renard1 03.01.07, 16:02 Jaka jest jej łacińska nazwa?A moze wiecie jak uprawiać, jak nawozić?Mam już bardzio starą, tyle wiem, że musi mieć bardzo mokro. Czasami to stoi w wodzie. Ale czy to dobrze?Taka jakaś mizerna jest. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Cibora 03.01.07, 16:40 Łacińska nazwa to cyperus. A stare egzemplarze warto podzielić na mniejsze kawałki. Wtedy mniejsze kępy wsadzi się w większą ilość ziemi i będą miały co jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Cibora 03.01.07, 17:35 U mnie cibora wsadzona jest w szklanym pojemniku zamiast ziemi sa drobne kamyczki wody oczywiscie po brzegi a stare pedy wycinam i z nich bardzo latwo zrobic sadzonki:) Odpowiedz Link Zgłoś
renard1 Re: Cibora 03.01.07, 17:56 A czym zasilać?I jak rośnie w tym pojemniku?Jest dorodna? Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Cibora 03.01.07, 18:57 Są przecież nawozy płynne, uprawa taka sama jak w ziemi,tyle tylko ze jak zapomniesz podlac to sie nic nie stanie.Zrob sobie mlode sadzonki,wytnij stary pęd skroć listki i ten pęd na ok. 5 cm i wsadż do wody do gory nogami,po 2-3 tygodniach powinny sie pojawić młodziutkie listki i korzonki. Śmiało do odwarznych świat należy Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: Cibora 04.01.07, 10:23 Cibora zmienna (Cyperus alternifolius). 3 lata temu kupioną sadzonkę, która była tradycyjnie posadzona w doniczce z ziemią, przeniosłem do oczka wodnego na lato, w tym celu przesadziłem ją do ażurowej doniczki-koszyka, dałem mieszankę ziemi doniczkowej, trochę węgla drzewnego, na dno i po bokach i z wierzchu piasek, agrowłóknina pomiędzy piaskiem a koszykiem. Koszyk zanurzyłem w całości w wodzie. W takich warunkach roślina przez lato rosła jak na drożdżach. Rozrosła się w bujną kępę ok. 1m, korzenie przerosły włókninę. Na jesień przeniosłem ją do domu, wstawiając koszyk do wiaderka z wodą. Tu przekonałem sie, że cibora potrafi "wypić" pół wiaderka w ciągu dnia! Nie wyobrażam sobie lepszego naturalnego nawilżacza powietrza :) Obecnie spędza 3-cią zimę w domu, wiadro stoi na podłodze, a pędy sięgają prawie 2m. Ciekawe, że na jesień w domu zakwitła. Pozdrawiam pm Odpowiedz Link Zgłoś
hanka31 Re: Cibora 05.01.07, 23:13 Podpisuje sie pod tym co napisała paloma u mnie w lecie tez stoi w oczku zanurzona w wodzie a zime spedza w domu, doniczka w wiadrze i raz w tygodniu wlewam 5 ltr wody. Tez kwitnie i jest 2 metrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 do Palo_ma i Hanki 05.01.07, 23:20 Czy macie możliwość pokazania swoich okazów na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: :)) 06.01.07, 21:03 Moja ciborka jest w tej chwili niefotogeniczna za to luki bamboo a i owszem:) www.floraforum.net/ftopic981-0-asc-10.html ale ciborka rosnie w podobnych warunkach Odpowiedz Link Zgłoś