Dodaj do ulubionych

Ogrodowe początki

20.03.07, 15:23
Witam!
Rozpoczynam dopiero swoją przygodę z ogrodem. Dwa lata temu kupiliśmy lekko
wykończony dom na pięknej działce na południowo-zachodnim stoku na wyżynie
lubelskiej. Nadszedł czas kiedy mogę zająć się ogrodem. Zaopatrzyłam się w
stosy literatury ale mam wrażenie, że to ciągle mało. Zaprosiłam do
współpracy dobrego (czytaj drogiego) projektanta, który miał mi pomóc w
pracach fundamentalnych takich jak ukształtowanie terenu, odwodnienie,
podział na strefy (działka ma 4300m) i wyborze małej architektury ogrodowej.
Niestety pan superarchitekt poszedł na łatwiznę i potraktował mnie zbywająco.
Dostał całą listę różnych spraw które należało uwzględnić w projekcie ale to
po prostu olał! Mamy trójkę dzieci w wieku 10,7lat i 8 miesięcy, psa i cztery
koty. Z tego powodu np potrzebujemy miejsca do zabaw dla dzieci z zamkniętą
piaskownicą i nie możemy mieć dużego oczka wodnego z pływającymi rybami :)))
Postanowiłam sama wziąć byka za rogi, zrobiłam projekt tego co jest w skali
1:500 i sobie po malutku nanoszę zmiany.
Jesienią zrobiłam porządki po budowie i zniwelowałam teren. Powstały dwa
tarasy, częściowo odtworzyłam poziom stoku (aby zapewnić naturalne
odwodnienie) i nadałam kształt skarpom, które powstały po przygotowaniu
terenu pod budowę.
Teren mam ukształtowany ale całość działki straszy glina i gdzieniegdzie
wyrastają już chwasty. I teraz nie wiem co dalej...
Czy spryskać to jakimś środkiem chwastobójczym?
Czy trzeba te płaskie przestrzenie zaorać, czy coś jeszcze z nimi zrobić?
Czy nawieźć czarnej ziemi?
Jaki rodzaj trawy wybrać i kiedy zakładać trawnik?
Co na skarpy?
Czy kłaść jakieś instalacje typu woda i prąd?
Z czego zrobić ścieżki i podjazdy?
Czy ktoś może coś podpowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • hamerykanka Re: Ogrodowe początki 20.03.07, 16:21
      Porzadek prac:)
      1.Ziemie pod trawnik nalezy zwalowac.Chwasty przed mozna spryskac
      Randapem.Teraz jest dobry okres na zakladanie trwanika. Nie pamietam dokladnie
      kiedy mozna wysiewac ale informacje znajdziesz na opakowaniach albo w necie.
      2. zasiac tawe. Mieszanki sportowe sa wytrzymale na dzieci i psy:) ale szybko
      rosna i trzeba je czesto kosic zeby jakos wygladaly. Jesli masz duyzy teren to
      lepiej jednak wybrac wolniej rosnaca mieszanke albo kupic kosiarke samobiezna...
      3.zwalowac:)
      4. Skarpy mozesz obsadzic skalniakami, albo jak sa wysokie krzewami plozacymi.
      Moje skarpy sa ok 60 cm, wiec mam rozne rozchodniki ktore ladnie kwitna, ale
      widzialam tez obsadzone kolorowymi jalowcami ktore bardzo mi sie podobaly...Ale
      jalowce przyciagaja zwierzeta-walcze z moim kotem o obsikiwanie, suka na
      szczescie tego nie robi. Poza tym jalowce kluja i nie wiem ale przy dzieciach
      to chyba lepiej ich unikac. Podobnie jak z roslinami trujacymi typu cis.Plozace
      sa tez irgi.
      5. Instalacje wodne podziemne sa drogie wiec dalam sobie spokoj. jesli jednak
      masz mozliwosc, dobre sa wynurzeniowe cisnieniowe, bo po zakonczeniu podlewania
      same sie chowaja wiec ich nie skosisz (no i dziecko biegajac sie nei potknie).
      Musialabys jednak zatrudnic specjalistow do polozenia.Prad jest dobra rzecza
      jesli bedziesz korzystac z elektrycznej kosiarki wtedy nie chodzisz z
      kilometrowym kablem, mozesz tez miec altanke z swiatlem:)
      6. Sciezki. Mozna zrobic z cietego kamienia-wygladaja ladnie ale mokre sa
      sliskie. Wysypane zwirem-pamietaj o kraweznikach zeby zatrzymac zwir na sciezce
      i zeby cie sie potem kosiarka na nich nie tepila. Krawezniki masz w centrach do
      wyboru-drewno impregnowane, cementowe lub plastikowe. Drewniane-sliskie po
      deszczu choc wygladaja ladnie. Kostki brukowe-ladne i sliskie. Cementowe-
      najpopularniejsze. W sklepach mozna dostac formy typu plaster miodu albo
      nieregularne i mieszanke cementowa do wylewania robisz sama, pod kolor elewacji
      domu albo z wieksza iloscia kamyczkow zeby zwiekszyc przyczepnosc.Ta sama
      metoda wtedy mozesz zrobic podjazd, jak ktos juz pisal w temacie o podjazdach,
      mozesz zrobic cementowe wylewki na poziomie gruntu zeby latwo kosic trawe, lub
      po prostu wkopac te formy tez na poziomie gruntu i kosic.
      7. Kwietniki i warzywnik mozesz ogrodzic niskim plotkiem-ja tak zrobilam z
      powodu psa ktory notorycznie wbiegal w mamy warzywnik. Drewniany plotek ok pol
      metra dziala glownie psychologicznie i ladnie wyglada, ale to moja opinia.
      8. Majac psa lepiej wyznaczyc mu kacik do zalatwiania sie, inaczej czeka cie
      zbieranie tego co dzien. Kacik wysypany piaskiem ze slupkiem w srodku.
      Przyzwyczaic psa do toalety jest prosto, wystarczy polozyc szmatke lub gabke z
      jego lub innego psa moczem, twoj bedzie to podlewal. Mozna zrobic owierany
      slupek i wlozyc te gabke do srodka. Twoje iglaki beda ci wdzieczne.
      Dzialka jest wystarczajaco duza na zrobienie stref dla dzieci i ozdobnych,
      fajnie ci:). Ja mam 900 metrow i brak mozliwosci na wiecej, niestety....

• glarawen Re: Ogrodowe początki 21.03.07, 14:00
        Dzięki za informacje. Ale z tą ziemią chyba muszę coś wcześniej zrobić? Na
        razie jest tylko wyrównana koparką. Gdzieniegdzie jest stara darń, ale
        większość to prościutka twarda glina. Czy trzeba to jakoś spulchnić? Albo coś
        dodać rozluźniającego? Czy pod trawnik nie trzeba? Chciałam też zamówić jakąś
        urodzajną ziemię ale nie wiem ile i skąd i ile to kosztuje? I czy sypać wzędzie
        czy tylko miejscowo pod konkretne rośliny?
        • anials Re: Ogrodowe początki 21.03.07, 14:14
          Pod trawnik na glinie sypałam po prostu trochę torfu (nie włóknistego!)
          zagrabiałam, na to siałam i ubijałam (nożnie z braku walca :-(
          Trawa buja ładnie. Ziemię urodzajną chyba lepiej pod konkretne rośliny, mniej
          zejdzie a różne rośliny lubią różną ziemię (iglaki, wrzosy rododendrony -
          kwaśną, skalniaki i inne - wapienną, czasem +piasek lub +gruz wapienny).
          Na skarpy ostatnio planuję różę okrywową, jest niska, sama rośnie i zarasta.
          Jak masz dzieci pomyśl o huśtawce, ja właśnie szukam jakiejś w logicznej cenie.
          Powodzenia!
          • hamerykanka Re: Ogrodowe początki 21.03.07, 16:05
            Anialis ma racje z przygotowaniem gleby. stara darn lepiej usun, nowa bedzie
            lepiej rosnac. Glina w zasadzie nie jest zla jesli chodzi o odzywcze skladniki,
            tylko zwiezlosc powoduje nie przepuszczanie wody. Mozesz tez dodac troche
            piachu zeby ja rozluznic.
            Co do walca to my nie mielismy maszyny, ale moj ojciec wpadl na pomysl, wzial
            pojemnik po farbie, dorobil uchwyt, wypelnil piaskiem i mielismy walec!Ugniata
            bardzo dobrze i jednolicie wiec nie bedziesz miala gorek i dolkow, zreszta jak
            przejedziesz walcem od razu widzisz gdzie gorka do zdjecia a gdzie podsypac.
            Rozy nie polecam bo male dzieci...dlatego jestem za wyznaczeniem kwietnikow i
            rabat z malym plotkiem, zeby i dzieci wiedzialy ze tam nie wolno, wiec nie beda
            sie kluly o roze czy iglaki, ani nie zniszcza w zabawie.
            Jakie rosliny chcesz sadzic? jaki masz plan?
            pozdrawiam
        • hamerykanka Re: Ogrodowe początki 21.03.07, 16:08
          Ziemi mozna "od chlopa" kupic,w duzych centrach ogrodniczych-drogo, w
          ogloszeniach czesto mozna spotkac oferty ze ktos w zamian za wykopanie oferuje
          ziemie, czyli przy pracach budowlanych, remontowych.
          Naprawde dobra ziemie to raczej miejscowo pod konkretne stanowiska, ale jesli
          masz sadzic sosny czy jalowce powinny sobie dac rade i bez tego.
          • joma24 Re: Ogrodowe początki 25.03.07, 18:10
            witam, ja tez zaczynam :) , ziemia nawieziona, musielismy nawieżć dosyc sporo,
            wiec teraz musimy ubić, na razie udeptujemy nózkami :) i teraz mam pytanie,
            ziemia udeptana , na to walcem , potem grabki i siejemy trawnik i zagrabiamy
            czy tez od razu znowu walcujemy ? chodzi mi o to, czy nasionka maja byc
            przykyte zioemią czy nie (mamy rózne zdania z męzem na ten temat) ? czy ptaki
            nie wyjedzą nasion ?
            • horpyna4 Re: Ogrodowe początki 25.03.07, 19:51
              Dobrze jest nasiona trawy "zahakować" grabiami, takie na przykład gołębie
              wyżerają to, co jest na wierzchu, ale nie grzebią. Poza tym nasiona na wierzchu
              mogą za bardzo wysychać przy słonecznej pogodzie, a to nie sprzyja kiełkowaniu.
            • hamerykanka Re: Ogrodowe początki 25.03.07, 20:52
              najlepiej po wysianiu zagrabic i wywalcowac, tez nie ufam ptaszkom:)
              • horpyna4 Re: Ogrodowe początki 25.03.07, 21:12
                Ja ufam... że zeżrą.
              • hamerykanka Re: Ogrodowe początki 26.03.07, 18:50
                Mi by nie przeszkadzalo zzeranie. Wysialismy z rodzicami trawe sportowa
                mieszanke i teraz biedna mama kosi co drugi dzien bo na czarnoziemie trawa
                rosnie jak glupia....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka