szila6 30.03.07, 09:16 Mam spora karpe paproci. Dosyc stara ma ze dawadziescia lat. Chce ja podzielic i zrobic szpaler. Niestety nie wiem jak by nie uszkodzic. Czy moge to jeszcze robic teraz na wiosne czy lepiej poczekac do jesieni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Paprocie 30.03.07, 09:27 Możesz teraz. Nie piszesz wprawdzie, jaki masz gatunek, bo różne się różnie dzielą, ale ja to robiłam zawsze na wiosnę z najrozmaitszymi gatunkami. Nawet, jak już ruszyła wegetacja. Ważne tylko, żeby często podlewać, jak nie będzie deszczu. Jak dadzą znak życia, można odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
szila6 Re: Paprocie 30.03.07, 10:04 Dziekuje serdecznie. Niestety nie wiem co to za odmiana. Sa dosyc wysokie bo siegaja czasami 1.20cm. Liscie dosyc ozdobne zwijajace sie do srodka. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Paprocie 30.03.07, 10:24 Jeżeli liście tworzą wyraźny lejek, to może być pióropusznik. Jemu nic nie zaszkodzi, można przesadać o każdej porze. Chwaścior straszny, trudno go utrzymać w karbach, bo rozłogi wędrują na wszystkie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
szila6 Re: Paprocie 30.03.07, 10:39 No to mnie pocieszylas zaraz sie za niego zabiore:-) Jeszcze raz dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś