Dodaj do ulubionych

wędzarnia

06.02.07, 13:11
To troche malo "roslinnie"... Czy macie w soich ogrodkach wedzawnie? Jesli tak
to jakie? Takie zwykle z beczki na kamieniach? Widzialam na allegro gotowe ,
przenosne ale jakies male mi sie wydaja. Poza tym skad brac drewno do wedzenia?
Obserwuj wątek
    • aleks44 Re: wędzarnia 06.02.07, 18:17
      mam,zwykla beczke 100 l. obmurownana cegla,teraz jestem w trakcie jej
      przebudowy.Zdjecia Ci nie przesle ,bo obecnie wyglada paskudnie.Tutaj masz link
      do strony o wedzeniu.Jest tam pokazane kilka wedzarni,moze Ci jakas przypadnie
      do gustu.Ale jak by nie wygladala,to jest bardzo przydatna.Ja np. nie cierpie
      zapachu przypalonego tluszczu,a tak daje "miesko" do wedzarni,za jakis czas
      jest gotowe.Przy grilu trzeba stac,przekladac i caly czas pilnowac.
      Jesli chodzi o drewno do wedzenia,to oczywiscie z drzewa lisciastego,ja mam z
      olchy,brzozy,sliwy,natomiast do rozgrzania wedzarni uzywam ze sosny.Drewno
      mozna kupic,najlepiej bukowe,a gdzie ?? najlepiej chyba u "chlopa".Ludzie maja
      prywatne lasy,lub w nadlesnictwie,a cena ponizej 100 zl za m3,tak mi wydaje.

Poszukaj tutaj:wedlinydomowe.pl/
      • 1966f Re: wędzarnia 06.02.07, 20:42
        Też skorzystam z podanej stronki.Mój mąż bardzo chce coś takiego mieć na
        działce.
        • basia961 Re: wędzarnia 07.02.07, 06:16
          Wędzarka nie prom kosmiczny...
          Robisz podmurówką z cegieł, kamieni, bloczków - bez znaczenia. Do podmurówki, na
          poziomie ziemi murujesz palenisko. Obok podmurówki. Musi byc długi "korytarz", z
          przodu niższy, od strony wędzarki nieco wyższy. Zbijasz skrzynię z desek -
          szczelne połączenia muszą byc. Bez dna i wierzchu. Na górze przybijasz belki -
          do wieszania kijów z wędzonką. Drewno zwykłe kominkowe, pod koniec wedzenia
          dobrze jest podłożyc trochę jałowca.
          Przed pierwszym wędzeniem trzeba wędzarkę "przepalic" - wędzisz "byleco", byle
          tłuste było, np. słonina. Nie musi byc szczególnie jakoś przygotowana - i tak
          smak nie bedzie dobry, a i chodzi o to żeby jak najwięcej dymu, sadzy i tłuszczu
          osadziło się na ściankach wędzarki - słonina powinna się przypalic.
          Wewnątrz wędzarki nie można stosowac żadnych chemikaliów - deski muszą byc
          "surowe". Z zewnątrz można malowac...
          Obsadzanie roślinami jest bez sensu - do wędzarki musi byc swobodny dostęp.
      • szadoka Re: wędzarnia 07.02.07, 09:02
        spodziewam sie, ze taka wedzarnia z beczki nigdy nie bedzie szczegolnie urodziwa
        , ale ostatecznie nie po to ja chce miec.
        Te strone przegladalam jakis czas temu , to juz dla bardziej zaawansowanych. Ale
        dzieki za przypomnienie, jeszcze raz ja poczytam skoro juz dojrzalam... :)
        • aleks44 Re: wędzarnia 07.02.07, 17:49
          to prawda,ze z beczki zbyt urodziwa nie jest,dlatego napisalem ze jestem w
          trakcie jej przebudowy.Mnie w sumie nie zalezy zbytnio na wygladzie
          zewnetrznym,choc dla wielu,jest to tez bardzo istotne.Najgorsze jest to ,ze juz
          kiedys ktos powiedzial ,ze najlepsze sa prowizorki i niestety jest to
          prawda.Jesli chodzi o samo wedzenie,to wielka frajda.Masz przez siebie uwedzone
          szynki,boczki,kielbasy.Ale sa tez i minusy,a moze plusy ??
          wiecej waze i znikam na pol dnia z domu,kiedy wedze na dzialce.
          pozdr.
          • basia961 Re: wędzarnia 08.02.07, 05:14
            Nie zależy na wyglądzie?
            W kilku sąsiedzkich ogródkach stoją "beczkowe" wędzarki. Zardzewiałe, brzydkie
            beczki...Paskudny widok. Zadbane rośliny, wypielęgnowany trawnik i zardzewiała
            beczka.
            • aleks44 Re: wędzarnia 08.02.07, 17:38
              > Nie zależy na wyglądzie?
              napisalem "zbytnio na wygladzie",wiec troszeczke tak.Lecz jednak najwaznejsza
              jest dla mnie jej funkcjonalnosc,a wyglad na drugim miejscu.Widzialem piekna
              murowana wedzarnie i "dziewczyne" ktora myla osmolone kamienie,bo byly okopcone
              i brzydko wygladaly.Glosno przyznalem jej racje,ale w duchu sobie cos innego
              pomyslalem.Ale przyznaje Ci racje ,ze zardzewiala beczka,nie wyglada ladnie w
              zadbanym ogrodzie.
              pozdr.
              • foxtrot3 Re: wędzarnia 09.02.07, 00:19
                Ja zrobilem z grzejnikow typu panela,zespawane 4 sztuki, ale przeciez najwazniejsza jest jakosc drewna uzyta do wedzenia:) kiedys mialem wedzarnie w piwnicy, ale cala piwnica przesiaknieta byla dymem, wiec niestety aut na dzialke, teraz tylko sasiedzi dogaduja jak poczuja dymek, ale ja na to :P
      • renaczar Re: wędzarnia 09.02.07, 18:23
        Aleks44 , wielkie dzięki za świetny link, także i ja skorzystam z niego,
        właśnie wiosną przymierzam się do założenia wędzarni, a wedlinydomowe jest
        super!
    • nnike Polecam :) 08.02.07, 14:34
      Arcyciekawą stronę: www.chefpaul.net/ , Chef Paul nadaje zza oceanu, a
      poznałam Go na... Muratorze :D
      • nnike Re: Polecam :) 08.02.07, 14:40
        O,o... chyba Chef jest już w kraju :) I dobrze ;)
      • 33qq Re: Polecam :) 08.02.07, 15:37
        arcyciekawą i arcynieczytelną
        • nnike Re: Polecam :) 09.02.07, 00:34
          33qq napisał:

> arcyciekawą i arcynieczytelną

Bo ona jest dla piśmiennych, nie wzrokowców.
          • 33qq Re: Polecam :) 09.02.07, 18:26
            a ja głupi chcialem przeczytać coś ciekawego, rozumiem, kultura obrazkowa rulez :)
            • aleks44 Re: Polecam :) 09.02.07, 19:47
              przyznam sie ze,na poczatku wedzerni uzywalem zamiast grila.Potem zaczalem
              wedzic szynki,boczki,balerony i inne mieska.A w grudniu sprobowalem sam zrobic
              kielbasy i uwedzic.Wyszly wspaniale i "zeszly" w mgnieniu oka.
              Polecam,choc ma to i zla strone,teraz musze sie odchudzac.
            • nnike Re: Polecam :) 09.02.07, 21:03
              33qq napisał:

> a ja głupi chcialem przeczytać coś ciekawego, rozumiem, kultura obrazkowa rulez :)

Myślałam że sobie żartujesz.
              Przecież ta strona jest i arcyciekawa i arcyczytelna. Może system coś Ci na niej
              blokuje???
              • 33qq Re: Polecam :) 10.02.07, 00:33
                Niebieskie literki na zielonej teksturze, to jest strasznie amatorskie podejście
                do wzroku czytelników, owszem można rozszyfrować, zwłaszcza jeśli jest się
                zainteresowanym tematem, ale można to zrobić o wiele prościej i czytelniej, ale
                to może jest tylko moje skrzywienie zawodowe :)
                • nnike Re: Polecam :) 10.02.07, 00:53
                  33qq napisał:

> Niebieskie literki na zielonej teksturze, to jest strasznie amatorskie
                  podejście do wzroku czytelników

Może i masz rację, ale te niebieskości są tylko w linkach. Cała reszta jest na
                  czarno. Przynajmniej ja tak mam ;)
                  Zawsze możesz napisać do Chefa, a nuż zmieni ten kolor?
                  • 33qq Re: Polecam :) 10.02.07, 01:16
                    Nie muszę, to jego biznes, jeśli nie dba o design to jego sprawa. W każdym razie
                    ja zdam się na swój gust ;-)
    • pinkink2 wędzarnia elektryczna 09.02.07, 04:01
      Na pytanie autorki watki odpowiadam, tak, mam wedzarnie w ogrodzie ale
      elektryczna. Wiec nie wiem, czy sie kwalifikuje.;)
      Jest to metalowe pudlo, z klasycznym palnikiem jak elektr. kuchenki turystyczne
      i z malutka 'patelenka' wsuwana od dolu, na ktora kladzie sie rozne aromatyczne
      skrawki drewna. Kupuje gotowe w torebkach.

U gory ma ruszty na kilku poziomach na ktore mozna klasc na plask badz zawieszac
      mieso czy ryby.
      Wedzarenka ma nieduze otwory, przez ktore wylatuje nadmiar dymu. Sprawilam ja
      sobie, poniewaz lubie wedzone ryby, a tu, gdzie zyje, nie ma takich jakie
      pamietam z Polski.
      Sprawuje sie calkiem niezle. Jesli ktos jest zainteresowany, moge zalaczyc link
      do zdjecia.
      • basia961 Re: wędzarnia elektryczna 09.02.07, 04:45
        Drewno ma oczywiście znaczenie wielkie :))) dlatego liściaste, podziabane na
        "chude szczapinki" (jak modelki na wybiegach) i gałązki jałowca dla aromatu...
        A otwór na górze przykryc trzeba, na czas wedzenia, kawałkiem szmaty jakiejś -
        żeby dym nie uciekał zbyt szybko a wędzarka nie wychładzała się. Szmata z
        włókien naturalnych, rzecz jasna, nikt nie lubi miec na wedlinie skórki z
        topionego syntetyku...
        Aleście mi smaku narobili :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka