ranelaigh 20.06.06, 10:35 Wsadziłam kilka sadzonek bazylii i majeranku. I ... nic! To już moje kolejne podejście do ziół - jak się nimi opiekować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulako Re: O ziołach 20.06.06, 11:17 Czy to ...nic... oznacza ,ze ziola padły ? a czy podlałaś je porządnie po wsadzeniu do gruntu ? o takie młode sadzonki trzeba bardzo dbać ,przede wszystkim muszą mieć wilgoć w glebie ,a może posadziłaś je w czasie upału ? Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: O ziołach 20.06.06, 11:43 sadzonki ziół trzeba sadzić wieczorem, gdy nie ma upału, do wilgotnej ziemi te zioła lubia ciepło i słońce - mijsce musi być słoneczne, najleouej osłonięte od wiatru, ja swoje podlewam codziennie, po zachodzie słońca - nawet jak deszcz pokapuje - nie podlewam, gdy leje ;-) i rosna slicznie - nawet bazylia, którą posadziłam za wczesnie i maluch strasznie sie przeziebił w maju, teraz jest krzepka i pachnąca; ... a tak przy okazji... serce mi krwawi jak widze gdy sporo ludzi leje wodę w rosliny, gdy skwar i słończe - potem na listkach lub płatkach kwiatów woda ...gotuje sie w pełnym słońcu i roslina skwierczy :-( albo niecierpliwi ogrodnicy sadzą zgrzane sadzonki w samym środku dnia gdy temperatura okoo 30 stopni.... Odpowiedz Link Zgłoś
ranelaigh Re: O ziołach 20.06.06, 12:16 Wsadziłam wieczorem w miejsce osłonięte od wiatru, obficie podlałam. Może ziemia nieodpowiednia? Zbyt lekka? Odpowiedz Link Zgłoś
marynia30 Re: O ziołach 20.06.06, 12:24 Tak sobie myślę, że może sadzonki były zbyt malutkie...Czy takie większe wsadziłaś? Ja mam u siebie majeranek, tymianek, oregano i rozmaryn w skrzynkach z anemonami, groszkiem i szałwią ozdobna i całe towarzystwo w lekkiej próchniczej ziemi rośnie jak szlone;-) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: O ziołach 20.06.06, 12:41 marynia30 napisała: > Ja mam u siebie majeranek, tymianek, oregano i rozmaryn w skrzynkach > z anemonami, groszkiem i szałwią ozdobna i całe towarzystwo w lekkiej > próchniczej ziemi rośnie jak szlone;-) Marynia, jeśli masz możliwość, to wrzuć fotkę z tą kompozycją do wątku "Nasze anemony" na Ogrodach. To musi być ładne zestawienie :-) Wszyscy chętnie popatrzymy Odpowiedz Link Zgłoś
marynia30 Re: O ziołach 20.06.06, 12:44 oki, jeden czerwony się już wychyla, śledzę Wasz wątek a jakże;-) a jak tylko pożyczę aparat to zrobię zdjęcia i wstawię. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: O ziołach 20.06.06, 12:49 marynia30 napisała: > oki, jeden czerwony się już wychyla, śledzę Wasz wątek a jakże;-) > a jak tylko pożyczę aparat to zrobię zdjęcia i wstawię. Tam jest anemonowo, a zrobi się ziołowo, fajnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: O ziołach 20.06.06, 13:44 moja ziemia jest raczej gliniasta, cięzka... spróbuj jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś