10.12.02, 15:29
czy teraz w temp. +- -6 stopni można w ogóle sadzić iglaki? są to drzewka różnej wysokości od 15 cm do ponad metrowych (o ile to ma jakieś znaczenie), niestety gatunków nie znam bo ich jeszcze nie widziałem.
pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: iglaki 10.12.02, 22:22
      Witam na forum Gazety!
      Teoretycznie drzewa i krzewy sprzedawane w pojemnikach – donicach – możemy
      sadzić o każdej porze roku – nawet zimą. Oczywiście pod warunkiem, że ziemia
      nie jest zmarznięta. Ja osobiście jestem tradycjonalistą i uważam że większość
      drzew i krzewów najlepiej sadzić jesienią w październiku. I zawsze tylko ten
      termin polecam. Te zimowe nasadzenia zostawiam ryzykantom lub niecierpliwym.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • maciekwiercinski A czemu nie wiosna? 30.01.03, 03:55
        jerzy.wozniak napisał:

> Witam na forum Gazety!
        > Teoretycznie drzewa i krzewy sprzedawane w pojemnikach – donicach –
        > możemy
        > sadzić o każdej porze roku – nawet zimą. Oczywiście pod warunkiem, że zie
        > mia
        > nie jest zmarznięta. Ja osobiście jestem tradycjonalistą i uważam że
        większość
        > drzew i krzewów najlepiej sadzić jesienią w październiku. I zawsze tylko ten
        > termin polecam. Te zimowe nasadzenia zostawiam ryzykantom lub niecierpliwym.
        > Pozdrowienia,
        > Jerzy Woźniak

Sława!

Oczywiście w przypadku iglastych termin ten ulega przesunieciu i zaleca sie
        nawet od połowy sierpnia, aby zdążyłu=y sie one ukorzenić przed zimą...

Widziałem sadzone w grudniu, ale 90% zginęło w ciągu 2-3 lat...

W przypadku iglastych spotakłem sie z preferowaniem terminu wiosennego i to już
        od chwili gdy ziemia rozmarznie...

JA swoje świerki pospolite ( 2-3 tys szt) sadziłem w marcu-kwietniu, choć można
        do końca maja ( z zimnego dołu)...

Wypadły tylko pojedyncze sztuki, gdzyz sadziłem w regularnej więźbie i każdą
        sadzonkę nawet taką, która wydawała mi słaba z podcietym korzeniem i nawet na
        wywierzyskach wodnych...

Jesień ma wady, gdyż u nas wystepują jesienne susze, w przeciwieństwie do
        wilgotnej, a nawet mokrej wiosny, co ma kapitalne znaczenie dla iglastych.

Przed świetami mocno przyciąłem daglezje ( są i 4 metrowe okazy) aby pozysakć
        stroisz i jednocześnie przygotować je do wczesno-wiosnnego przesadzania...

Bardzo mnie ciekawi wynik mojego, bądź, co bądź experymetu

Pozdrawiam!

Maciek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka