robert.sadowski1974 14.04.06, 11:42 Czy ktoś mi może opisać ten gatunek? Nie spotkałem go w necie. A może wiecie gdzie rośnie w centralnej Polsce? Robert www.drzewapolski.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: dąb włoski 14.04.06, 12:44 A czy wiadomo, jaką ma nazwę łacińską? Bo może jest znany pod inną polską nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: dąb włoski 14.04.06, 15:50 bardzo możliwe , że chodzi o Dąb węgierski- łac. Quercus frainetto- który w naturze występuje w południowej Europie- od Włoch poprzez kraje bałkańskie po Wegry i Mołdawie, Azja Mniejsza( pół. i półn.-zach. Anatolia) spotyka się go również w Polsce w parkach- wytrzymały bardzo na suszę i na niskie teperatury; wymaga ciepłych stanowisk, głębokich, świeżych i przepuszczalnych gleb. drezwo do wys.30 m (w Polsce niższy),pień pokryty spękaną krowiną, długopędy grube, młode owłosione, starsze nagie;oliwkowozielone, liście odwrotnie jajowate,reguralnie głęboko karbowane,żołędzie skupione po 2-5 krótkoszypułkowe,jajowato wydłużone bardzo dekoracyjny w okresie wegetacji ze względu na gęste ulistnienie i bardzo zwartą regularna koronę;jesienią sie przebarwia; należy go sadzic pojedynczo ale niekoniecznie bo w zachodniej i południowej Europie występuje jeszcze- dab bezszypułkowy- petraea dab omszony- pubescens dąb szypułkowy- robur Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: dąb włoski 14.04.06, 19:17 Też mi się wydaje, że może chodzić o dąb węgierski. Niestety, nie wiem, gdzie go można spotkać w Polsce, w każdym razie bywa sadzony na zachodzie kraju. Oprócz tego rzeczywiście może chodzić o dąb omszony (quercus pubescens). W Polsce podobno tylko w Bielinku koło Cedyni. No i jest jeszcze dąb burgundzki, czyli frędzelkowaty (quercus cerris). W Polsce - Toporów koło Łagowa. Wygląda na to, że żaden z tych dębów rosnących na naturalnych stanowiskach m.in. we Włoszech nie jest sadzony w Polsce centralnej, tylko w pobliżu zachodniej granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.sadowski1974 Re: dąb włoski 25.04.06, 13:59 Jadąc pociągiem przez Milanówek widzę przez szybę czerwoną tabliczkę "Pomnik przyrody aleja dębów włoskich". Co Wy na to? Czyżby pomyłka? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: dąb włoski 25.04.06, 15:53 No to trzeba będzie przy okazji sprawdzić. Po prawej, czy po lewej, jak się jedzie z Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
robert.sadowski1974 Re: dąb włoski 25.04.06, 16:15 Po prawej. Jakieś 200-400 metrów od stacji w stronę Grodziska Maz. Drzewa mają charakterystycznie uniesione gałęzie do góry pod kątem ok 30-45 stopni. Postaram się je sfotografować wkrótce. Odpowiedz Link Zgłoś