Dodaj do ulubionych

Bergenia sercowata

09.06.06, 15:03
Sąsiadka chce mi dać młode roślinki. Czy można teraz je wykopać i przesadzić,
czy wstrzymać się mam i do kiedy ewentualnie?
Obserwuj wątek
    • ulako Re: Bergenia sercowata 09.06.06, 16:54
      bergenia napewno się przyjmie ,musisz tylko podlewać ,ja przesadzalam bergenie
      o różnych dziwnych porach i zawsze były niezawodne.
      • horpyna4 Re: Bergenia sercowata 09.06.06, 17:37
        Potwierdzam, na bergenię nie ma złej pory przesadzania, no chyba że ziemia jest
        zamarznięta. Tylko nie sadź jej w zbyt nasłonecznionym miejscu, chyba że masz
        tam wilgotną ziemię. Bo w półcieniu to i suszę wytrzyma. Liście które zaczną
        brzydnąć (chociaż nie więdnąć) obcinaj. W ten sposób pobudzisz do wyrośnięcia
        nowe.
    • brynia2 Dzięki babeczki :-}}} 09.06.06, 21:53
    • przemoaj5 Re: Bergenia sercowata 09.06.06, 22:03
      Witaj, Bergenia przyjmie sie o każdej porze roku. Nie czekaj tylk ją sadz.
      Pozdrawiam
      Przemo
      • 1966f Re: Bergenia sercowata 10.06.06, 08:16
        To może jeszcze mnie powiecie dlaczego moje nie kwitną.
        • horpyna4 Re: Bergenia sercowata 10.06.06, 08:43
          A czy kiedyś kwitły, a teraz przestały? Czy zostały posadzone niedawno? Może
          miejsce, w którym rosną, jest za bardzo zacienione? Albo zbyt żyzna ziemia?
          Bergenie lubią ziemię zwięzłą i wilgotną, ale jak jest zbyt żyzna, to mają
          piękne liście i nie kwitną. Trzeba je może trochę przegłodzić. Żadnych nawozów,
          poczują się zagrożone, to zaczną kwitnąć, żeby przetrwać przynajmniej w
          następnym pokoleniu.
          • przemoaj5 Re: Bergenia sercowata 10.06.06, 08:49
            Berdenie moze nie kwitnać bo jest za młoda lub tez to co było pisane jest
            przenawożona.

Pozdrawiam
            Przem.
            • 1966f Re: Bergenia sercowata 11.06.06, 08:21
              mają już po dwa i trzy lata ,myśle jednak że jeprzekarmiłam bo liście mają
              super.Dziękuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka