Dodaj do ulubionych

Ptaki zimą...

01.12.02, 22:31
Witam!

Do tej pory nie bardzo interesowałem sie ptakami...

Złożyło sie na to wiele przyczyn jak mały drzewostan, brak większych krzewów
i i bliskość lasu ca 100m , gdzie ptaki znajdowały znacznie więcej miejsc do
schronienia..

Jeednak od paru lat obserwuję próbu gniazdowania u mnie w gestych krzewach
różnych ptaków, których gatunków w mojej ignorancji nie odróżniam...

Ale idzie teraz zima i ruszony zaywardziałościa mojego serca kupiłem jakąś
mieszankę ziarna dla ptaków zimą...

Nie wiem jak jej użyć...

Bo rozsypanie na ziemi chyba nie przyniesie rezultatów, gdyż przykryje je
śnieg, albo zajmą się nią myszy i nornice, anie są to gatunki przeze mnie
szczególnie pożądane...

Czy mam budować karmik taki na palu z daszkiem i tam wykładać ziarno...

Czy już teraz można?

POzdrawiam!

Maciek

PS Znalazłem ostatnio ciekawe ślady żerowania pod sosną: szyszki były
rozłupane i leżały na ziemii...

Czy są to wiewórki, bo nie gniazdują u mniea przynajmni3ej ich nie
zauważyłem...?

Obserwuj wątek
    • grazynap4 Re: Ptaki zimą... 04.12.02, 19:09
      Przeczytaj list i odpowiedzi z 15 listopada .Pozdrawiam Grazyna.
    • tutli_putli Re: Ptaki zimą...mogły żerować wróbelki, ale ... 20.12.02, 09:06
      Wróbelek jest mała ptaszyna,
      Wróbelek istotka niewielka,
      On brzydką stonogę pochłania,
      Lecz nikt nie popiera wróbelka.

Więc wołam : Czyż nikt nie pamięta,
      Że wróbelek jest druh nasz szczery?!
      ..........................................................
      Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
      Kochajcie, do jasnej cholery!

:)
    • ptasik Re: Ptaki zimą... 21.12.02, 20:51
      Witam
      Na ziemi rzeczywiście bym nie rozsypywała, chociaż sama sypię i to dosyć obficie, ale takie ilości, które do zmierzchu znikają. Jeżeli miejsce gdzie chcesz dać ptakom jeść nie jest miejscem Twojego stałego pobytu to odrawdzam tę metodę. Rzeczywiście w nocy pokarm może przyciagnąc gryzonie, których i ja nie lubię, za to , że mogą wyrządzić szkody (jednego roku zniszczyły mi bardzo okazałego winobluszcza w skrzyni. Zmiaeszkały w niej i poprzegryzały korzenie). Poza tym padający ewentualnie snieg szybko to jedzenie przykruje i po prostu się zmarnuje.
      Metoda Pi.Aśki rzeczywiście jest dobra, ale w moim odczuciu , na bazie moich doświadczeń i pomysł z karmnikiem jest bardzo dobry.
      Prosze tez pamiętaj czy to będzie karmnik, czy ta wielka butla, od czasu do czasu trzeba to sprzatnąć.
      Mam nadzieję, że już przekonałeś się, że pokarm wyłożony dla ptaków bardzo szybko przyciąga niemalże wszystkie ptaszęta z okolicy, a potem one zostają bardzo blisko przez cały czas i od wiosny od jesieni dają wiele pożytku wyjadając przerózne robactwo.
      Co do rozwalonych szyszek to przyczyna może bardzo rózna, poczynając od wiewiórek a kończąc po prostu na tym, że się rozsypały z racji pory roku. Mogły to też sprawiś oczywiście ptaki, np. jakieś łuszczaki.

Katula
    • ptasik Re: Ptaki zimą... 21.12.02, 21:01
      Witam raz jeszcze w tym temacie,ale tak sobie pomyślałam, że znowu idą straszne mrozy, tak więc proszę pamietajcie o ptakach, one bardzo potrzebuja naszej pomocy.
    • grazynaa Re: Ptaki zimą... 22.12.02, 12:24
      A dla sikorek kup koniecznie takie kule w woreczku albo orzeszki do
      zawieszania. Wtedy inne ptaki im nie ukradna. Nie wiem, czy moge podać linka
      ale ja kupuje zawsze takiej firmy www.megan.com.pl, kupowałam rózne inne kulki
      ale się osypywały przez dziurki na ziemie. Tylko jak chcesz dokarmiać ptaki, to
      systematycznie, bo potem sięprzyzwyczają a TY zapomnisz i mogą zdechnąć. Mnie
      najbardziej jestv żąl tych dużych ptaków, typu gawrony, bo one chyba mają
      największe kłopoty z jedzeniem.Drobne ptaszki chyba coś wyszperają
    • grazynap4 Re: Ptaki zimą... 26.12.02, 19:52
      Witam.Ja mieloną słonine wymieszalam z ziarnami maku,orzechami,pestkami dyni i
      (glownie) pestkami slonecznika.To wszysko wlozylam do siatki po kupionej
      wczesniej wloszczyznie i powiesilam na galezi,w takim miejscu zeby nie siegnely
      gawrony i sroki,a takze zeby nie mogly zaskoczyc ptaszkow koty.Moja znajoma
      wymieszala kostke smalcu(bez roztapiania) z ziarnami i tez im smakuje.
      Wykorzystalam tez pomysl z butla 3-litrowa po wodzie mineralnej(zrobilam 3 dosc
      duze otwory).Jest to rewelacyjna metoda.Troche trwalo az sie ptaszki
      (sikorki,bo u mnie w ogrodku nie ma innych) z tym oswoily,ale teraz wewnatrz
      zawsze jest jakas,a obok na galazkach czeka kilka na swoja kolej.Wsypalam to
      samo co dodalam do sloninki z duza przewaga luskanych pestek ze slonecznika,bo
      to najbardziej im smakuje.Tak zrobilam w ogrodku,bo tam rzadko bywam.Mieszkam w
      bloku i na balkonie w kartoniku wysypuje samo ziarno slonecznikowe.Okazalo sie
      ze sikorek jest w blokowiskach bardzo duzo.W Trojmiescie ,gdzie mieszkam jest
      teraz akcja ratowania wrobelkow,ktorych jest juz bardzo malo.One tez bardzo
      lubia sloneczniki,ale oprocz tego dosypuje im ryz i pszenice (kupilam w sklepie
      spozywczym -przenaczona byla na kutie).Sie rozpisalam.pozdrawiam Grazyna z
      Gdanska.
      • piasia witojta! 30.12.02, 14:37
        Co za świąteczna niespodzianka!
        Dokładnie z początkiem zimy zaśpiewały ptaki ;)
        A potem odezwały się na Forum gatunki uważane za "wyginięte".
        Wyginęły w różny sposób - wystraszone przez bezmyślnego łowcę, albo wyrugowane
        przez klimat, który znacznie się oziębił, albo przez ciągłe zakłócanie spokju
        podczas kojarzenia się w grupki.

Niektóre z nich zwiały w inne strefy klimatyczne, niektóre powściągnęły swoje
        obyczaje oraz potrzebę stada i zaczęły żyć w ukryciu.

A wystarczyło maleńkie piśnięcie, i wylazły ze swych gniazdeczek, noreczek,
        kotlinek, dziupelek i są.
        I znów tworzy się stadko!
        :))))))))))))))))))))))
        Życzę nam wszystkim spokojnego gniazdowania!
        BYLE DO WIOSNY!

Pi pi pi Asia
        • piasia pomyłka 30.12.02, 14:43
          Przepraszam, powyżzy post mial znaleźc się gdzie indziej, ale systemowi cos się
          pologowało i znalazł się tutaj. Ale tutaj też pasuje ;)

Ranking ziarna na moim balkonie wygląda tak:

1. kasza gryczana
          2. płatki owsiane namoczone w smalcu
          3. ryż
          4. kasza jęczmienna
          5. slonecznik niełuskany

Weryfikacja - wróble i sierpówki. Sporadycznie psy, jak uda im się wydostać na
          balkon ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka