brynia2 26.09.06, 14:50 Kupiłam węgierki na powidła, a tu, w każdej śliwce takie kryształki. Co to takiego? Czy one nie zaszkodzą powidłom? PS. Pytanie pasuje też na Forum Kuchnia, ale pytam tu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 15:24 brynia2 napisała: > Kupiłam węgierki na powidła, a tu, w każdej śliwce takie kryształki. Co to > takiego? Czy one nie zaszkodzą powidłom? > > PS. Pytanie pasuje też na Forum Kuchnia, ale pytam tu :) Sława! Spróbuj smak tych krysztalków, pewnie to cukier. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 15:50 W smaku bez smaku, zero słodkości :(, a powidła już się smażą. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 16:06 brynia2 napisała: > W smaku bez smaku, zero słodkości :(, a powidła już się smażą. Sława! Smacznego! A krysztalki czykomkolwiek sa to raczej nie sa cyjankali... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
pomolog Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 18:17 Witam, kryształki ni ezaszkodzą powidłom, choć ich smak już może być nieco inny... to wina zbyt niskiej temperatury w chłodni i za szybkiego schłodzenia owoców tuż po zbiorze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 18:55 Dodam, że śliwki to jakaś odmiana Top, zdaje się. Powidła mają kolor jak nie powidła, coś zbliżony do wiśniowego, a i smak dziwnie kwaskowaty. Pewnie wyjdzie dżem, a nie to, co było w planie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:09 Na powidła najlepsza wegierka zwyczajna, małe to to i niepozorne, ale w smaku wysmienite a na powidła niezastapione. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:14 Taką chciałam dzisiaj kupić, ale niestety nie było i na próbę wzięłam inną :( Teraz będę miała wytwór powidłopodobny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:22 Bryniu, takie kryształki miałam w zeszłym roku w węgierkach. Powidła były genialne:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:23 Nazwij to dżemem i będzie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Smaz te powidelka dluzej 26.09.06, 19:46 Dodaj troche wiecej cukru i posmaz je dluzej az sie skoreczki pozwijaja. Tzw. wegierka wloska daje inne w smaku powidelka niz wegierka zwykla. Ja uwilbiam powidla z wegierki tej najzwyklejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Smaz te powidelka dluzej 26.09.06, 19:54 One miały być bez cukru, ale są dosyć kwaśne, więc trochę cukru dodam :) Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Smaz te powidelka dluzej 27.09.06, 18:50 dziś rano w radiu jakiś człowiek mówił jak wkskrzesił wysmażanie powideł w sojej okolicy; przede wszystkim śliwki się zbiera póżną jesienią gdy sa już przywiędnięte, z pomarszczoną skórka, wrzuca się je do kotła razem z pestkami ( kociołek 200- 300 litrów), roprycza i kiedy oddzielą się pestki przecedza i przeciera prez sito; potem znów do kociołka i smaży się cały czas mieszając aż do zagęstnienia, jak powidełko nie spada z łopatki to jest dobre; sliwki zebrane tak póżno są słodkie i nie trzeba do nich cukru no i mają mniej wody, więc szybciej odparowują Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: troche trucizny?? 27.09.06, 20:39 Tak mysle, ze ten czlowiek nie ma racji. Sliwki zebrane pozna jesienia, (przewiedle)skorka nie rozleci sie w gotowaniu, skorki tak wspaniale sie zwijaja, to po pierwsze. Po drugie, unikac gotowania, smazenia sliwek z pestkami gdyz kwas pruski z nasionek pestkowcow (trucizna)dostaje sie do powidelek. Duzo bezpieczniej jest te pestki wywalic tuz przed smazeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: troche trucizny?? 28.09.06, 14:35 nie powiedziałabym, pestki dodadzą migdałowego aromatu, a naprawdę nie trzeba ich długo pryczyć, żeby móc przetrzeć,robiłam tak już; wszystkie nalewki tak sie robi , że dodaje się na krótko albo pestki albo owoce z pestkami; a akurat w takiej ilości kwas pruski nie szkodzi tylko uodparnia na truciznę Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Kwasu pruskiego nalezy unikac... 28.09.06, 16:30 Sława! na rzecz kwasu chlebowego! :))) Bo po cyjankach źle sie wyglada, zreszta któz wyglada dobrze w pruskim błekicie... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 28.09.06, 18:03 ignorant11 napisał: > Bo po cyjankach źle sie wyglada, zreszta któz wyglada dobrze w pruskim > błekicie... Kapitalnie to opisałeś :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 28.09.06, 18:25 Jakie są pierwsze objawy zatrucia cyjankami? Zsinienie zwłok. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 29.09.06, 09:46 och ignorancie, uśmiałam się do łez :))) i poleciałam do lustra, ale na szczeście kolorów nie zmieniłam; i nie namawiam nikogo do jedzenia pestek z cyjankiem ale od zarania dziejów wiadomo, że spożywanie od czasu do czasu trucizny w bezpiecznej ilości uodparnia organizm :)) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 29.09.06, 09:57 Gorzkie migdały w niewielkiej ilości były przecież od zawsze używane do aromatyzowania deserów ze słodkich migdałów. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Wszystko my mu dawali 29.09.06, 11:33 Sława! Wszystko my mu dawali Nawet i to cjankali Lecz mu nyc ne pomoglo Bo pomoc nyc ne moglo Wykonczyl se ten facet Jak ten wednacy tacet Tyle Witkiewicz o cyjankach. Z innych przypraw proponuje As2O3, czyli nassz poczciwy arszenik zamiast czosnku. To z przypraw zapachowych mamy juz KCN i As2O3, kto da wiecej? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9917 Re: Wszystko my mu dawali 29.09.06, 13:18 Lulek zwany szalejem zamiast maku do makowca,odwar z cykuty,muchomor żółtawy zamiast pieczarki itd.:( Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły...... 29.09.06, 14:53 i dlatego dzisiaj kupiłam kolejną porcję właśnie tych śliwek, z tymi kryształkami :)))) Może i jakieś korale z tych kryształków ulepię ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 29.09.06, 17:08 W/g mnie te krysztalki to żywica krystalizujaca się wewnątrz śliwki przy pestce Kwas pruski powstaje w przetworach z pestkami długo przechowywanych Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 29.09.06, 18:04 > W/g mnie te krysztalki to żywica krystalizujaca się wewnątrz śliwki przy pestce- Kwas pruski powstaje w przetworach z pestkami długo przechowywanych; dokładnie tak jest , kryształki to żywica ; a kwas pruski w długo przechowywanych przetworach z pestkami Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 29.09.06, 22:55 Ale Ci Bryniu zazdroszczę, ja też chciałabym takich powidełek. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 30.09.06, 19:24 O, jak fajnie i cieplutko jak w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Zastepowa i Zielonka..... 30.09.06, 19:40 No to dla Was po słoiczku :) img503.imageshack.us/img503/6902/pic00401bk1.jpg Oczywiście, słoiczków jest o wiele więcej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Zastepowa i Zielonka..... 30.09.06, 21:14 No kochana,powidła zwane "dżemem kryształowym",to sie nazywa miec szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś