Dodaj do ulubionych

Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :(((

28.04.06, 21:16
Znalazłam ją dziś:
www.allegro.pl/item99383569_niebieska_trawa_wieloletnia_zimotrwala_.html
Szkoda że już zapóźno na jej sadzenie :((( Poza tym niewwiadomo ile tych
nasionek wysyłają! Bardzo mi się podoba. Marzę o takiej trawce w moim ogródku.
Wiem że są jeszcze czerwone, etc... Zrobić sobie taki kolorowy kobierzec :o)
Obserwuj wątek
    • umfana Trawa Pampasowa 28.04.06, 21:21
      www.allegro.pl/item100667431_trawa_pampasowa_zobacz.html
      Poradźcie mi... może kupić?
      :o)
      • umfana Re: Trawa Pampasowa 28.04.06, 21:24
        www.allegro.pl/item100667156_trawa_pampasowa_biala.html
        ???
    • jokaer Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 28.04.06, 23:44
      a czemu nie, przecież trawy szybko rosną- aczkolwiek takie trawy to powinny być
      rozmnażane przez podział, ale w końcu 7 zł plus wysyłka to jeszcze nie majatek-Jola
      • amatorka37 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 09:48
        jest tez oferta z gotowymi sadzonkami a te mozna bedzie lada moment sadzic :)
        www.allegro.pl/item99209836_niebieska_trawa_zimotrwala_festuca_glauca_3_99.html
        • amatorka37 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 09:54
          i jest ich wiecej :) ja sobie kupilam trzy ale z tej oferty z linku wyzej i na
          razie jeszcze nie posadzilam a tu nawet jest taniej
          www.allegro.pl/item100853546_sadzonka_kostrzewa_niebieska_trawa.html
      • joasia72 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 09:48
        Pierwsza "niebieska trawa" - kostrzewa łac. festuca, dostępna jest w sprzedaży jako sadzonki tutaj:
        www.kwietnik.com.pl/
        Trawę pampasową tez można kupić w sadzonkach, w większych ogrodniczych i na allegro.

Swoją drogą, co to za nazwa: "niebieska trawa", czyżby sprzedawca nie znał nazwy botanicznej, nie mówiąc już o polskiej?
        • heart_of_ice Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 09:58
          > Swoją drogą, co to za nazwa: "niebieska trawa", czyżby sprzedawca nie znał nazw
          > y botanicznej, nie mówiąc już o polskiej?

a ja mysle, ze pod haslem "niebieska" sprzeda sie po prostu znacznie lepiej:)
          zwlaszcza, ze fotki maja poprawiane kolory:)

Pauli
          --
          bywam na Łysej Górze:)
          • horpyna4 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 10:08
            Pamiętajcie tylko, że kostrzewa sina (festuca glauca) rośnie w naturze na
            zupełnie jałowym piasku. Jej kępki wyglądają jak szarawe jeże. I posadzona w
            cięższej ziemi może zmarnieć. Tak samo w cieniu - wymaga pełnego słońca.
            • amatorka37 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 10:15
              Dokładnie tak własnie to napisano mi na karteczce dołączonej do sadzonek
              "jałowa ziemia i pełne słonce" nie dbac za bardzo bo zmieni kolor na zielony i
              to mówią nam "świrom ogrodowym "ktorzy chuchają na każda roslinkę :)
              • horpyna4 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 10:32
                He, he, ja na roślinki nie chucham, bo jestem leniwa. Ale mam tak gliniastą
                ziemię, że o kostrzewie sinej mogłam sobie tylko pomarzyć. Chociaż nieraz
                swędziała mnie ręka, żeby wykopać taką kępkę, ale jak widziałam, że rośnie na
                prawie białym piasku, to rezygnowałam. A wśród dziko rosnących zdarzają się
                egzemplarze bardziej i mniej niebieskawe, czasem tylko szare, albo szarozielone.
                Te z hodowli muszą być chyba wyselekcjonowane i ulepszone odnośnie pożądanych
                cech.
              • ena17 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 10:33
                a u mnie rosnie dziko ,jest jej mnostwo ,ziemia to szczery piach a z tym kolorem
                niebieskim to przesada i naciaganie ludzi
                • horpyna4 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 10:47
                  Oczywiście, zdjęcia są podkolorowane tak nieudolnie, że to nawet widać. Ale w
                  naturze trafiają się różne odcienie. Najbardziej niebieski z nich to szarawy z
                  lekką nutą niebieskiego. Zwłaszcza, jak rośnie przy kwitnącym rozchodniku
                  ostrym, który ma zbliżone wymagania.
                  • brynia2 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 15:33
                    Przed wielu laty, gdy robiłam skalniak i pojęcia najmniejszego nie miałam w tej
                    dziedzinie, kupiłam sobie 2 kępki takiej trawki i posadziłam na nim. Następnego
                    roku miałam na skalniaku tyle samosiejek, że ledwo się jej pozbyłam. Trzeba
                    trzymać w ryzach, bo jak to trawa, gdy zakwitnie, to wiatr z nasionami robi co
                    chce i rozpędza je na 4 strony skalnika :-) Mam jej zdjęcie, ale zrobione
                    analogowym więc nie pokażę, wygląda niesamowicie pięknie.
                    • brynia2 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 16:22
                      Zrobiłam zdjęcie zdjęcia, na którym jest skalniak sprzed 10 lat, jeszcze przed
                      wieloma przemeblowaniami. Widać rączniki, a na dole są 2 kępy tej trawy
                      img153.imageshack.us/img153/884/pic003105fv.jpg
                      • amatorka37 Re: Niebieska trawa- szkoda że już tak późno :((( 29.04.06, 18:44
                        nawet jesli nie jest niebieska to i tak wygląda extra myśle ze jak posadzę na
                        tle ciemnej zieleni to wyda sie bardziej niebieska a Twoja wygląda pięknie
                        taka błękitna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka