best-seler1 27.10.06, 20:12 Czy można jeszcze włożyć do ziemi cebule tulipanów? Czy jest już za późno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady-r Re: tulipany 27.10.06, 21:36 A czy masz inny wybór jak je już masz to wsadź bo i tak z nich nic nie będzie pochwalę się że dzisiaj sama kupiłam paczkę 50 tulipanów botanicznych w 6 odmianach jest już dosyć póżno ale nie mogłam się oprzeć jutro je wysadzę i jak się schłodzi to okryję liśćmi ty zrób ze swoimi to samo:) Odpowiedz Link Zgłoś
best-seler1 Re: tulipany 27.10.06, 21:41 dzięki wielkie za szybką odp. Tak zrobię! Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Sadz te tulipany 27.10.06, 22:45 Tulipany sadzi sie do ziemi do czasu pierwszych mrozow czyli do czasu zamarziecia gleby. Zwykle gdzies do polowy grudnia. Czy u Ciebie juz ziemia jest zamarznieta? U mnie jeszcze nie i jutro sadze nastepna partie tulipanow. Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Sadz te tulipany 28.10.06, 23:53 bez przesady wami, cebule w gruncie sa juz czesciowo ukorzenione:)Wiadomo lepiej wsadzic pozno niz zmarnowac ,ale termin sadzenia to koniec sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
aja9 Re: Sadz te tulipany 29.10.06, 08:15 Koniec sierpnia to termin kiedy można zacząc sadzic tulipany.Optymalny to od połowy września do połowy października.Nie mamy jeszcze mrozów więc można sadzic jescze cebulowe.Na pewno każdemu zdażyło się ,że gdzieś jakaś cebula nie została wsadzona i przeleżała całą zimę na powierzchni ziemi i wiosnę wypuszczała liście.Bo mi tak.Pewnie ,że już nie zakwiła ale przeżyła.Tak więc można jeszcze sadzic. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
koofel Re: Sadz te tulipany 29.10.06, 15:21 Witam.Wysadziłam moje tulipany,narcyzy i agemony zgodnie z instrukcją{jak co roku}.I tu dzisiaj nespodzianka.Z ziemi wystają czubeczki takie jak na wiosnę.Przysypałam je warstwą ziemi bo przecież miały mnie cieszyć na wiosnę.Pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło.Szkoda ,jeśli mi się zmarnują,bo wysadziłam 60 tlipanów,30narcyzów i 15 agemonów.Zawsze na wiosnę miałam wcześnie ukwiecone parapety,którymi nieskromnie się przechwalałam. Czy coś z nich jeszcze będzie? bbuuuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Sadz te tulipany 29.10.06, 18:09 Będzie, nie przejmuj się. U mnie kiedyś na początku marca tulipany w ciepłym, nasłonecznionym zakątku miały już pokaźne liście, a temperatura nocą spadała do -10 stopni. I nic im się nie stało. Ale rzeczywiście cebule warto sadzić jak najpóźniej, zwłaszcza te wrażliwe. Tulipany można wcześnie, bo nawet jak wyjdą jesienią, to i tak nic im nie będzie. Ale można sadzić nawet w grudniu i w styczniu, jeżeli gleba nie jest zamarznięta. Sprawdzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
koofel Re: Sadz te tulipany 29.10.06, 19:46 Uff.Dziękuję za pocieszenie.Zal mi zawsze każdej utrconej roślinki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: Sadz te tulipany 29.10.06, 20:51 koofel napisała: > Uff.Dziękuję za pocieszenie.Zal mi zawsze każdej utrconej roślinki.Pozdrawiam. Ja też się cieszę, bo jeszcze nie posadziłam moich żółtych. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry-15 Re: Sadz te tulipany 30.10.06, 07:57 Koniec sierpnia to optymalny czas sadzenia cebul krokusów, dla tulipanów to przełom września i października. Odpowiedz Link Zgłoś
fasola23 Re: Sadz te tulipany 30.10.06, 22:04 Sadzilam juz o roznych porach, sierpien,wrzesien, pazdziernik, listopad. Ostatnio nawet w lipcu chyba kolo 15-go Wszystkie wzeszly. Te lipcowe byly nawet lepiej udane bo byla susza i dodatkowo je podsuszylo. Wzeszyly w tym roku jako pierwsze. Zasada jest taka im wczesniej posadzimy, tym wiecej czasu maja cebulki na ukorzenienie sie i na wiosne szybciej wzejda. Te pozniejsze wychodza pozniej i tez mamy radoche bo wszystkie inne juz przekwitly. ps.W sklepach jest jeszcze pelno tulipanow w sprzedazy. Wiec wyglada na to ze sprzedadza je do Bozego Narodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczka06 Re: Sadz te tulipany 31.10.06, 16:24 a czy moge je zasadzic do gruntu,ale..do donicy, ktora stoi na dworze? Nie mam ogrodu, ale moj maly tarasik lubie przystrajac... czy takze przykryc je (i czym) na zime? czy moze otulic cala donice starymi materialami??? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Sadz te tulipany 31.10.06, 21:44 Można do donicy i otulić ją, zwłaszcza z zewnątrz. Powinno być dobrze, zwłaszcza jak donica jest duża, bo wtedy będą miały prawie jak w gruncie. Na wierzchu można położyć gałązki świerkowe i w razie czego usunąć, jak się ociepli. Jak już wyjdą na wierzch liście, to nie powinno nic bezpośrednio na nich leżeć, bo będą stłamszone. Odpowiedz Link Zgłoś