ew.sa 08.03.07, 11:16 Kilka lat temu posadziłam na wiosnę lilie w donicy na tarasie. Już pierwszego lata zakwitnęły pięknie, ale zauważyłam zeszłego lata ,że wypuszczają wiotkie, bezkwiatowe pędy. Czy powinnam je teraz przesadzić? Podzielić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ew.sa Re: Lilie w doniczce 08.03.07, 15:40 Zakwitły i kwitnęły, oczywiście.Przepraszam za błąd. A co do lili to dodam jeszcze, że cebulki "przesunęły się ku górze", prawie wychodzą z donicy. Nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilie w doniczce 08.03.07, 19:54 Wysadź w ogrodzie, tak, aby nad cebulą było 10 cm ziemi.Do doniczki możesz posadzić po sezonie w gruncie, największe cebule. Odpowiedz Link Zgłoś
ew.sa Re: Lilie w doniczce 10.03.07, 11:01 Czyli nie przeszkodzi im wiosenny podział? Proszę o wiecej wskazówek bo nie przesadzałam lili i jestem przerażona tym "kłębem" cebulek i korzeni. Kilka tworzy największe "grono" o cebulkach wielkości orzecha włoskiego, inne mniejsze wielkości wiśni albo jeszcze mniejsze odrywają się same chociaż bardzo uważam. Wszystkie należy posadzić czy tym małych nie warto? A te duże można od razu w doniczce? Pytam bo zależy mi na tarasie. I czy potrzymać je jakiś czas w domu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ew.sa Do mirzan 10.03.07, 11:09 Znalazłam w wyszukiwarce Twoje komentarze na temat lilii. I Zdjęcia przepięknych kwiatów. Gratuluję!!!!!! A przy okazji zapytam czy piwonię można uprawiać w dużej donicy na balkonie? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Do mirzan 12.03.07, 09:31 przy okazji zapytam czy piwonię można > uprawiać w dużej donicy na balkonie? Donica musiała by być bardzo duża. Nigdy tego nie robiłem, po co męczyć rosliny. Odpowiedz Link Zgłoś
aja9 Re: Lilie w doniczce 11.03.07, 22:11 Witam. Jeżeli masz ogród to wszystkie mniejsze niż owoc orzecha włoskiego wysadź do ogrodu.Dobra pora, tak samo z tymi większymi ale do donicy i na taras.U mnie i wielu znajomuch już lilie przez ta zimę są na powierzni ziemi w gruncie.Trzeba będzie przykrywać agrowłókniną jak będą przymrozki.Twoim teraz wsadzonym nic się nie stanie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aja9 Re: Lilie w doniczce 11.03.07, 22:12 Z tych małych za dwa lata będa ładne lilije. Ania Odpowiedz Link Zgłoś