brynia2 09.06.06, 15:03 Sąsiadka chce mi dać młode roślinki. Czy można teraz je wykopać i przesadzić, czy wstrzymać się mam i do kiedy ewentualnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulako Re: Bergenia sercowata 09.06.06, 16:54 bergenia napewno się przyjmie ,musisz tylko podlewać ,ja przesadzalam bergenie o różnych dziwnych porach i zawsze były niezawodne. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Bergenia sercowata 09.06.06, 17:37 Potwierdzam, na bergenię nie ma złej pory przesadzania, no chyba że ziemia jest zamarznięta. Tylko nie sadź jej w zbyt nasłonecznionym miejscu, chyba że masz tam wilgotną ziemię. Bo w półcieniu to i suszę wytrzyma. Liście które zaczną brzydnąć (chociaż nie więdnąć) obcinaj. W ten sposób pobudzisz do wyrośnięcia nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Bergenia sercowata 09.06.06, 22:03 Witaj, Bergenia przyjmie sie o każdej porze roku. Nie czekaj tylk ją sadz. Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: Bergenia sercowata 10.06.06, 08:16 To może jeszcze mnie powiecie dlaczego moje nie kwitną. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Bergenia sercowata 10.06.06, 08:43 A czy kiedyś kwitły, a teraz przestały? Czy zostały posadzone niedawno? Może miejsce, w którym rosną, jest za bardzo zacienione? Albo zbyt żyzna ziemia? Bergenie lubią ziemię zwięzłą i wilgotną, ale jak jest zbyt żyzna, to mają piękne liście i nie kwitną. Trzeba je może trochę przegłodzić. Żadnych nawozów, poczują się zagrożone, to zaczną kwitnąć, żeby przetrwać przynajmniej w następnym pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Bergenia sercowata 10.06.06, 08:49 Berdenie moze nie kwitnać bo jest za młoda lub tez to co było pisane jest przenawożona. Pozdrawiam Przem. Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: Bergenia sercowata 11.06.06, 08:21 mają już po dwa i trzy lata ,myśle jednak że jeprzekarmiłam bo liście mają super.Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś