Dodaj do ulubionych

Bezbarwne kryształki w śliwkach......

26.09.06, 14:50
Kupiłam węgierki na powidła, a tu, w każdej śliwce takie kryształki. Co to
takiego? Czy one nie zaszkodzą powidłom?

PS. Pytanie pasuje też na Forum Kuchnia, ale pytam tu :)
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 15:24
      brynia2 napisała:

> Kupiłam węgierki na powidła, a tu, w każdej śliwce takie kryształki. Co to
      > takiego? Czy one nie zaszkodzą powidłom?
      >
      > PS. Pytanie pasuje też na Forum Kuchnia, ale pytam tu :)

Sława!

Spróbuj smak tych krysztalków, pewnie to cukier.

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • brynia2 Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 15:50
        W smaku bez smaku, zero słodkości :(, a powidła już się smażą.
        • ignorant11 Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 16:06
          brynia2 napisała:

> W smaku bez smaku, zero słodkości :(, a powidła już się smażą.

Sława!

Smacznego!

A krysztalki czykomkolwiek sa to raczej nie sa cyjankali...

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
    • pomolog Re: Bezbarwne kryształki w śliwkach...... 26.09.06, 18:17
      Witam,
      kryształki ni ezaszkodzą powidłom, choć ich smak już może być nieco inny... to
      wina zbyt niskiej temperatury w chłodni i za szybkiego schłodzenia owoców tuż
      po zbiorze.
      Pozdrawiam
    • brynia2 Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 18:55
      Dodam, że śliwki to jakaś odmiana Top, zdaje się. Powidła mają kolor jak nie
      powidła, coś zbliżony do wiśniowego, a i smak dziwnie kwaskowaty. Pewnie wyjdzie
      dżem, a nie to, co było w planie :)))
      • hirondelle123 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:09
        Na powidła najlepsza wegierka zwyczajna, małe to to i niepozorne, ale w smaku
        wysmienite a na powidła niezastapione.
        • brynia2 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:14
          Taką chciałam dzisiaj kupić, ale niestety nie było i na próbę wzięłam inną :(
          Teraz będę miała wytwór powidłopodobny ;)
          • wedrowiec2 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:22
            Bryniu, takie kryształki miałam w zeszłym roku w węgierkach. Powidła były
            genialne:)
          • horpyna4 Re: Dziękuję Wam :))) 26.09.06, 19:23
            Nazwij to dżemem i będzie w porządku.
            • brynia2 :)))))))))))))))))))))))))))))))) )) 26.09.06, 19:32
              Dżem
      • wami41 Re: Smaz te powidelka dluzej 26.09.06, 19:46
        Dodaj troche wiecej cukru i posmaz je dluzej az sie skoreczki pozwijaja. Tzw.
        wegierka wloska daje inne w smaku powidelka niz wegierka zwykla. Ja uwilbiam
        powidla z wegierki tej najzwyklejszej.
        • brynia2 Re: Smaz te powidelka dluzej 26.09.06, 19:54
          One miały być bez cukru, ale są dosyć kwaśne, więc trochę cukru dodam :)
          • jokaer Re: Smaz te powidelka dluzej 27.09.06, 18:50
            dziś rano w radiu jakiś człowiek mówił jak wkskrzesił wysmażanie powideł w sojej
            okolicy;

przede wszystkim śliwki się zbiera póżną jesienią gdy sa już przywiędnięte, z
            pomarszczoną skórka,
            wrzuca się je do kotła razem z pestkami ( kociołek 200- 300 litrów), roprycza i
            kiedy oddzielą się pestki przecedza i przeciera prez sito;

potem znów do kociołka i smaży się cały czas mieszając aż do zagęstnienia,
            jak powidełko nie spada z łopatki to jest dobre;

sliwki zebrane tak póżno są słodkie i nie trzeba do nich cukru no i mają mniej
            wody, więc szybciej odparowują
            • wami41 Re: troche trucizny?? 27.09.06, 20:39
              Tak mysle, ze ten czlowiek nie ma racji. Sliwki zebrane pozna jesienia,
              (przewiedle)skorka nie rozleci sie w gotowaniu, skorki tak wspaniale sie
              zwijaja, to po pierwsze. Po drugie, unikac gotowania, smazenia sliwek z
              pestkami gdyz kwas pruski z nasionek pestkowcow (trucizna)dostaje sie do
              powidelek. Duzo bezpieczniej jest te pestki wywalic tuz przed smazeniem.
              • jokaer Re: troche trucizny?? 28.09.06, 14:35
                nie powiedziałabym,
                pestki dodadzą migdałowego aromatu, a naprawdę nie trzeba ich długo pryczyć,
                żeby móc przetrzeć,robiłam tak już;

wszystkie nalewki tak sie robi , że dodaje się na krótko albo pestki albo owoce
                z pestkami;

a akurat w takiej ilości kwas pruski nie szkodzi tylko uodparnia na truciznę
                • ignorant11 Kwasu pruskiego nalezy unikac... 28.09.06, 16:30
                  Sława!

na rzecz kwasu chlebowego!
                  :)))

Bo po cyjankach źle sie wyglada, zreszta któz wyglada dobrze w pruskim
                  błekicie...

Forum Słowiańskie
                  gg 1728585
                  • brynia2 Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 28.09.06, 18:03
                    ignorant11 napisał:

> Bo po cyjankach źle sie wyglada, zreszta któz wyglada dobrze w pruskim
                    > błekicie...

Kapitalnie to opisałeś :))))
                    • horpyna4 Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 28.09.06, 18:25
                      Jakie są pierwsze objawy zatrucia cyjankami? Zsinienie zwłok.
                  • jokaer Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 29.09.06, 09:46
                    och ignorancie, uśmiałam się do łez :))) i poleciałam do lustra, ale na
                    szczeście kolorów nie zmieniłam;

i nie namawiam nikogo do jedzenia pestek z cyjankiem ale od zarania dziejów
                    wiadomo, że spożywanie od czasu do czasu trucizny w bezpiecznej ilości uodparnia
                    organizm :))
                    • horpyna4 Re: Kwasu pruskiego nalezy unikac... 29.09.06, 09:57
                      Gorzkie migdały w niewielkiej ilości były przecież od zawsze używane do
                      aromatyzowania deserów ze słodkich migdałów.
                      • ignorant11 Wszystko my mu dawali 29.09.06, 11:33
                        Sława!

Wszystko my mu dawali
                        Nawet i to cjankali
                        Lecz mu nyc ne pomoglo
                        Bo pomoc nyc ne moglo
                        Wykonczyl se ten facet
                        Jak ten wednacy tacet

Tyle Witkiewicz o cyjankach.

Z innych przypraw proponuje As2O3, czyli nassz poczciwy arszenik zamiast
                        czosnku.

To z przypraw zapachowych mamy juz KCN i As2O3, kto da wiecej?

Forum Słowiańskie
                        gg 1728585
                        • gabi9917 Re: Wszystko my mu dawali 29.09.06, 13:18
                          Lulek zwany szalejem zamiast maku do makowca,odwar z cykuty,muchomor żółtawy
                          zamiast pieczarki itd.:(
                          • brynia2 Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły...... 29.09.06, 14:53
                            i dlatego dzisiaj kupiłam kolejną porcję właśnie tych śliwek, z tymi
                            kryształkami :))))
                            Może i jakieś korale z tych kryształków ulepię ;)))
                            • wcyrku1 Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 29.09.06, 17:08
                              W/g mnie te krysztalki to żywica krystalizujaca się wewnątrz śliwki przy pestce

Kwas pruski powstaje w przetworach z pestkami długo przechowywanych
                              • jokaer Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 29.09.06, 18:04
                                > W/g mnie te krysztalki to żywica krystalizujaca się wewnątrz śliwki przy
                                pestce-
                                Kwas pruski powstaje w przetworach z pestkami długo przechowywanych;

dokładnie tak jest , kryształki to żywica ;
                                a kwas pruski w długo przechowywanych przetworach z pestkami
                                • zastepowa Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 29.09.06, 22:55
                                  Ale Ci Bryniu zazdroszczę, ja też chciałabym takich powidełek.
                                  • zielonka16 Re: Gadu, gadu, a moje powidła pysssszzne wyszły. 30.09.06, 19:24
                                    O, jak fajnie i cieplutko jak w kuchni
                                    • brynia2 Zastepowa i Zielonka..... 30.09.06, 19:40
                                      No to dla Was po słoiczku :)
                                      img503.imageshack.us/img503/6902/pic00401bk1.jpg
                                      Oczywiście, słoiczków jest o wiele więcej :)))
                                      • zielonka16 Re: Zastepowa i Zielonka..... 30.09.06, 21:14
                                        No kochana,powidła zwane "dżemem kryształowym",to sie nazywa miec szczęście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka