hanryc1 15.05.06, 17:10 jak mozna rozmnozyc magnolie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Magnolia 15.05.06, 18:45 Spróbuj z sadzonek. Tnie się w drugiej połowie lipca, traktuje ukorzeniaczem i sadzonkuje wprost do doniczek (świeżo ukorzenione sadzonki nie znoszą przesadzania) w torf z piaskiem 1:1. Do gruntu dopiero wiosną. Aha, zaleca się zimowanie w chłodnej szklarni. Odpowiedz Link Zgłoś
helena_50 Re: Magnolia 15.05.06, 19:55 nie wiem czy perukowiec jest botanicznie podobny do magnoli, ale perukowca uzyskuje przez odkladanie gałazek rosnących przy ziemi zasypuje wiosną gałazke i na drugi rok wiosną mam ukorzeniont krzaczek przesadzam w czerwcu ,podlewam a na zime mlody krzak zabezpieczm Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Magnolia 15.05.06, 20:09 Perukowiec należy do rodziny nanerczowatych, nie jest więc spokrewniony z magnoliowatymi. Rzeczywiście, łatwo rozmnaża się z odkładów. Ale na większą skalę rozmnaża się go po prostu z nasion, stratyfikowanych przez 120 dni w temperaturze od +3 do +5 stopni (lodówka, nie zamrażalnik). Wysiane wiosną dają jesienią półmetrowe rośliny. Z tym, że odmianę o czerwonych liściach należy rozmnażać wegetatywnie. Sadzonkować też można, koniecznie z ukorzeniaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Magnolia 16.05.06, 00:37 horpyna4 napisała: > Aha, zaleca się zimowanie w chłodnej szklarni. Chłodnej, tzn. nieogrzewanej? A co z podlewaniem? Czy zabezpieczyć sadzonkę przed mrozem? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Magnolia 16.05.06, 08:13 Szklarnia zimna nie musi być szklarnią. Chodzi o zabezpieczenie przed silnym mrozem, ale jednak w warunkach zimowych, przy jednoczesnym dostępie światła. Być może wystarczyłoby przykrycie jakimś dużym naczyniem z przezroczystego plastiku. Wtedy też nie wysycha tak wszystko. Podlewać można przed zimą, jak opadną liście, to roślina i tak jest w okresie spoczynku. A w zimie najgorsze dla wrażliwych roślin są wiatry i młodą roślinę trzeba przed nimi ochronić. Prawdziwa szklarnia potrzebna jest przy produkcji na dużą skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Magnolia 16.05.06, 10:00 Mam w ulubionych jeszcze takiego linka o magnolii: ogrod.mm.com.pl/foto/magnolia.htm Może się przydać :) Odpowiedz Link Zgłoś