Dodaj do ulubionych

kasztan jadalny

29.01.07, 13:08
Czy urośnie w pólnocnej Polsce? na jakiej glebie? Kiedy sadzić?
dzieki
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: kasztan jadalny 29.01.07, 17:50
      Północna Polska to niezbyt precyzyjne określenie. Jeżeli chodzi np. o Wiżajny,
      to nie warto sadzić. Natomiast w okolicach Pucka, gdzie jest o wiele
      łagodniejszy klimat, spotyka się stare, wręcz pomnikowe kasztany jadalne
      (castanea sativa) i w dodatku owocujące.
      Kasztan jadalny powinien być sadzony w miejscach osłoniętych i nasłonecznionych.
      Wprawdzie dobrze znosi ocienienie, ale jako gatunek pochodzenia południowego
      wymaga ciepła. Pożądane jest stanowisko wilgotne.
    • brynika Re: kasztan jadalny 30.01.07, 15:05
      Mieszkam w Trójmieście. gleby są dość słabe:(
      • horpyna4 Re: kasztan jadalny 30.01.07, 15:31
        Jak mieszkasz w Trójmieście, to masz dobry klimat. Obejrzyj sobie kasztany w
        Rzucewie, Celbowie i Kłaninie, bo masz blisko. Zobaczysz, jakie mają stanowiska
        i jaką ziemię. Nie ma jak wizja lokalna.
        • brynika Re: kasztan jadalny 31.01.07, 16:00
          Kurcze, często jestem w Rzucewie. Nie miałam pojęcia, że te kasztany to jadalne.
          ciekawe czy owocują? Dzięki bardzo Horpno!
          • horpyna4 Re: kasztan jadalny 31.01.07, 18:30
            Rozumiem, że nie mylisz kasztanów z kasztanowcami, bo się różnią dość mocno.
            W parku w Rzucewie rośnie kilka kasztanów jadalnych, z których najstarszy ma
            prawie 200 lat i całkiem obficie owocuje. To znaczy, nie wiem dokładnie jak
            jest teraz, ale chyba nie było tam żadnego kataklizmu. Ja tam byłam w latach 90-
            tych.
            To co, odróżniasz kasztany (castanea) od kasztanowców (aesculus)?
            • dakusia hmm a ja chyba bym nie odroznila :-) 31.01.07, 18:50
              moglabym prosic o lapotologiczne wyjasnienie??
              Moze mijam na codziennie jakies kasztany jadalne i nawet nie wiem to sa one. A
              sa takie pyszne pieczone kasztany...

Prosze Horpyno o objasnienie :-) dodam, ze mieszkam we Wroclawiu, jakby mialo
              to cos pomoc.
            • brynika Re: kasztan jadalny 31.01.07, 19:29
              rozrózniam. Jestem po biologii:))))
              • horpyna4 Re: kasztan jadalny 31.01.07, 20:36
                O, to świetnie. A dla Dakusi - kasztan jadalny nie jest nawet spokrewniony z
                kasztanowcem, jest z rodziny bukowatych. Liście ma (podobnie jak buk) z
                połyskiem, ale bardziej wydłużone, zaostrzone i piłkowane. No i pojedyncze, w
                przeciwieństwie do dłoniastych liści kasztanowca, złożonych z kilku
                odwrotniejajowatych listków. Owoce też wyglądają inaczej, chociaż i o jednych,
                i o drugich można powiedzieć, że są kolczaste (to znaczy ich okrywy). A zresztą
                co ja się będę rozpisywać, wrzuć "kasztan jadalny" na wyszukiwarkę, na pewno
                znajdziesz sporo zdjęć.
                • dakusia dzieki. A roznice sprobuje odgooglowac :-) 02.02.07, 00:12

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka