Dodaj do ulubionych

suchy trawnik

17.04.06, 12:15
Witam serdecznie,
Mam problem z ciągle przeszuszającym sie trawnikiem. w tamtym roku nie było
jeszcze tak źle ( nie był taki suchy po zimie ), ale teraz nie wygląda
najlepeij. W wielu miejscach duże obszay są kompletnie wysyszone. Proszę
powiedźcie co powinnam robić.

W tamtym roku trawnik był nawożony,dosiewany, koszony i nawadniany... mimo
tego nie wyglądał dobrze, obawiam się że w tym roku może być jeszcze goszej :(.

No i co z napowietrzaniem... ? Tego niestety nie robiliśmy

Czekam na szybką odpowiedź.... z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Joanna

A co
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: suchy trawnik 17.04.06, 14:34
      no niestety trawnik , żeby był ładny musi być podlewany, nawożony, napowietrzany,

najładniejsze trawniki są w Anglii , Irlandii, wszędzie tam gdzie jest dużo
      opadów i jest wilgotne powietrze.
      Dla mnie polskim przykładem jest porównanie trawników np. w Krakowie i w Lublinie.
      Jak sie przyjezdża do Lublina z Krakowa to jakby się na stepy przyjechało ( w
      środku lata oczywiście)- Jola
      • joasia72 Re: suchy trawnik 17.04.06, 20:18
        Joanna_74, gdzie mieszkasz, że już jest sucho u Ciebie? U mnie w lubelskim dopiero ziemia trochę obeschła po roztopach. Wydaje mi się, że te suche placki to nie z powodu suszy a pleśni śniegowej. Zobacz na tym zdjęciu, trochę jest za mocno rózowe ale plamy widać:)

img149.exs.cx/img149/4954/plesn0do.jpg
        Gdyby to jednak była susza, ważne jest na jakiej ziemi zakladaliście trawnik, jakie mieszanka nasion została wysiana, należałoby od poczatku przeanalizować procedurę zakładania trawnika by znaleźć przyczynę, np. na glebie przepuszczalnej w słonecznym miejscu nawadnianie jest chyba konieczne.

pozdrawiam
        Joanna
    • mali_na Re: suchy trawnik 17.04.06, 22:49
      A może masz w ziemi pędraki? Sprawdź czy sucha trawa pociągnięta odchodzi z
      korzeniami
      • joanna_74 Re: suchy trawnik 19.04.06, 20:50
        No cóź ...
        Trawa jest zbita i dobrze trzyma się podłoża..
        pozdrawiam,
        Joanna
    • cereusfoto Re: suchy trawnik 20.04.06, 07:46
      Ja mam w jednym miejscyu ten sam problem ale sama zawaliłam zeszłego lata - we
      wrześniu wyjechałam na tydzień i trawnik pozostawiłam samemu sobie - akurat
      było zero opadów. Zrobił się taki strasznie suchy i teraz to widać. Póki co
      zgrabiłam suchą warstwę takimi gęstymi grabkami do liści. Było tego chyba z
      worek. Już widać pierwsze efekty - pobudziło to trawkę i zaczyna wyłazić już
      zielona. Za jakiś czas dosieję trochę nowej.
    • jokaer Re: a może ? 20.04.06, 07:58
      znalazłam coś takiego:
      żółta plamistość traw: przyczyną jest niskie koszenie , sprzyja suche lato oraz
      słabe nawożenie azotem;
      choroba rozwija sie w postaci żółtych okrągłych plam, dobrze widocznych po
      zabiegu koszenia

jeśli faktycznie dobrze zrozumiałam opis tego zjawiska to może to własnie to
      jeśli tak to należy stosować nawożenie azotowe zgodnie z przepisem i podlewać
      Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka