kodii1 14.05.06, 19:44 w moim oczku wodnym pojawiły się zaskrońce ---nie wiem czy się cieszyć czy też nie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: zskrońce 14.05.06, 20:05 Bywają też w kompoście, bo tam ciepło. Pewnie, że się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: zskrońce 14.05.06, 21:27 nie jestem pewna ale one sa chyba pod ochrona. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: zskrońce 14.05.06, 21:32 ja wiem że muszą jeść, ale zastanawiam się czy ich obecność, nie zakłuci poważnie, całego, malutkiego ekosystemu mojego stawiku. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: zskrońce 15.05.06, 07:06 wlasnie dlatego ze u ciebie widocznie jest zdrowy ekosystem masz zaskronca :) tylko sie cieszyc bo zaskronce zjadaja nie tylko zaby ale inne paskudztwa np myszy, zuczki moze nawet rujnujace hosty slimaki.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: zskrońce 17.05.06, 07:44 Zaskrońce sa właściwie niepożądane w ogrodzie. Warto bowiem wiedzieć, że ich nadmierna liczba w danym biotopie powoduje drastyczne zmniejszenie liczby płazów. One zaś nie tylko są gatunkami ginącymi z powodu zatrucia ich naturalnego środowiska, ale też zwierzętami bardzo pożytecznymi, które znacznie ograniczają ilość występujących w ogrodzie szkodników, na przykład ślimaków. Zaskrońce w ostatnich latach bardzo się rozmnożyły; powodem tego jest wzrastająca u ludzi świadomość tego, że wąż jest zwierzęciem chronionym i nie należy go zabijać, a z drugiej strony brak jego naturalnych wrogów. Zaskrońce często zaglądają do ogrodu, a powodem tych wizyt są nie tylko mieszkające tu płazy, ale też kompost czy sterty zgrabionych starych liści, w których składają swe jaja. Uwielbiają tez polować na nasze złote rybki tak leniwe i tak wspaniale rzucające się w oczy. Dlatego trzeba pamiętać, że palenie pozostawionych na kilka miesięcy stert liści czy gałęzi to wyrok śmierci nie tylko na wiele pożytecznych owadów, ale też takie zwierzęta, jak żaby, zaskrońce czy jeże. To że są niemile widziane w ogrodzie nie znaczy że musimy je zaraz zabijać (w Polsce wszystkie gady i płazy są pod ochroną), warto natomiast je przeganiać niech mieszkają z dla od naszego oczka w takim miejscu że jakiś drapieżnik naturalnie ograniczy ich liczebność. W ogrodzie na mniejsze sztuki może jedynie polować jeż, ale ten musi mieć schronienie (jak je zbudować już kiedyś pisałem) i dlatego rzadko obecnie występuje w wycackanych czyściutkich ogrodach. Największym wrogiem zaskrońca był kiedyś gadożer, ale on istnieje już właściwie tylko na kartkach książek ornitologicznych. Na koniec zaskrońce żywią się jedynie rybami i płazami, nie potrafią upolować innych zwierząt takich jak mysz czy nornica. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: zskrońce 17.05.06, 10:22 to ciekawe o tych myszach: pl.wikipedia.org/wiki/Zaskroniec_zwyczajny rowniez w linkach ang spotkalam sie z opinia ze zjadaja a w kazdym razie moga zjesc myszy i szczury. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: zskrońce 17.05.06, 10:27 jeszcze linki : miasta.gazeta.pl/katowice/1,35053,489175.html www.herpetologia.waw.pl/herpetologia/gady/weze/gatunki/Natrix%20natrix.htm Pożywienie: Zjada głównie żaby i ropuchy, płazy ogoniaste, ryby, rzadziej (głównie na południu zasięgu) jaszczurki i myszy. Młode osobniki zjadają dżdżownice, kijanki i larwy traszek oraz małe ryby. Niestey jednak zgadza sie ze do oczka wodengo w ogrodzie sie nie nadaje: staw.bieleccy.com.pl/str5_zaskroniec.html wiec jednak chyba najlepiej go wykwaterowac w dzikie okolice.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: zaskrońce 17.05.06, 22:26 Ja już kilkakrotnie wynosiłam je nad rzeczkę. Ale znowu wróciły. Nie ja wynosiłam, oczywiście panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
milaw Re: zskrońce 09.06.06, 17:22 cyt."W ogrodzie na mniejsze sztuki może jedynie > > polować jeż, ale ten musi mieć schronienie (jak je zbudować już kiedyś pisałem)" Proszę podać gdzie Pan pisał, lub napisać jeszcze raz. Pozdrawiam serdecznie Emilia milaw@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: zskrońce 18.05.06, 20:05 powiem tak ---żaby mi zżarły--ale piękny widok jak płynie po powierzchni wody.. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zskrońce 18.05.06, 20:06 A może namów je, żeby się żywiły nornicami? Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: zskrońce 18.05.06, 20:23 dobre!!! poprawiłeś{aś} mi humor ---pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: zskrońce 18.05.06, 21:24 na bezrybiu i rak ryba.. zezarl zaby, to jak zglodnieje i nornica wyda sie zabka :) Venus ps mowisz ze ladnie wyglada jak plynie- to co zostaje ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zskrońce 18.05.06, 21:36 Złap go i wsadź pyskiem do dziury. Może wyczuje ciepełko tłustej nornicy... Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: zskrońce 19.05.06, 15:14 zżarł żaby a rybki troszkę za duże dla niego --to go chyba zostawię -- przynajmniej jakaś odmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: zskrońce 09.06.06, 22:25 no wlasnie i co u zaskronca slychac.. i czy podzialalo wkladanie go pyskiem do jamy nornicy :D bardzo polubilam twojego zaskronca. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: zskrońce 10.06.06, 17:30 Oj jak ja Ci zazdraszczam i oczka i zaskroncow i rybek. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiula Re: zskrońce 11.06.06, 22:26 Kilka lat temu do mojego domku w Bieszczadach wpełzł dorodny zaskroniec...Trochę było z nim kłopotów, ale dał się złapać i został wyniesiony daleko...Miejscowi mówili, że niepotrzebnie, bo jak zaskroniec jest to myszy nie ma. Hihi...Po roku znów go zobaczyliśmy...Był wielki i piękny...W domu nam już nie dokuczał... Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: zskrońce 12.06.06, 00:28 O jedzeniu nornic to bajka, ale pożyteczna :). Zaskroniec jest płazożercą (żaby, ropuchy, traszki). Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: zskrońce 12.06.06, 11:12 a w linkach ktore podalam wyraznie pisze ze je myszy tez. wiec komu tu wierzyc.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zskrońce 12.06.06, 11:25 Najważniejsze, żeby myszy uważały, że mogą zostać zjedzone. Odpowiedz Link Zgłoś
bafra Re: zaskrońce 12.06.06, 12:12 wari napisał: > O jedzeniu nornic to bajka, ale pożyteczna :). Zaskroniec jest płazożercą > (żaby, ropuchy, traszki). Ma w menu jeszcze rybki...moje,to stalo sie dwa tygodnie temu,pozostały mi tyko zdjecia moich trzech rybek ;-((( bf Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: zaskrońce 12.06.06, 16:02 Ryby zjada tylko okazyjnie. w wiekszych zbiornikach po prostu nie jest w stanie ich upolować. Wówczas pożywia się osobnikami chorymi lub tzw. chwastem rybim wyrzucanym czasem przez wędkarzy. Natomiast w małych "miskach" w ogrodzie wypełnionych karasiami (ryby niezbyt szybkie) może to być jego pokarm. W internecie można przeczytać naprawdę dużo głupot, o zjadaniu nornic to tylko jedna z tych bzdur. Nie wierzcie we wszystko co pisza w internecie ! Odpowiedz Link Zgłoś