Dodaj do ulubionych

Skrzyp w iglakach

13.07.06, 08:32
Witam wszystkich:)
Mam rabatę z serbów którym od jakiegoś czasu towarzyszy masa skrzypów (nie na
całości rabaty, skupisko w 1 miejscu ok. 2 m2). Pomiędzy świerkami są
posadzone berberysy, rokitnik i irga pozioma (wszystko wyściółkowane grubo
korą). Pytanie do doświadczonych forumowiczów, czy moje roślinki mogą
koegzystować bez szwanku dla ich zdrowia z nieproszonym skrzypem? Nie chcę
stosować chemii i uparcie walczę wyrywając skrzyp, ale wiadomo że korzenia
nie idzie wyciągnąć, tym bardziej że mam gliniastą ziemię, i jest go po
prostu coraz więcej.
Pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • jokaer Re: Skrzyp w iglakach 13.07.06, 09:57
      skrzyp jest doskonały na wszystko,na włosy do mycia, do opryskiwania i
      podlewania roślin, mozna go wyrywać i ściólkować wokól roslin i nie ma co z nim
      walczyć na całego;
      a widziałaś las bez skrzypu?
      • dzoana_b Re: Skrzyp w iglakach 13.07.06, 10:39
        W lesie to niech sobie rośnie do woli, ale mojego prywatnego
        ogródkowego "lasu" zdobić nie musi, tym bardziej że zagłusza małe krzaczki
        które są tam posadzone. Czytałam gdzieś, że skuteczne jest ścinanie części
        naziemnych, podobno prowadzi to do osłabienia, bo wyrwać systemu korzeniowego
        się nie da. Znalazłam różne przepisy na opryski, chyba tak go wykorzystam.
        • gabi9917 Re: Skrzyp w iglakach 13.07.06, 12:20
          nie obcinaj!! ja to zrobiłam i mam go teraz dużo będę musiała go czymś
          posmarować ,bo o wykopaniu nie ma mowy tak głęboko tkwi
    • nassin Re: Skrzyp w iglakach 13.07.06, 12:55
      Na naszej działce też panoszy się skrzyp i to wszędzie. Ostatnio wyłożyliśmy
      wszystkie możliwe miejsca (tam gdzie są krzewy, no bo gdzie kwiaty to zostaje
      tylko nieustanne plewienie) czarną agrowłókniną i korą. To jedyna znana mi
      metoda pozbycia sie skrzypu z widoku. Próbowaliśmy znaleźć jakiś środek na
      skrzyp, ale wszelkie dostępne nie są selektywne i truja inne rośliny również.
      Jedyny sposob jesli nie włóknina to regularne wyrywanie skrzypu. Skrzyp
      rozmnaża się zarówno poprzez rozłogi podziemne, jak i poprzez zarodniki, a więc
      dopuszczenie do "zakwitnięcia" skończy sie rozsianiem po działce, dlatego radzę
      regularnie usuwać. Twoim roślinom na pewno nie zaszkodzi, ale - tak na moje
      oko - niezbyt ładnie to będzie wygladać. No i to ryzyko rozsiania w inne
      zakątki. Pozdrawiam
      • gabi9917 Re: Skrzyp w iglakach 13.07.06, 19:23
        tu lub na rec.ogrody ktoś radził jak pozbyć się skrzypu trzeba by cierpliwie
        poszukać,ale tyle zapamiętałam żeby uważać przy wyrywaniu bo czasami to pobudza
        do rozrośnięcia się skrzypu przez podziemne korzenie.Do kwitnięcia nie można
        dopuszczać żadnych chwastów a nie tylko skrzypu a wyłożyć folią nie zawsze się
        da, no i nie załadnie to czasem wygląda
        • 1966f Re: Skrzyp w iglakach 13.07.06, 20:44
          ja właśnie robię z niego gnojówkę,jest doskonała na mszyce i choroby grzybowe
          np. róż.Mówił mi też ktoś że jezeli rośnie skrzyp to odczyn gleby jest kwaśny
          więc idealny dla iglaków.
        • nassin Re: Skrzyp w iglakach 14.07.06, 07:57
          Wydaje mi się, że sposobem na pozbycie się skrzypu byłoby odkwaszenie ziemi, bo
          dominuje na glebach kwaśnych, ale to nie posłuży iglakom i innym kwaśnolubnym
          roślinom. Wyrywanie skrzypu nie spowoduje jego ponadnormatywnego rozrostu -
          skrzyp i tak głównie rozrasta się poprzez podziemne odnogi i tego nie da się
          uniknąć - trzebaby przekopać działkę i powybierać wszystkie korzonki, a to
          nierealne - jemu wystarczy mały kawalątek, żeby się zregenerować. Co do folii -
          chodziło mi o agrowłókninę, a nie folię - folia nie przepuszcza wody. A co do
          estetyki to włókninę mozna przykryć warstwą kory, żwirku, szyszek, kamyków itp.
          stosownie do pomysłu właściciela i wygląda to rewelacyjnie - znaczy mnie sie
          podoba. Wadą tego rozwiązania jest koszt. Tym większy im większa działka i
          powierzchnia zasadzenia krzewów. Ale nam zaoszczedziło to roboty przy usuwaniu
          chwastów - perzu i skrzypu. Pierwszą włókninę ułożyliśmy około weekendu
          majowego i w tym miejscu nie ma chwastów, czasami jakis - dosłownie pojedyncza
          sztuka - próbuje rosnąc pomiedzy korą, ale jest natychmiast widoczny i usuwany.
          Oczywiście jak pisałam rabaty kwiatowe trzeba dlaej pielić, ale na to nie ma
          sposobu, może próbować coś ze srodków chemicznych tyle, że trzebaby bardzo
          uważać, żeby nie zniszczyć innych roślin. I jeszcze ciekawostka - mam sąsiada
          działkowego - na szczęście nie bezpośredniego - który regularnie usuwa
          chwasty... po kwitnięciu... (szok, co nie) i twierdzi, ze wtedy sa słabsze i
          nie odrosną - a niby powszechnie wiadomo, że to zbrodnia. Alez ja lubię się
          wynaturzać. Pozdrawiam
          • gabi9917 Re: Skrzyp w iglakach 14.07.06, 13:29
            ha:)niechby były i słabe ale co z tego jak się już wysiały.Mój skrzyp rośnie też
            w miejscach odkwaszonych ale za to wilgotnych tam pod spodem jest iłek a mimo to
            rośnie nie mam za bardzo jak przykryć włókniną bo rośną tam małe roślinki
            zadarniające a on jak na złóść jest w środku.Wysiał się zza siatki podobnie jak
            oset.
    • dzoana_b Re: Skrzyp w iglakach 14.07.06, 08:33
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wczoraj właśnie stoczyłam walkę wręcz ze
      skrzypem i myślę czy nie pokusić się o agrowłókninę, na całość i tak nie dam,
      bo mam drzewa, ale na części gdzie jest skupisko skrzypów powinnam dać radę.
      Swoją drogą gdybym miała tam same serby beż irgi i innych małych na razie
      krzaczków to może zostawiłabym skrzyp, bo ładnie wygląda taki zielony kobierzec.
    • grazynaps Re: Skrzyp w iglakach 20.07.06, 21:51
      Na mojej działce skrzyp panoszy się od kilku lat.Gleba była badana i nie jest
      kwaśna.Jest gliniasta ,a wiec ciężka i mało napowietrzona.W części warzywnej tzn
      tam gdzie często się "grzebie" zdarza się sporadycznie.Malowałam pedzelkiem
      srodkiem o nazwie Starane.Pomaga,ale łatwo prysnąć na inną roślinkę.
      Teraz kupiłam środek w postaci bardzo malutkich granulek.Nazywa się chyba
      Cassoron.Nie jestem pewna czy nie pomyliłam jakiejś litery,ale pudełko mam na
      działce.Od kilku dni stosuję tam gdzię rosną pojedynczo tzn.sypię małą ilośc
      wokół każdego skrzypu.Widzę,że schną.
    • ignorant11 Jak posadzic Skrzyp w iglakach 24.07.06, 03:18
      Sława!

MNie skrzyp nie przeszkadza, bo lubie ogrody naturalistyczne, anie przeszkadza
      mi tym bardziej,że go... nie mam.
      :(((

Czy ktos wie jak zaprosić do ogrodu rozne gatunki skrzypu?

Bo próby wykopania w lesie nie udaly sie.

Szczególnie chće miec skrzyp olbrzymi.

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka