brynika 29.01.07, 13:08 Czy urośnie w pólnocnej Polsce? na jakiej glebie? Kiedy sadzić? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: kasztan jadalny 29.01.07, 17:50 Północna Polska to niezbyt precyzyjne określenie. Jeżeli chodzi np. o Wiżajny, to nie warto sadzić. Natomiast w okolicach Pucka, gdzie jest o wiele łagodniejszy klimat, spotyka się stare, wręcz pomnikowe kasztany jadalne (castanea sativa) i w dodatku owocujące. Kasztan jadalny powinien być sadzony w miejscach osłoniętych i nasłonecznionych. Wprawdzie dobrze znosi ocienienie, ale jako gatunek pochodzenia południowego wymaga ciepła. Pożądane jest stanowisko wilgotne. Odpowiedz Link Zgłoś
brynika Re: kasztan jadalny 30.01.07, 15:05 Mieszkam w Trójmieście. gleby są dość słabe:( Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kasztan jadalny 30.01.07, 15:31 Jak mieszkasz w Trójmieście, to masz dobry klimat. Obejrzyj sobie kasztany w Rzucewie, Celbowie i Kłaninie, bo masz blisko. Zobaczysz, jakie mają stanowiska i jaką ziemię. Nie ma jak wizja lokalna. Odpowiedz Link Zgłoś
brynika Re: kasztan jadalny 31.01.07, 16:00 Kurcze, często jestem w Rzucewie. Nie miałam pojęcia, że te kasztany to jadalne. ciekawe czy owocują? Dzięki bardzo Horpno! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kasztan jadalny 31.01.07, 18:30 Rozumiem, że nie mylisz kasztanów z kasztanowcami, bo się różnią dość mocno. W parku w Rzucewie rośnie kilka kasztanów jadalnych, z których najstarszy ma prawie 200 lat i całkiem obficie owocuje. To znaczy, nie wiem dokładnie jak jest teraz, ale chyba nie było tam żadnego kataklizmu. Ja tam byłam w latach 90- tych. To co, odróżniasz kasztany (castanea) od kasztanowców (aesculus)? Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia hmm a ja chyba bym nie odroznila :-) 31.01.07, 18:50 moglabym prosic o lapotologiczne wyjasnienie?? Moze mijam na codziennie jakies kasztany jadalne i nawet nie wiem to sa one. A sa takie pyszne pieczone kasztany... Prosze Horpyno o objasnienie :-) dodam, ze mieszkam we Wroclawiu, jakby mialo to cos pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kasztan jadalny 31.01.07, 20:36 O, to świetnie. A dla Dakusi - kasztan jadalny nie jest nawet spokrewniony z kasztanowcem, jest z rodziny bukowatych. Liście ma (podobnie jak buk) z połyskiem, ale bardziej wydłużone, zaostrzone i piłkowane. No i pojedyncze, w przeciwieństwie do dłoniastych liści kasztanowca, złożonych z kilku odwrotniejajowatych listków. Owoce też wyglądają inaczej, chociaż i o jednych, i o drugich można powiedzieć, że są kolczaste (to znaczy ich okrywy). A zresztą co ja się będę rozpisywać, wrzuć "kasztan jadalny" na wyszukiwarkę, na pewno znajdziesz sporo zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś