maminka40 25.09.06, 00:04 Kiedy zbierac owoce czarnego bzu, i jak sprawdzic czy juz mozna? czy po kolorze? bo sa juz czarne ......... Moze ktos robil i ma jakis sprawdzony przepis na cos z tych owocow? sok, dzem.... Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tram_ktos Re: Czarny bez 25.09.06, 13:07 Na pewno muszą być czarne. Zerwij najpierw trochę i spróbuj. Raczej sok jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Czarny bez 27.09.06, 18:53 jak są wszystkie czarne; pisałam już o tym kiedyś, ale owoce bzu w polączeniu z czarną porzeczką ( którą trzeba by sobie zamrozić wcześniej) dają pyszne powidełka = dżem; czarna porzeczka niweluje apteczny i mdły smak bzu ; Odpowiedz Link Zgłoś
aciula68 Re: Czarny bez 27.09.06, 22:28 Ja przepuszczam owoce czarnego bzu przez sokownik i bezpośrednio z niego nalewam gorący sok do słoiczków, zakręcam i ustawiając odwracam do góry nogami, oczywiscie słoik. Ale zapomniałam o cukrze, który dosypuję do owoców przed wsypaniem do sokownika. Jeśli ktoś ma dzieci to taki sok w zimę jest pierwszą rzeczą, po którą rodzice powinni sięgnąć podczas przeziębienia maluchów. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
hanka31 Re: Czarny bez 27.09.06, 23:46 HoHo, Ja juz nie pamietam kiedy zrobiłam dzem z czarnego bzu z antonówka. Bardzo dobry tak do jedzenia oraz na sprawy zoładkowe.Zbieram bez jak sa juz czarne jagody sukcesywnie ,bo w róznym stadium kolorów sa na krzaku od zielonych przez czerwone do czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś