22.02.07, 12:54
pokazaly sie u ogrodnika, w malenkich doniczkach do przesadzenia. I tak mi
sie zachcialo posadzic je w ogrodzie. Czy sie rozrosna, czy musze od razu
kilka doniczek zasadzic? W jakim miejscu najlepiej posadzic? Chyba sa dosc
niewymagajace, skoro normalnie rosna sobie dziko w naturze?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: fiolki 22.02.07, 13:37
      Witam.U mnie są w całym ogrodzie,w słońcu i cieniu.Czasem muszę je gdzieś tam
      wyrwać,ale" pozwalam im "generalnie na wszystko,bo choć krótko kwitną,to długo
      mają ładne liście.Możesz posadzić je w kilku miejscach,bo wtedy w słońcu
      zakwitną ci wcześniej,a wcieniu później.No i możesz dłużej się nimi cieszyć.Są
      jednak dość ekspansywne jak się zadomowią,podobnie jak konwalie.
    • horpyna4 Re: fiolki 22.02.07, 13:47
      Fiołek wonny (viola odorata), o ile właśnie o taki chodzi, rośnie praktycznie
      wszędzie (może poza miejscami zupełnie suchymi), w słońcu lub w cieniu. Może
      rosnąć pod drzewami. Rozsiewa się i rozrasta przy pomocy rozłogów, można więc
      mnożyć go w postępie geometrycznym. Jeżeli chcesz mieć z niego bukieciki, to
      nie sadź w pełnym słońcu, bo wtedy ma bardzo krótkie łodyżki. Ale za to jak się
      wsieje w nasłoneczniony, krótko koszony trawnik, to kosiarka go nie rusza, tak
      jest wtedy niski.
    • ewa553 Re: fiolki 22.02.07, 17:50
      no wlasnie mi sie takie kepki na trawniku marzyly, ale chyba mi serce peknie,
      jak bede jezdzic kosiarka....
      Tak, to jest ta pachnaca odmiana. I czy jestes pewna, ze sa takie niskie?
      Chyba zaryzykuje jedna mala doniczke (kupilam dzis trzy) na probe na trawniku,
      reszte posadze pod jablonka. Bedzie pewnie slicznie wygladac! I oby sie
      faktycznie rozrosly, uwielbiam fiolki i ich zapach.
      • horpyna4 Re: fiolki 22.02.07, 18:24
        Ewa, u mnie na trawniku od południa wysiały się fiołki i stokrotki. Fiołki są
        tak niskie, że kosiarka ich nie rusza. Stokrotki są koszone, ale dzięki temu
        wciąż wypuszczają nowe kwiaty i wyglądają świeżo. Za to pod krzewami i między
        bylinami fiołki są wyższe, bo w cieniu usiłują wyciągnąć się do słońca.
        Posadź fiołki pod jabłonką i na rabatce, a na trawniku pojawią się same i będą
        niskie. Wtedy serce Ci nie będzie pękać.
        • ewa553 Re: fiolki 23.02.07, 09:49
          dzieki Horpyno, tak zrobie:)))) Tez mam trawnik pelen stokrotek, po prostu jak
          w bajce. I tez mi serce krwawilo przed pierwszym koszeniem. Ale jest jak
          piszesz: coraz ich wiecej. Natura jest wspaniala, prawda?
        • pieskuba Re: fiolki 23.02.07, 10:37
          Moje fiołki zostały posadzone (nie przeze mnie) właśnie w pełnym słońcu, w
          bardzo suchym miejscu. Były tam bardzo nieszczęśliwe, więc zaczęłam je
          przesadzać w inne miejsca i z malutkich roślinek porobiły się potwory o
          żelaznych korzeniach. Są przepiękne! Teraz znajduję je w coraz to nowych
          miejscach. Przeczytałam gdzieś (pewnie tu na forum), że to mrówki roznoszą
          nasiona fiołków. Do trawnika jeszcze nie doniosły, ale fakt - mają kawał drogi,
          jak na takie nieduże zwierzątka. Może im pomogę :o)
          • gabula777 Re: fiolki 23.02.07, 11:44
            moje fiołki skubańce jakoś nie chcą iść na trawnik,wolą inne miejsca(nawet
            suche),albo jak już to obrzeża trawnika-też dobrze,można ominąć kosiarką:-)))
          • maary5 Re: fiolki 23.02.07, 13:33
            "Przeczytałam gdzieś (pewnie tu na forum), że to mrówki roznoszą
            > nasiona fiołków".-ni o i proszę,wreszcie wiem dlaczego mam wędrujące
            fiołki.Wyprowadziły sie definitywnie spod choinki i zadomowiły koło pnących róż
            i winogrona,czyli w pobliżu gniazd mrówek,z którymi bezskutecznie walczę.Mrówek
            ci u mnie dostatek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka