helena_50 20.04.06, 19:07 jeszcze raz bardzo proszę oporade co mozna posadzic pod orzechem dochodzi troche słonca.Chciałabym tam posadzic pnącze albo dekoracyjne krzewy,ale jakie bo słyszałam ze pod orzechem nic nie chce rosnąc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia72 Re: orzech 20.04.06, 22:14 Witam, poczytaj ten wątek, ktoś miał taki sam problem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=19339334&a=19339334 Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: orzech 20.04.06, 23:30 to ciekawe z tym orzechem.. z tego co inni napisali wynika ze jednak cos tam pod nim rosnie, a ja znowu kiedys w magazynie ogrodniczym wyczytalam ze korzenie orzecha produkuja jakas "trucizne" ktorej zadaniem jest pozbyc sie konkurencji do wody, pozywki itd i dlatego malo co pod nim rosnie.. moze prawda?? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: orzech 20.04.06, 23:43 Prawda, moja siostra, która jest biologiem oświeciła mnie w temacie orzecha. To jest podstępny typ, który w walce o przetrwanie stosuje nieuczciwe metody. Produkuje substancje chemiczne hamujące kiełkowanie i wzrost innych roślin. Jest to allelopatia ujemna. Pod moim orzechem faktycznie niewiele rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: orzech 21.04.06, 01:20 Sasiedzi maja olbrzymi orzech wloski rosnacy zaraz za plotem wiec jego korzenie musza byc rowniez pod naszym ogrodkiem warzywnym. W warzywniku rosna sobie bez problemow: kukurydza, ogorki, pomidory, truskawki, szczypiorek, cukinia, karczochy, ogorecznik, nagietki, zywokost oraz pory. A bezposrednio przy orzechu rosnie jak glup ten cholerny barwinek, ktorego nijak nie moge sie pozbyc. NB Z orzecha ludzie maja maly pozytek - sulphur crested cockatoos zzeraja wszystko w mgnieniu oka! Pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
izawawa Re: orzech 22.04.06, 19:16 Noooo.... Oprócz barwinka , jeszcze paprocie rosną rewelacyjnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś