Gość: katia IP: *.aster.pl 09.10.06, 16:22 Mamy do wybory dzialke z drzewami iglastymi lub lisciastymi, dosc starymi debami bukami i innymi. Dzialki sa blisko siebie w tej samej okolicy. Wiec co mamy wybrac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary_elx Iglaki 09.10.06, 16:41 Nie trzeba po nich sprzątać liści. Niektózy są uczuleni, ale skoro dziali sa blisko, to nie ma to znaczenia, ćzy was będzie uczulać swoje czy to zza płota. Odpowiedz Link Zgłoś
pebe30 Re: Iglaki 09.10.06, 16:44 liści nie ale igły też spadają czy pod iglakami wyrośnie ładna trawka?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: Iglaki IP: *.aster.pl 09.10.06, 16:51 pod iglakami jest teren piaszczysty wiec trawy nie bedzie???? No ale piaszczysty zonacza suchy a pod lisciastymi raczej wilgotny. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Iglaki 09.10.06, 21:59 Pomysl co bardziej lubisz, jakie drzewa bardziej ci sie podobaja. Wez sobie skladane krzeselko posiedz troche tu troche na drugiej dzialce i ocen gdzie czujesz sie lepiej. Najwazniejsza roznica to taka, ze iglaste drzewa nie zmienia sie przez caly rok jest to dla wielu osob plusem bo nie beda smutne zima. Z drugiej jednak strony taki niezmieniajacy sie widok zza okna moze sie okazac monotonny. To bardzo przyjemne patrzec jak budzi sie wiosna, jak po zimie pojawiaja sie liscie, a pozniej jakie piekne barwy przybieraja jesienia. Faktem jest, ze liscie trzeba grabic ale sa teraz do tego celu odpowiednie odkurzacze, ktore mozna wypozyczyc albo przejechac zwykla kosiarka z koszem. Jesli drzewa iglaste sa posadzone stosunkowo w zwartej kepie to trudno o ladna trawke. Ale wtetdy mozna posadzic rosliny okrywowe. Na wszystko jest sposob i dlatego jeszcze raz zachecam abys sama podjela decyzje gdzie sie lepiej czujesz. Az jestem ciekawa jak te dzialki wygladaja? Moze moglabys zamiescic zdjecia? Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia lisciaste bo jak dla mnie wiecej w nich zycia :-) 10.10.06, 17:46 a iglaki... mozesz sobie zawsze dosadzic. Pomysl jak dlugo rosna drzewa lisciaste! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Jakie drzewa na dzialce-iglaki czy lisciaste? 10.10.06, 18:14 Gość portalu: katia napisał(a): > Mamy do wybory dzialke z drzewami iglastymi lub lisciastymi, dosc starymi > debami bukami i innymi. Dzialki sa blisko siebie w tej samej okolicy. Wiec co > mamy wybrac? Sława! To zawsze bedzie kwestia upodobania. NO i indywidualnego wygladu dzialki. JAkie iglaki? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
julia3 Re: Jakie drzewa na dzialce-iglaki czy lisciaste? 11.10.06, 22:47 Ale wszystko zależy po co ta działka....jeśli pod budowe domu to ..hmmm..chyba jednak z liściastymi, czyli te piękne buki..itd. jeśli to dzialka rekreacyjna to wybrałabym tę z iglakami a potem uzupełniła o takie liściaste, jakie mi się podobają Pozdrawiam ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
1capri1 Re: Jakie drzewa na dzialce-iglaki czy lisciaste? 16.10.06, 22:02 Lisciaste, po trzykroc lisciaste. Będziesz mieć ptaszki, zobaczysz piękną wiosne, szron zima na konarach, jesień kolorową, latem siądziesz pod liściem, możesz zrobic domek dla dzieci w konarach, hustawkę zawiesic, legnąć pod drzewem na dowolnie wybranym boku .... A iglaczki sobie posadz, szybko urosną Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Jakie drzewa na dzialce-iglaki czy lisciaste? 16.10.06, 23:48 1capri1 napisała: > Lisciaste, po trzykroc lisciaste. > Będziesz mieć ptaszki, zobaczysz piękną wiosne, szron zima na konarach, jesień > kolorową, latem siądziesz pod liściem, możesz zrobic domek dla dzieci w > konarach, hustawkę zawiesic, legnąć pod drzewem na dowolnie wybranym boku .... > A iglaczki sobie posadz, szybko urosną Sława! To samo włacznie z ptaszkami bedzie w iglastych... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
1capri1 Re: Jakie drzewa na dzialce-iglaki czy lisciaste? 17.10.06, 18:55 hmm, jak te domki, hustawki, zrobisz na np świerku? A jak legniesz pod thujką? Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Jakie drzewa na dzialce-iglaki czy lisciaste? 17.10.06, 07:35 Ja zdecydowanie polecam liściaste - są o wiele ciekawsze; o każdej porze roku inne. Owszem parę iglaków można mieć, ale co liście to liście. Jedyny minus - to ich grabienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia minusem grabienie lisci ?? 17.10.06, 21:36 Och.. ja uwielbiam grabic liscie :-) badz zostawiam je bo tak fajnie wygladaja i szelszcza pod nogami, jak sie spaceruje po jesiennym ogrodzie. Troche zabawy z grabiami na swiezym powietrzu nikomu jeszcze nie zaszkodzilo! LG Odpowiedz Link Zgłoś
litorija moj glos 20.10.06, 18:06 I ja przyłączam się do zwolenników drzew liściastych. Piękne stare buki - to wprost marzenie. Iglaste sa "zimne" w odbiorze i znacznie mniej romantyczne... Odpowiedz Link Zgłoś