chaza 14.08.06, 14:53 Na moich okazałych i dotąd zdrowych rododendronach pojawiły sie brązoweo- czarne plamy na brzegach liści. Liście usychaja i odpadaja- choroba postępuje od dołu rośliny. Czy możecie cos poradzić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarotka11 Re: rododendron-brązowe liście 29.08.06, 11:41 Moje rododendrony na wiosnę kwitły wspaniale. A przez całe lato brązowiały, a potem żółkły i odpadały im liście. Mimo, że często traktowałam je miedzianem. Teraz też to mają i nie wiem, czy w dalszym ciągu je pryskać i czym? A może przed zima pozwolić im zgubić te liście??? Będę wdzięczna za radę Odpowiedz Link Zgłoś
nassin Re: rododendron-brązowe liście 29.08.06, 12:13 Mojego rododendrona niestety nie udało się uratować gdy miał objawy podobne do tych, które opisujesz. Najpierw powiedziano mi, że może miec za sucho więc go podlewałam, ale efektu nie było. Później znajomy ogrodnik powiedział, że to fytoftoroza - choroba, która atakuje rododendrony. Można go próbowac uratować jakimś środkiem chemicznym, ale nie pamiętam nazwy, na necie na pewno coś znajdziesz o tej chorobie. Mimo wszytsko mam nadzieję, że to nie ta choroba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rafaloku Re: rododendron-brązowe liście 29.08.06, 13:41 Witam, przy fytoftorozie z reguły liście dodatkowo się skręcają (rolują), różaneczniki mogą chorować jeszcze na nekrozę różanecznika i zarazę wierzchołków pędów (ale przy tej ostatniej - jak wskazuje nazwa - objawy postępują od góry pędu), proponuję samodzielnie przeczytać opisy poszczególnych chorób i zdecydować który pasuje najbardziej, opisy wraz z fotografiami i poradami jak postępować z chorymi roślinami są pod adresem (na dole strony): www.ogrody.cvd.pl/pliki/rozanecznik.html Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka11 Re: rododendron-brązowe liście 29.08.06, 16:31 Dzięki za adres stronki. To mi wygląda na tą nieszczęsną fytoftorozę, a tam przy zwalaczniu polecają spalić zarażone krzewy! Szkoda mi moich pięknych rododendronów. Może ktoś zwalczył tą chorobę bez tak radykalnych środków? Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: rododendron-brązowe liście 31.08.06, 17:26 moglas tez przegiac z nawozem, ja mam do tego reke :))) jek chcesz to wysle Ci zdjecie i komentarz do zdjecia od fachowca od rododendronow. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: rododendron-brązowe liście 01.09.06, 00:02 faq napisał: > moglas tez przegiac z nawozem, ja mam do tego reke :))) jek chcesz to wysle Ci > zdjecie i komentarz do zdjecia od fachowca od rododendronow. Sława! Ja tez poprosze na gazetowego Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
hibiskus76 Re: rododendron-brązowe liście 22.09.06, 09:58 ja tez chce .... nie chce ich spalic .... mam je dopiero od roku ... asia.fr@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: rododendron-brązowe liście 22.09.06, 11:25 ale mail nie dotyczy tego ile podsypac/nawiezc tylko komentarz do zdjecia - co moze dolegac mojej roslinie. jesli z Twoim sie nic nie dzieje to nie martw sie na zapas :) ale jak chcesz to wysle :) Odpowiedz Link Zgłoś
akk7 Re: rododendron-brązowe liście 22.09.06, 12:33 Ja ratowałam swoje cały zeszły rok. Podlewałam Aliette (stężenia wg przepisu), po ok 10 dniach pryskałam Gwarantem, potem podlewałam Gwarantem a pryskałam Aliette. Ekekt? 50%. Uratowałam połowę ( 3 szt). Jedna z nich, Erato, żyje, kwitnie, ale piękna jak dawniej bywało, nie jest. Życzę sukcesu:-) Odpowiedz Link Zgłoś