margotka69 16.03.07, 22:57 W ubiegłym roku zebrałam nasiona clematisa. Chciałabym teraz je wysiać. Czy powinnam je przed wysiewem jakoś przygotować? Czy komuś udało się wyhodować powojnika z nasion? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zastepowa Re: Nasiona clematisa 17.03.07, 01:25 Takie puchacze wsadziłam do ziemi i czekałam. Wyrosły całkiem ładnie. Niestety nie wiem czy wszystkie tak mozna. Mój bedzie kwitł na żółto zapomniałam jak sie nazywa. Ładne odmiany lepiej rozmnażać z sadzonek. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Nasiona clematisa 17.03.07, 10:04 Wszystkie GATUNKI powojnika można rozmnażać z nasion, natomiast ODMIANY tylko wegetatywnie (sadzonki, szczepienie). Zaleca się stratyfikację nasion przed siewem przez dwa miesiące w wilgotnym piasku w dość niskiej temperaturze, od +3 do +5 stopni (lodówka, ale nie zamrażalnik). Myślę, że w tej sytuacji można je po prostu wsiać jak najszybciej teraz do gruntu i utrzymywać to miejsce w stanie wilgotnym. Przypuszczam też, że najprościej byłoby je wysiać do gruntu jesienią, bo w ten sposób przecież rozmnażają się w naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Nasiona clematisa 17.03.07, 11:38 Zeszłej wiosny trafiłam i kupiłam nasiona clematisów drobnokwiatowych.W opakowaniu było parę różnych nasion,ale wykiełkował jeden(może właśnie miałam przechłodzić)i do jesieni urósł do 30cm.Przezimował dobrze na grządce pod lekkim okryciem i teraz posadziłam go na stałe:-) Odpowiedz Link Zgłoś