Dodaj do ulubionych

Kobea - czerwonawe liście

27.07.06, 10:12
Mam problem z kobeą, rośnie co prawda pięknie jedna w skrzynce balkonowej,
druga w gruncie na podporach. Ta w gruncie jest zdrowa, ta w skrzynkach ma
dziwne liście, tzn. brzegi liści robią się intensywnie fioletowo -purpurowe
na calym obwodzie, nie usychają, ogólnie roślina rozrasta się, jeszcze nie
kwitnie, zapewne dlatego, że była nieco poźniej wysiana niż powinna - koniec
kwietnia. Znalazłam wiele informacji, również tę, że jesienią liście
przebarwiają się na kolor purpurowo-fioletowy czyli taki jak obecnie ich
brzegi, ale do jesieni jeszcze daleko. Szkodników nie ma to na pewno -
zostala dokładnie prześwietlona. Jest zasilona nawozem granulowanym do roślin
ogrodowych kwitnących - podobnie jak inne rośliny na balkonie i ta kobea w
gruncie. Nie została zasuszona, ani przelana. I co to jest - choroba
grzybowa, bakteryjna, wirusowa czy jej urok? Martwić się czy przyzwyczaić do
jej niestandartowego wyglądu?
Obserwuj wątek
    • litorija Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:18
      u kobei robia sie czerwone liscie gdy jest wystawiona na wielogodzinne dzialanie
      promieni slonecznych. moja w donicznice ma piekne zielone wielkie liscie - inna
      gruntowa (nie moja) ma wlasnie czerwone liscie. Moze Twoja kobea ma za mala
      doniczke i ziemia szybko wysycha. polecam Ci nawozy plynne te same co do roslin
      kwitnacych - a wlasnie: czy Twoja kobea kwitnie - bo moja tak jak rok temu ani
      jednego kwiatka..(juz nawet ja przycielam...)
      • nassin Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:34
        Kobea w gruncie ma baaaaardzo dużo słonca i jest pięknie zielona, natomiast ta
        w skrzynce ma słonce do max. godziny 12, a nawet nie, później tylko cień
        i "upał" z powietrza. Nie powinna miec za małej donicy, rosną dwie w 40 cm
        skrzynce, bodajże wilce w takiej samej skrzynce rosną aż 4 i nie mam z nimi
        problemu. Ziemia wysycha, ale może 2 cm od góry, nie powinna narzekac na brak
        wody czy też jej nadmiar. Może to wina nawozu, ale ta w gruncie tym samym
        zasilona i jest ok. Moja kobea jeszcze nie kwitnie ani jedna. W sumie to mój
        pierwszy raz jesli chodzi o kobeę - zobaczymy.
      • litorija Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 11:01
        aha w zeszlym roku gdy moja kobea tez miala czeronawe niektore liscie - ale byla
        wlasnie w docznice prawie o polowe mniejszej niz ta obecna. a jesli o nawozy to
        plynne szybciej sie wchlaniaja i daja lepszy efekt. ja dalam granulat w momencie
        sadzenia.a oprocz tego nawoze przy kazdym podlewaniu plynem.
        • nassin Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 11:09
          W zasadzie zarówno te w skrzynkach jak i te w gruncie pod względem wielkości są
          identyczne - rożnią się tylko kolorem liści. Może dam jej nawozu w plynie z
          wodą i zobacze co się stanie?
          • brynia2 Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 11:19
            Nasin, nie doradzę Ci w sprawie nawozu, bo ja jakaś antynawozowa jestem, czyli
            dziwna :-)
            Decyzja należy do Ciebie (kiedyś był taki program, nawet lubiłam go oglądać :-)
            • litorija Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 18:28
              Bryniu jestes ekologiczna, szanujesz nature - Gratulacje !!!! Podziwiam!
    • brynia2 Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:22
      Nassin, nie pomogę Ci, bo nie wiem jak. Powiem tylko, że moje w pojemniku też
      tak miały. Postanowiłam przesadzić je do gruntu i tam odżyły.
      Też chętnie się dowiem, o co im chodzi? ;-)
      • brynia2 Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:27
        Jeszcze dodam, że od godziny 13 do samego zachodu słońce daje im czadu i że
        nareszcie pojawiły się pąki kwiatowe.
        • dsw7 Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:33
          U siebie na balkonie mam dwie kobee. Jedna kwitnie na fioletowo i ta ma właśnie
          liście i łodygi ciemne. Natomiast kwitnąca na biało listki ma jasno zielone.
        • nassin Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:43
          Jeśli jej nie pomogę to będę musiała ja polubić z takimi zielonymi liśćmi z
          purpurowymi brzegami - w sumie są ładne, rzekłabym oryginalne. Nie chcialabym
          jedynie żeby się zmarnowały. Nie mogę ich przenieśc do ogrodu, bo krata na
          której sie uczepiły jest na sztywno przymocowana do balkonu - sama chciałam.
          Moja jeszcze nie kwitnie, no i nie ma tak ciepło. Pozdrawiam
    • monika_san Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:33
      Moja kobea ma fioletowe tylko nowo wypuszczone pędy. Jakiś czas temu liscie
      były jasnozielone takie niezdrowo wyglądające więc zaczęłam podlewać nawozem
      rozpuszczalnym w wodzie. No i od tego czasu kobea wypuszcza duzo nowych pędów i
      są one na poczatku własnie fioletowe, ale potem sie zmieniają na zielone. Ale
      są całe fioletowe, nie tylko brzegi.No i zaczyna wytwarzać pąki. Trochę późno
      chyba bo widziałam już gdzieś pięknie kwitnącą.
      • nassin Re: Kobea - czerwonawe liście 27.07.06, 10:36
        Moja kobea wypuszcza na poczatku ładne zielone liście - intensywnie wybarwione,
        a dopiero później coś im szkodzi - czyżby czuły jesień? A jeszcze mają przeciez
        zakwitnąć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka