcinanie tych dolnych gałązek, u młodych roślin, aby wykształciła się korona i pień. Nie chcę ich przycinać, to mają być duuuże drzewa:-) Coraz bardziej skłaniam się ku opcji, że to tulipanowiec płacze, jak brzoza i trzeba go ciąć w lutym, ale głowy za to nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś