sanyu 26.11.06, 13:16 mam problem,moj kwiatek byl przez miesiac podlewany przez sąsiadkę, prawdopodobnie raz w tygodniu, ale nie wiem jak dużo. po powrocie zauważyłam ze ze srodka rosną jasne liscie, ale za to inne schną od końców!! co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuleczka_re Re: Nolina-ratunku 26.11.06, 15:07 Nolina to jest kwiatei z zelaza, jedyne co moze mu zaszkodzić to nadmiar wody.Nie podlewaj go przez 1.5 miesiaca a zaschniete konce po prostu obetnij. Mam noline która przezyła 4 przeprowadzki (jedyna z kilkunastu innych kwiatów doniczkowych)podlewam ja raz na 3 a czasami i 4 tygodnie jak mi się przypomni. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Nolina-ratunku 28.11.06, 08:08 Objawy w postaci jasnozielonych nowych przyrostów świadczą, albo o przestawieniu rośliny w ciemniejsze miejsce albo o zniszczeniu korzeni przez nadmierne podlewanie. Nolina teraz przechodzi stan spoczynku i powinna być odstawiona w jak najwidniejsze miejsce i jednocześnie jak najchłodniejsze. Przez okres zimy należy ją podlewać sporadycznie raz na miesiąc, półtora. Teraz powinieneś wyjąc roślinę z ziemi i przesadzić do nowego podłoża dokładnie usuwając zgniłe korzenie. Jeśli nadgniła też część bulwiastej podstawy łodygi należy usunąć martwą tkankę, a całość zasypać węglem drzewnym lub lepiej pyłem aluminiowym. Podłoże dla nolin powinno być lekkie i przewiewne, tak aby jak najszybciej wysychało po podlaniu. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Nolina-ratunku 09.02.07, 12:43 dziękuję za odpowiedź, a co zrobić jesli na pniu pojawiają się jakby pęknięcia? moj kwiat nie wygląda dobrze, czy zima (teraz)mogę go przesadzić? czy po takim właśnie nadmiernym podlewaniu uda mi się go uratować? Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: Nolina-ratunku 09.02.07, 18:13 sanyu napisała: > ... a co zrobić jesli na pniu pojawiają się jakby pęknięcia? > > > > cieszyc się że rośnie fotoforum.gazeta.pl/3,0,45906.html Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Nolina-ratunku 19.02.07, 15:32 podnoszę topic, bo ciągle nie dostałam odpowiedzi na pytanie o przesadzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Nolina-ratunku 19.02.07, 23:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=8892964&a=8986554 Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Re: Nolina-ratunku 24.02.07, 12:47 już ten link czytała :) mam jednak jeszcze pytanie czy obcinać schnące końcówki liści? i czemu one właściwie schną? Odpowiedz Link Zgłoś