Dodaj do ulubionych

Ścinanie drzew

29.04.06, 13:58
Pewna osoba na terenie swojej działki (zakupiona jakieś 3-4 lata temu) zaczyna
ścinać drzewa. Niby to jego teren, jego sprawa. Drzewa miały już kilka ładnych
lat, pozostało ich jeszcze trochę.
Czy może sobie tak bezkarnie to robić?
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: Ścinanie drzew 29.04.06, 16:42
      ja osobiście uważam, że ma do tego prawo, aczkolwiek, w swietle prawa nie,
      powinna się starać o zezwolenie, może ma, ale czasem lepsza juz samowolka na
      swojej działce nż użeranie się z urzednikami

kiedyś moja koleżanka musiała ścąć drzewo bo groziło domowi i poprostu popełniła
      samowolkę
      • ignorant11 Re: Ścinanie drzew 29.04.06, 18:04
        jokaer napisała:

> ja osobiście uważam, że ma do tego prawo, aczkolwiek, w swietle prawa nie,
        > powinna się starać o zezwolenie, może ma, ale czasem lepsza juz samowolka na
        > swojej działce nż użeranie się z urzednikami
        >
        > kiedyś moja koleżanka musiała ścąć drzewo bo groziło domowi i poprostu
        popełnił
        > a
        > samowolkę

Sława!

Ja sie pytalem lesniczego i poweidział mi,że do 40 lat moge usunąc kazde drzewo.
        Pozwoli mi usunąc kazde drzewo z wyjatkiem starych dębów o ponad 1,5m
        srednicy...

Na miejskich tereneach moze być prawoo lokalne, słyszalem o wersji do 10 lat..,
        ale większośc drzewek do 10 lat urzedas nawet nie zauwazy.

Zreszta to jednak dośc patologiczne bo decydowac powinien własciciel z
        wyjatkiem drzew o znaczeniu jakims pomnikowym oznaczonych i zewidencjonowanych
        przez konserwatora oraz drzew na terenie publicznym

Owocowe chyba nie podlegaja takim idiotyzmom...

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • jokaer Re: Ścinanie drzew 29.04.06, 18:13
          jesli chodzi o duże drzewa, to ja osobiście baaardzo długo bym się zastanawiała
          nad ścięciem, no a nie wyobrażam sobie ścięcia dębu ,czy lipy czy choćby
          starego bzu czarnego;

musiałam wyciąć małą wisienkę, bo ją zaatakował rak bakteryjny i było mi szkoda-
          Jola
          • tipp01 Re: Ścinanie drzew 29.04.06, 18:43
            Cóż, szkoda drzew ale skoro można:(
        • halfoat Re: Ścinanie drzew 29.04.06, 18:49
          Informacje z "Muratora" 10/2003:
          Na wycinkę potrzebne jest zezwolenie wójta, burmistrza lub prezydenta miasta.
          Dawniej nie potrzeba było zezwolenia na wycięcie drzew młodszych od 30 lat.
          Obecnie, jeśli chcemy wyciąc drzewo starsze niż 5 lat, musimy wystąpić do urzędu
          gminy (wydział gospodarki komunalnej lub ochrony środowiska) o wydanie
          zezwolenia. Zezwolenie jest potrzebne także, gdy drzewo jest uszkodzone lub
          uschnięte. Zezwolenie jest bezpłatne dla osób nie prowadzących działalności
          gospodarczej. Firmy i osoby prowadzące działalność płacą za zezwolenie. Wysokość
          opłaty zależna jest od gatunku i obwodu pnia drzewa. Za wycięcie bez zezwolenia
          grożą spore kary finansowe.
          Bez zezwolenia można wycinać: drzewa i krzewy owocowe i te, których wiek nie
          przekracza pięciu lat.
          Ps: Wydaje mi się, że te przepisy mają jednak sens.
          • tipp01 Re: Ścinanie drzew 29.04.06, 19:52
            O to już coś.
            Trochę to głupia sytuacja, bo to teren prywatny i ciężko komuś mówić co ma robić
            u siebie, ale skoro są konkretne przepisy...

Wielkie dzięki za poświęcony czas i pomoc.
            • jokaer Re:trochę co innego 29.04.06, 20:23
              na zasadzie dalekich drzewnych skojarzen:

byłam parę lat temu w Górach Izerskich, zatrzymaliśmy się na Hali Izerskiej w
              Chatce Górzystów i trafiły tam równiez przemiłe panie z Wrocławia z
              uniwersytetu, robiące jakieś badania roślinne- coroczne.

Ponieważ ja też się roslinnością interesuję więc były wspólne tematy. Ponadto ja
              zaznaczałam , że jestem w tych górach pierwszy raz i ubolewałam , że tak
              potwornie wyłysiały, a z drugiej strony zachwalałam widoki. I właśnie jedna z
              tych pań, też stwierdziła, że dzięki zniszczeniu lasów, powstał nowy krajobraz,
              a w przyrodzie zmiany są nieuniknione. Dawniej szło się i nic kompletnie nie
              widziało, bo wszędzie był las. Oczywiście jest to takie pół żartem pół serio.
              • joasia72 Re:trochę co innego 30.04.06, 08:20
                Jeśli wspomniane w pierwszym poście drzewa są owocowe a takie zazwyczaj rosną na działkach, to może je ścinać bez względu na wiek.
                • mirzan Re:trochę co innego 30.04.06, 08:32
                  A wzrok sąsiada nie powinien sięgać dalej niż do płota.
                  • tipp01 Re:trochę co innego 30.04.06, 13:44
                    mirzan napisał:

> A wzrok sąsiada nie powinien sięgać dalej niż do płota.

W myśl filozofii homo sovieticusa, powinno być tak piszesz.
                    • basia961 Re:trochę co innego 01.05.06, 05:25
                      Mylisz się - pasją przedstawicieli gatunku homo sovieticus jest tropienie
                      wszelkiej "nieprawomyślnosci" wokół siebie. Najlepszy przykład - Pawka Morozow.
                      Pozdrawiam
                      • tipp01 Re:trochę co innego 01.05.06, 11:08
                        basia961 napisała:

> Mylisz się - pasją przedstawicieli gatunku homo sovieticus jest tropienie
                        > wszelkiej "nieprawomyślnosci" wokół siebie. Najlepszy przykład - Pawka Morozow.
                        > Pozdrawiam

Homo sovieticus to też pewien rodziaj osobowości społecznej, o jakiej pisali
                        Tischner i Kisielewski: moja przestrzeń kończy się na progu mojego mieszkania.
                        Szczególnie dawało się to zauważyć w blokach, a właściwie na klatkach
                        schodowych. W takim sensie użyłem tego określenia.
                        To w ogóle jest szeroki temat:)) Na osobne forum:)

Pozdrawiam
    • zastepowa Re: Ścinanie drzew 01.05.06, 01:09
      jak owocowe to może robić z nimi co chce.
      pozdrawiam gorąco
      Malgorzata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka