Dodaj do ulubionych

taras ziemny

27.03.07, 14:35
mam prosbe. interesuje mnie wszystko, co zwiazane jest z tematyka tarasow
polozonych na stropach [garazy, domow itp] mających nawierzchnię ziemną [ok.
20 cm] nadającą się [lub nie] do posadzenia trawy i innych roslin nie za
wysokich.
nie udalo mi sie znalezc niczego ani na forum, ani poprzez google. zalezy mi
na opiniach wlascicieli, osob ktore widzialy cos takiego, uzywaly tego, na
stronie technicznej dotyczacej wykonania i potem uzywania tego "urzadzenia".
Obserwuj wątek
    • e28chru Re: taras ziemny 28.03.07, 09:09
      Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jezeli w Warszawie (lub bywasz w Warszawie) to
      obejrzyj ogród na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej na ul. Dobrej. Warto.
      • mali_na Re: taras ziemny 28.03.07, 10:35
        Wpisz w google trawa na dachu, taras na dachu, zielone dachy
        • a.os Re: taras ziemny 28.03.07, 10:58
          w wawie nie mieszkam, ame mysle ze na dachu biblioteki zrobione jest to z
          wiekszym profesjonalizmem niz bedzie to mialo miejsce na dachu mojego garazu w
          wykonaniu deweloperskim.
          dlatego zalezy mi tez na opinii ludzi, ktorzy takie cos maja, uzywaja.
          jak by byly jakies zdjecia czy odsylacze na strony to juz wogole rewela.
          co do google, to przeszukalem tamte hasla, ale nie wiele one mi pomogly.
          ale i tak dzieki.
          • mali_na Re: taras ziemny 28.03.07, 19:45
            a chciałbyś wiedzieć jak to zbudować? W "Maja w ogrodzie" był ten problem
            poruszany. Przede wszystkim już na etapie projektowania trzeba uwzględnić tę
            zachciankę, bo jest to dosyć duży ciężar na dachu. Potem musi być dobra izolacja
            i oczywiście odwodnienie, chyba warstwa żwiru.
            Sama nie zdecydowałam się , bo bałam się ,że ściany tego nie przetrzymają.
            wydaje mi się ,że sam własnym sumptem nic nie zdziałasz, to musi być dobra
            specjalizująca się w tym firma. To nie wystarczy nawieźć warstwę ziemi, muszą
            być rozwiązane choćby takie problemy jak zatykanie rynien ziemią po wiekszym deszczu
            • a.os Re: taras ziemny 29.03.07, 12:01
              nie. ja tego nie buduje. mieszkanie buduje deweloper. to jest budynek jedno
              piętrowy posadowiony na garazach, i nad czescia garazy stoi budynek, nad reszta
              jest taras. deweloper zapewnia ze bedzie na nim 20 cm ziemi.
              klopot w tym, ze nie moge znalezc w necie informacji na temat takich tarasow.
              teraz juz wiem troche wiecej, ale wciaz zalezy mi na opinii osob, ktore maja
              takie tarasy.
              co do dewelopera, to nie mam pojecia jaka technologie on zastosuje na tym
              tarasie i jak bardzo fachowo wszystko wykona. pozyjemy, zobaczymy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka